sub

Információk, érdekességek

Egy könnyű saláta ebédre?

2016. április 03.

A káposztához nagyon illik az avokádó, mert az egyik friss-roppanós, a másik puha, lágy, krémes. Nagy előnye, hogy 

könnyű saláta

pillanatok alatt készen van!

1 adaghoz:

1/4 káposzta
1 kisebb sárgarépa
pár levél petrezselyemzöld
1/2 avokádó,
citromlé, só, bors 


A káposztát a petrezselyem zölddel konyhai robotgépben morzsásra aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük (de az is mehet az aprítóba), összekeverjük citromlével, sóval.
Az avokádót kockákra vágjuk. 
Tányérra tesszük a zöldségeket, tetejére halmozzuk a kockára vágott avokádót, kis citrom gerezdeket, és meghintjük finomra őrölt borssal.


Csirkemell csíkok lecsós szószban

2016. április 03.

Az alább olvasható recept saját. Gyors, könnyű és nagyon finom.

Hozzávalók 4 főre:
2 fej hagyma
2 zöldpaprika
2 nagyobb paradicsom
80 dkg csirkemell

bors
pirospaprika
őrölt kömény

Ekészítése:

A paradicsomot meghámozom, a paprikát, a hagymát felkockázom. A csirkemellet vékony csíkokra vágom.

Egy evőkanál olajon a hagymát és paprikát megdinsztelem, majd hozzáadom a hámozott, feldarabolt paradicsomot, csapott kanál pirospaprikát, sót, borsot. Elkavarom, majd 1 dl vizet hozzáadok. Pépesre főzöm, majd robotgéppel turmixolom. Hozzáadom a vékonyra vágott csirke mellett, és puhára főzöm. Nokedlivel, vagy krumplipürével tálalom.


Bébipapi…márciusra

2016. március 27.

Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek.
Sőt, a családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás! 

Sárgarépa

Nagy cukor- és béta-karotin-tartalmú, gyógyhatású zöldség. A kisbabák szép színe és édeskés íze miatt többnyire kedvelik. Nyersen székletlazító, főve székletfogó hatású. A székletet és – ha naponta ezt eszi a baba – a bőrt is sárgára színezi. A répát alaposan meg kell mosni és meg kell hámozni. Az újrépát, ha vegyszermentes termesztésből származik, akkor nem hámozzuk, csak erős szőrű kefével ledörzsöljük a külső héját. Vajban párolva vagy tejben főzve a legízletesebb.

Mikortól adható?

A zöldségek bevezetése során a burgonya után a sárgarépa következik.

Alma

Kalóriaértéke kicsi, szegényes fehérjékben és szénhidrátokban, viszont sok vizet, bőséges mennyiségű C-vitamint, béta-karotint, nyomelemet és immunerősítő antioxidánst tartalmaz. Ahogy érik az alma a fán, úgy gyarapodik benne a C-vitamin, és ennek maradandóságáról az almában levő bioflavonoidok gondoskodnak. Magas pektintartalma miatt a bélbetegségek ideális gyógyító étele. A pektin – az alma húsának rostanyaga
– bevonja és védi a bélnyálkahártyát, megköti az ólmot, higanyt, ártalmas baktériumokat, rákkeltő anyagokat, és mint salakképző rostanyag felgyorsítja ezek kiürítését a szervezetből. Az alma magas rosttartalma okán egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében.
Válasszunk hazai, megbízható termesztésből származó, éretten leszedett gyümölcsöt. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, és egyéves korig mindig hámozzuk is meg.

Mikortól adható?

A kisbabák étkezésébe a gyümölcsök bevezetését leghelyesebb az almával kezdeni, mert kellemes íze miatt akár nyersen, akár főve vagy sütve a kisbabák kedvenc gyümölcsei közé tartozik.


Pisztráng vajban sütve, gombával

2016. március 13.

Pisztráng vajban sütveBe kell vallanom, hogy amint elkészültem a vajban sült pisztrángommal, szépen előkészítettem, tálaltam a fotózáshoz, annyira rápörögtem az illatokra, a látványra, hogy elfelejtettem a végeredményt lefotózni. Itt vannak az előkészület fotói. Hétvégén kénytelen leszek újra elkészíteni, hogy a tálalásról is legyen kép. Nem bánom, mert a pisztráng az egyik kedvenc halam.

Hozzávalók:

• személyenként egy pisztráng
• 2 citrom
• 1 kisebb fej fokhagyma
• 1 marék kakukkfű
• 10 dkg vaj
• só
• bors
• 2 dl tejszín


Töltött cipók gazdagon

2016. március 13.

Töltött cipók gazdagonÍzletes, és kiadós töltött cipó recept. Garantáltan a kedvenced lesz.

Hozzávalók a cipóhoz:

1 kg kenyérliszt, de finomlisztből is süthető
5 dkg élesztő 
1 lapos evőkanál cukor 
só 
víz 
2 nagy evőkanál zsír
A kenéshez: 1 tojás sárgája, és kevés szemes köménymag

Elkészítése:

2 dl kéz meleg vízbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és meleg helyen felfuttatom.
Az átszitált lisztet elmorzsolom a zsírral, sóval, hozzáadom a felfutott élesztőt. Kb. negyedórán keresztül dagasztom, ha szükséges, akkor kevés vizet adok még hozzá.
Körülbelül 1-1,5 órát kelesztem, és közben elkészítem a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:

35 dkg csirkemáj
40 dkg csirkemell
35 dkg csiperkegomba
Kis csokor petrezselyemzöld
1 nagy fej hagyma

Bors
1 evőkanál zsír
Szükség szerint zsemlemorzsa
1 tojás
16 lapka sajt, vagy 16 szelet bármilyen zsíros sajt


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...170171172...302