sub

Információk, érdekességek

Borsos pulykamáj megbolondítva

2015. szeptember 13.

Borsos pulykamáj megbolondítvaFinom ebéd Karcsi konyhájából.

Hozzávalók:

• 80 dkg pulyka máj
• 15 dkg füstölt sonka
• 3 fej hagyma
• 4-5 babérlevél
• 1 kávés kanál majoránna
• só
• bors
• piros paprika
• zsír

Elkészítése:

A májat tisztítom, feldarabolom. A laskára szeletelt hagymát 2 kanál disznózsíron a felkockázott sonkával, babérlevéllel megpárolom. Beleteszem a pulyka májat, és állandó kavargatás mellett fehéredésig pirítom. Hozzáadom a pirospaprikát, nagyon sok borsot (ízlés szerint), valamint a majoránnát. A végén óvatosan sózom, mert ugye a füstölt sonka sós.
Jelen esetben a köret spenót volt.


Új szabályok a közétkeztetésben

2015. szeptember 11.

A járási hivatalok népegészségügyi szakemberei ellenőrzik az iskolákat, hogy a gyerekek étkeztetése megfelel-e a szeptember 1-jétől hatályos előírásoknak - erről Fűrész Tünde, a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt az M1 aktuális csatornán. 

A közétkeztetési rendelet célja, hogy a gyerekek egészségesebb ételeket kapjanak a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolai menzákon.

Országos ellenőrzés várható

A hivatalok szakemberei nem fognak büntetni, de ha valahol azt látják, hogy nem az előírásoknak megfelelően készítik el az ételeket, próbálnak segíteni, ajánlásokat tenni - mondta a helyettes államtitkár.

Így változott a menza

A főbb változások között említette, hogy a gyerekeknek adott ételekben kevesebb lesz a zsír, a só és a cukor, ugyanakkor sokkal több rostban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert kapnak.


Céklás hidratáló turmix

2015. szeptember 10.

Céklás hidratáló turmix

Ez a ragyogó rubinvörös ital édes és könnyű, hozzávalói megfiatalítják a szervezetet, sportolás előtt pedig tökéletesen felfrissítik a testet.

Hozzávalók:

1 cékla
2 sárgarépa
230 g eper, a szára nélkül
1 alma
125 ml kókuszvíz

A cékla egyedülálló fitotápanyag-forrás, festékanyaga, a betanin igazoltan antioxidáns, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású.

A kókuszvíz kivételével a hozzávalók levét gyümölcspréssel nyerjük ki, majd adjuk hozzá a kókuszvizet. Fogyasszuk azonnal.


Magas koleszterinszint: étrend vagy étrend-kiegészítés?

2015. szeptember 09.

A magas koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek kockázata közötti összefüggés többszörösen bizonyított. Ha a vérben túl sok a koleszterin, nagyobb eséllyel alakul ki érelmeszesedés, és az erek beszűkülése, rugalmatlanná válása keringési zavarokat és akár végzetes szív-érrendszeri betegségeket is okozhat. Bár a határértékek időről időre változhatnak, egy bizonyos: a túlságosan magas koleszterinkoncentráció életévekben és életminőségben mérhető veszteséggel járhat. 

Genetikai determináció

Az is világos, hogy az életmód és az étrend jelentős hatással van a koleszterinszintre. Sajnos, a helyzet némileg bonyolultabb, mint gondolnánk: a koleszterinben (és zsírban) szegény étrend nem feltétlenül jár a vérben található koleszterinkoncentráció csökkenésével. Egyeseknél „egészségtelen” étrend esetén is normál tartományban van a koleszterin szintje, másoknál csak komoly diéta és gyógyszeres beavatkozás hoz (némi) javulást. Ennek az az oka, hogy a koleszterin-anyagcsere egyénenként eltér, és mindez genetikailag erősen determinált.


Rókagomba savanyúság

2015. szeptember 05.

Rókagomba savanyúságÍgy készíthetsz finom rókagomba savanyúságot házilag.

Hozzávalók:

• rókagomba
• ecet
• só
• tárkony
• szalicil
• szemes bors
• torma


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...179180181...302