


Információk, érdekességek
Egészséges, könnyen elkészíthető ételekkel nyáron
2024. augusztus 05.
Gyümölcs- és zöldségnyárs, nyári főzelék, grill húsok, házi készítésű fagylalt. A változatos és vitamindús étrend mind hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek a vakáció alatt is energikusak és egészségesek legyenek. Édességet inkább tízóraira vagy uzsonnára fogyasszanak, a legfontosabb pedig a mértékletesség – mondta Czuppon Krisztina, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének dietetikusa, aki mintaétrendet is ajánl.
Az év közben megszokott napirend és az étkezési ritmus a nyári szünetben felborulhat, a gyerekek sokszor csak megszokásból esznek, nassolnak, csipegetnek, akár étkezések is kimaradnak. A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora ezekben a hetekben is nagyon fontos, mint ahogy a napi egyszeri főtt étel elfogyasztása is. „A szervezet szükséges tápanyagmennyiségét a rendszeres étkezések biztosítják, amely elengedhetetlen az óvodások és kisiskolások aktív fizikai- és szellemi fejlődéséhez” – mondta Czuppon Krisztina. Hozzátette: egy jól összeválogatott és elkészített menüsor tartalmazzon megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, szénhidrátot, zsírokat és ásványi anyagokat, valamint rostot, ami nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.
Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, amely leginkább vízből, cukormentes házi limonádéból, kis mennyiségű gyümölcsléből álljon. Ezeket ízesíthetjük menta- vagy citromfű levelével, színesíthetjük bogyós gyümölcsökkel. A nyári sós vagy édes levesek, a gyümölcsök is fontos folyadékforrások.
Példák és lehetőségek a nyári helyes étkezésre:
Reggeli
- Zab/köleskása friss gyümölccsel.
- Teljes kiőrlésű kenyér sonkával, sajttal, zöldségekkel.
- Zöldségkrémek (padlizsánból, paprikából, brokkoliból, karfiolból) pirítóssal és zöldségekkel.
Tízórai
- Gyümölcssaláta vagy gyümölcsnyárs.
- Gyümölcs natúr joghurttal.
- Friss gyümölcsturmix.
- Fagylalt (akár házi készítésű: gyümölcspüré és joghurt, fagylaltformába lehűtve.
Ebéd ingyen? Gazolj és főzz! Kövér porcsin finomságok
2024. július 28.
Saját recepteket hozok, amiket bátran próbálj ki! A kövér porcsin nagyon finom, és hó végén fillérekből főzhetsz belőle krémlevest, főzeléket, vagy akár salátát, köretet is készíthetsz belőle. Ha meg nem kell spórolni, akkor is behozhatod a konyhába, mint különlegességet!
A gazolás közben rendszeresen találkozhatunk ezzel a növénnyel. Kiváló talajtakaró, vízmegtartó és bátran megtarthatjuk a haszonnövények közt, mert kinyomja maga közül a többi gazt és táplálja a földet. Sőt, ha nem gazként tekintünk rá, akkor remek finomságként meg is főzhetjük.
Saját recepteket adok közre, amiket mi már többször kipróbáltunk! Az alábbi népgyógyászati felsorolást pedig érdemes átgondolnunk, amikor használni kezdjük!
Összetevői:
Fokhagymás-fűszeres csirkegrill répasalátával
2024. július 27.
Szabad téren és odahaza is könnyn elkészül, előző este kell elkezdeni a pácolást, a többi már csak percek kérdése! Fogyókúrázóknak ideális fogás!
A páchoz:
1 dl citromlé,
1-2 gerezd fokhagyma megtörve
1 ek. mustár
1 ek olíva olaj
só és fehér bors
Zöldfűszerek (borsikafű, kakukkfű, oregánó)
Egy csipet római kömény
Fejenként egy fél csirkemellet számoljunk.
A salátához:
1 fej saláta (ízlés szerint fodros, vagy hagyományos)
fejenként egy nagy répa
újhagyma ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
1 ek. olívaolaj
Nyáron is fontos a kiegyensúlyozott étkezés
2024. július 24.
A nyári szünidővel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülők megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegőn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidő alatt a gyerekek csak tovább híznak.
A táplálkozásból eredő problémák egyre gyakoribbak a gyermekek körében is. Európában mintegy 22 millió gyermek elhízott és ez a szám évről évre 400 000 fővel növekszik. Ráadásul a magyar gyerekek 40%-a is kövérebb a kelleténél. Bár azt gondolhatnánk, hogy a nyár a szezonális gyümölcsök és zöldségek miatt megfelelő időszak lehet a helyes táplálkozásra, a kutatások mégis azt mutatják, hogy a szünidőben a gyerekek többletsúlyt szednek fel. Az elhízás és az egyéb táplálkozási problémák hátterében a túlzott só- és cukorfogyasztás, a helytelen zsírfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód áll. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott étkezésre felhívni a figyelmet, hiszen ezzel egészségesebb generációk nőhetnének fel.
Fókuszban az esszenciális zsírsavak
Nagyon sokszor tévesen a szülők úgy gondolják, hogy egy kisgyermek elhízásának oka főként a túlzott zsírfogyasztás. Holott az emberi szervezetnek, és különösen a növekvő kicsiknek szüksége van zsírokra! A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása különösen fontos, mivel ezeket a szervezet nem tudja előállítani. Például az esszenciális zsírsavak (ómega-3 és ómega-6) jelentős szerepet játszanak a látás és az idegrendszer fejlődésében, a sejtfalak rugalmasságának fenntartásában, elengedhetetlenek a gyerekek megfelelő növekedéséhez.
Nem mindegy, hogy a fiatalok táplálkozásában milyen zsírok szerepelnek.
A telített zsírsavakat csökkenteni kell az étrendjükben, hiszen azokat bizonyos mennyiségben egyébként is elfogyasztják húsokkal, tejtermékekkel, és növelni kell a telítetlen zsírsavak szerepét a táplálkozásukban. A transzzsírsavak fogyasztását pedig a teljes energiabevitel 1%-a alá kell szorítani! Zsírokból az energiabevitel 10–15%-a kell, hogy származzon, ennek figyelembevételével érdemes a finomított cukrokat és a só mennyiségét leszorítani az étrendben.
A helyes zsírbevitel gyerekeknél
A javasolt telítetlen zsírsavak, valamint a létfontosságú esszenciális zsírsavak elsősorban az olajos magvakban, halolajban, növényi eredetű olajokban, és az ezekből készült termékekben, például a jó minőségű margarinokban találhatók meg, így a gyerekek zsírbevitelének jórészt ezekből kell származnia. A telített zsírsavak és a transzzsírsavak mennyiségét érdemes csökkenteni, ezek elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben találhatóak, sertészsír, hús, zsíros tejtermékek, vaj.
Barackos túrókrém
2024. július 22.
Egészséges nyári édesség, hiszen csak tejtermékből és gyümölcsből áll, a melegben igazán hűsítő finomság!
Barackos túrókrém
Hozzávalók:
50 dkg túró,
2 dl tejszín,
1 zacskó zselatinfix,
50 dkg sárgabélű őszibarack,
méz, bio citrom, citromfű
A barackot meghámozom és kockákra vágom - kivéve néhány szemet a díszítéshez szeletekben hagyok. A túrót áttöröm, ízesítem mézzel és belereszelem 1 bio citrom héját. A tejszínt felverem, pár csepp citromlével ízesítem hozzáöntöm a zselatinfixet és ha kész a túróhoz adom. Óvatosan beleforgatom a barackot és szétosztom 4 kehelybe vagy kis desszertes tálkába. A tetejét barackkal és citromfűvel díszítem.
Tipp:
Ha édes kekszmorzsával, vagy babapiskótával rétegezzük, kiadósabbá tehetjük ezt a különleges pohárkrémet!
Kipróbálhajtuk sárgabarackkal is!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...171819...297