


Információk, érdekességek
BAJNOKOK ÉTELEI Zöldséges fasírt
2016. május 22.
Hozzávalók:
Kb 60 dgk darált csirkemell
1 nagyobb cukkinin reszelve, levét kinyomkodva
2 nagyobb répa reszelve
1 lilahagyma
fokhagyma ízlés szerint (én 2 gerezdet tettem bele)
só, bors, szerecsendió
1 tojás
3-4 ek zabpehely vagy zabliszt (hogy formálható állaga legyen)
Mindent összekevertem, golyókat formáztam, sütőpapíros tepsibe tettem és kb 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem.
Ebből a mennyiségből nekem majdnem egy teljes gáztepsinyi fasírt lett.
Éjszakai evés szindróma
2016. május 20.
Egy tanulmány azt mutatta ki, hogy a tartós éjszakai táplálkozás és a cirkadián ritmus megzavarása megváltoztatja az anyagcserét, csökkenti az alapanyagcserét, növeli a vér glükózszintjét, és ezáltal az elhízás és a cukorbetegség kockázatát is. Ráadásul a pszichoszociális stressz és a mozgásszegény életmód is hozzájárul az anyagcsere megzavarásához.
Albert J. Stunkard és szerzőtársai 1955-ben említették először az éjszakai evés szindrómát (night-eating syndrome, NES). Szintén Stunkard volt az, aki az elhízottak körében két szindrómát különböztetett meg: a falási szindrómát és a már említett éjszakai evés szindrómát. Ezt követően felgyorsultak a témába vágó kutatások, az evészavarok spektruma folyamatosan változik, és ma már több mint kétszáz közleményből tájékozódhatunk az éjszakai evés szindrómáról.
Tünetek:
Az éjszakai evés szindrómában szenvedő betegekre jellemző
- az étvágy reggeli és nappali hiánya,
- insomnia (pszichológiai módszerrel diagnosztizált, kóros álmatlanság),
- a nagy mennyiségű esti ételfogyasztás,
- az éjszakai ébredések, amely során a beteg táplálékot vesz magához.
Medvehagymás cukkini ragu, spenótos durum tésztával
2016. május 15.
Krisztina Kamarás bajnokom receptje.
Hozzávalók:
60 dkg darált csirkemell
1 csomag medvehagyma (15 dkg)
1 kisebb cukkini (15 dkg )
Fokhagyma, só, bors, egyéb fűszer ízlés szerint
Kevés kókuszzsír
Víz
25 dkg spenótos durumtészta (100g/75ch)
Elkészítése:
A fokhagymát a kókuszzsíron megfuttattam, rátettem a húst és a fűszereket. Kifehéredésig pirítottam, felengedtem pici vízzel (nem lepte el). A medvehagymát és a cukkinit apróra vágtam, beletettem és készre főztem!
Én ezt a mennyiséget (a tésztát is) 5 adagra osztottam szét, így ha minden igaz kb 45 g ch/adag.
Jó étvágyat az egészséghez!
BAJNOKOK mákos-zabos pitéje
2016. május 15.
Nagyszerű és gyors süti recept.
Hozzávalók:
250 g mák
250 zab
200 g kókuszzsír
5 dl tej
édesítő
4 tojás
cseresznye
sütőpor
Elkészítése:
Mindent összekevertem, betettem kizsírozott tepsibe, és 180 fokon megsütöttem. Kb 20 perc után tettem bele a cseresznyéket. Jó étvágyat az egészséghez!
Állandóan diétázom, mégsem fogyok! - 1. rész
2016. május 12.
Diétázás során előfordul, hogy minden erőfeszítésünk ellenére, a súlyvesztés nem folytatódik. Pajzsmirigyprobléma, helytelenül összeállított étrend, hízékonyság: bármi legyen is az ok, azért szükségképpen van megoldás. De mielőtt alkalmaznánk az arra szolgáló módszereket, melyek lehetővé teszik az újbóli fogyást, tiszteletben kell tartani néhány irányelvet.
5 megkerülhetetlen alapelv:
1. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás
- Mindenekelőtt tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek tekintetében kiegyensúlyozott és változatos étrendet kövessünk. Kerüljük az egyoldalú táplálkozást, így pld. gyakori a keményítő tartalmú ételek (kenyér rizs, tészta) kihagyása a diétás étrendből - azzal a hivatkozással, hogy hizlalnak. Pedig hiányuk természetesen akadályozza a kiegyensúlyozott táplálkozást, amellett pszichésen is hat: frusztrációhoz vezethet, ami fokozza a nassolás, édességek, a súlynövekedés fő forrásai iránti vágyat.
- De persze, nem mindegy, mit fogyasztunk tésztaféléből, kenyérből, rizsből...Részesítsük előnyben például a teljes kiőrlésű gabonából, durum lisztből készült termékeket, a barna rizst.
- Tudnunk kell azt is, hogy az alacsony glikémiás indexű, komplett keményítő tartalmú élelmiszerek előnye, hogy hosszú ideig jóllakottság-érzetet keltenek (a GI a táplálék vércukorszintre gyakorolt hatását jelzi).
- Kerüljük viszont azokat a hozzávalókat főzéskor, melyek ezeket az ételeket kalóriadússá teszik: szalonnacsíkok, vaj, sajt, tejszín, tejföl stb.
- Arra pedig figyeljünk, hogy gyümölcsöt és zöldséget minden étkezésnél tanácsos fogyasztani melléjük, magas vitamin- és ásványi anyag tartalmuk, valamint alacsony kalória-értékük miatt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...168169170...302