sub

Információk, érdekességek

Ezt művelik a cukrok a szádban! (Csak erős idegzetűeknek)

2016. szeptember 06.

Köztudott, hogy a cukorfogyasztás káros hatással bír fogazatunkra, és a túlzásba vitt cukorfogyasztás általános egészségi állapotunkat is negatívan befolyásolja. Az elhízás számos betegség melegágya, a szívinfarktus veszélyétől a máj károsodásáig széles a skálája annak, hogy mi mindenben árthat a cukros étele fogyasztása. A szénhidrát a fogak ellensége! Cikkünkben bemutatjuk, hogyan vezet a cukorfogyasztás fogszuvasodáshoz, s mit tehetünk a megelőzés érdekében.

 

A cukros ételek magas szénhidráttartalma a fogakra rakodó lepedéket ragacsossá teszi, így a lepedék könnyen lerakodik a fogak felszínén túl a fogkefével nehezen elérhető fogközi területeken is. A lepedék magas cukortartalma a baktériumok számára kitűnő táptalaj, a cukrok fogyasztásával a baktériumok savakat termelnek, minél több cukor egyenlő minél több sav. Foglepedék és baktériumok nélkül tehát a cukor nem árthatna fogainknak. 

A baktériumok termelte sav roncsolja a fogzománcot, szétmarja azt. Hogyan? A savak hatására a fogzománcból kioldódnak az ásványi anyagok, a fog zománcszerkezete meglazul, a baktériumok áttörnek a fogfelszínen, elérik a fogszövetet, ahol tovább bomlasztják a fog szerkezetét, így megindul a fogszuvasodás. A fogszuvasodás tehát étkezési szokásainkkal összefüggésben álló népbetegség. A legnagyobb kárt a szénhidrátok (cukrok) okozzák, míg pl. a zsírok, fehérjék nem támadják meg a fogzománcot. Számos élelmiszer tartalmaz azonban rejtett cukrokat, pl. ketchup, chips, érdemes ebben a témakörben is tájékozódni. 


Minden közös étkezés egy lehetőség

2016. szeptember 03.

 

Az anyák gondoskodása

A hónap első vasárnapján az édesanyákat ünnepeltük. Az édesanyákat, akiknek gyermekük iránti felelősségük már a fogantatás előtt legalább kilenc hónappal megkezdődik, amikor is felkészítik szervezetüket a tápanyagraktárak feltöltésével. Az anya fogantatás előtti és várandósság alatti étrendje jelentősen befolyásolja a születendő gyermek egészségi állapotát, életkilátásait. Elengedhetetlen, hogy egy gyermekéért felelősséget vállaló leendő anya ne bírálja felül addigi étkezési szokásait, és az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően ne módosítsa azokat.

Az édesanyák azok, akik a születést követő hónapokban szintén a táplálkozás-táplálás terén pótolhatatlan védelmet adhatnak újszülöttjeiknek, ez pedig az anyatejes táplálás. A gondoskodás nem ér véget az elválasztással, hanem még azután is hosszú ideig kíséri a gyermekeket, gondoljunk csak a babazsúrok ötletes kölyökkonyha csodáira, a csomagolt tízóraik és uzsonnák végtelen sorára, amikor minden szendvicsbe a szeretetüket is beleteszik. A betegségek alatti gondos-féltő diétákra, a hétköznapi vacsorákra, a születésnapi tortákra.

Együtt a család

A családról mindenkinek más jut eszébe, de ha összekapcsoljuk a táplálkozással, szinte természetes, hogy kivétel nélkül olyan étkezést idézünk fel, ahol a család apraja-nagyja körbeülte az ünnepi asztalt. Ez teljesen természetes, de nemcsak ünnepekkor kellene így lennie, hanem a hétköznapokon, a hétvégeken, azaz minden nap. Minden közös étkezés egy lehetőség arra, hogy az otthon látott táplálkozási szokásokkal szocializáljuk is a gyermekeket, akik így belenőnek az egészséges életmódba és táplálkozásba,  azt természetesnek veszik.


Stresszevés – Már gyerekkorban érdemes megelőzni!

2016. szeptember 02.

A lelki problémák és feszültség oldására sokan az evésbe menekülnek. A finom falatok ugyan meg nem oldják, de átmenetileg talán kisebbnek mutatják az adott problémát. Egy kutatás szerint már egészen kisgyermekkorban is tehetünk azért, hogy a gyereknél megelőzzük felnőttkorban a stresszevés jelenségét.

Kevés mozgás, rossz étrend

Több kutatás is foglalkozik a fiatalkori elhízás egyre terjedő problémájával. Sajnos ez annyira jellemző, hogy míg korábban az általános iskolások, majd az óvodások, most pedig már a 3 év alattiak körében is egyre több gyermeknél megfigyelhető kisebb-nagyobb mértékű túlsúly – számol be tapasztalatairól dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a mai gyerekek egyre kevesebb időt töltenek a szabadban és többet a szobában, a televízió, a számítógép, táblagép előtt, ám a mozgásszegény életmód mellett a nem megfelelően kialakított táplálkozási szokások is döntő tényezőt képviselnek.


Nézzünk be a hűtőszekrényünkbe, kamránkba!

2016. augusztus 31.

A mai rohanó világban mintha megszaporodtak volna a hétköznapi teendőink, sokszor azt érezzük, hogy semmire sincs időnk, mindenhova rohanunk, kapkodunk, hogy minden beleférjen az életünkbe. Így lehet ez a táplálékunk elkészítésével is. Nézzünk körül otthon, milyen élelmiszerek vannak túlnyomó részt a hűtőben, mélyhűtőben, kamrában? Ezek alapanyagok-e, vagy inkább félkész-, kész ételek, melyekből gyorsan össze tudunk ütni egy vacsorát.

Ez azért fontos kérdés, mert a félkész-, kész ételek sok olyan adalékanyagot: színezéket, tartósítószert, állagjavítót, mesterséges anyagokat tartalmaznak, melyekre egyrészt nincs szükségünk, másrészt terhelik, vagy módosítják a szervezet működését.

Minél kisebb egy gyermek, minél éretlenebb a szervezete, annál nagyobb károkat tudunk okozni a nem tudatos gondolkodásunkkal. Kisgyermekeket semmiképpen sem terhelnék ilyen anyagokkal, hiszen abból tud a szervezetük, immunrendszerük, idegrendszerük működni, amilyen táplálékot kapnak. Ráadásul hosszú távú tapasztalat még nincs, ennek ellenére egyre több betegséget látunk felbukkanni, melyeknek táplálkozásbeli összefüggése van.

 


Mazsolás almaleves

2016. augusztus 14.

Mazsolás almaleves

Ezt a levest akkor szoktam csinálni amikor megérik a nyári alma. Az mifelénk ugyanis elég savanyú, de levesnek elkészítve finom és mindig elfogy!

Mazsolás almaleves

Hozzávalók: 6 közepes alma, két marék mazsola, 1 liter tej, 3 tk. étkezési keményítő, vanilia, fahéj, szegfűszeg, barnacukor

Az almákat megpucolom és kockákra vágom. Beleteszem egy lábasba, felöntöm a tejjel és felteszem főni. Beledobálom a fűszereket és a barnacukorral ízesítem. Amikor felforrt az étkezési keményítőt elkeverem egy kis tejjel és besűrűrítem picit a levest. Ezután lehűtöm, kiszedem a fűszereket és már lehet is enni!

Tipp: Aki szereti savanykásan tehet bele egy kanál natúr joghurtot!

 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...163164165...302