


Információk, érdekességek
Csak az íze kedvéért...? – Így ne egyél többet, ha már nem vagy éhes!
2017. március 13.
Étkezéseink alkalmával gyakran előfordul, hogy ugyan már jóllaktunk, de engedünk a falánkság kísértésének... Úgy érezzük, nehéz abbahagynunk az evést, ha nagyon ízlik az étel, vagy már megszoktuk, hogy „csak úgy” veszünk még belőle. Szerencsére, ha figyelünk rá, elkerülhető, hogy átlépjük a teltségérzet-küszöböt, és megtanulható a jól szervezettség, a szemléletmódváltás táplálkozási szokásainkban is.
Vegán nudli szilvaszósszal
2017. február 28.
A nudli igazán magyar étel, hasonlít rá az olasz gnocchi, de a miénk csak szimpla, egyszerű és édes nudli.
Anyukám mindig is tojás nélkül csinálta, és soha nem mérte le a hozzávalókat, csak úgy sacc per kábéra csinálta, de most le is mértük a mennyiségeket. A nagymamám és unokatesóm süt, főz mindig úgy, hogy az instrukció ‘majd látod’ és a ‘majd érzed’ között mozog, de azok az igazán finomságok. Ez eredeti recept zsírral írja, ami a hagyományos magyar ételek körében állati eredetű zsiradékra vonatkozik, de ezt is ki lehet cserélni növényi eredetű zsiradékra, és vegán ételt kapunk.
Nézzük mi hogyan csináljuk:
Hozzávalók (4 főre):
- 75 dkg főtt tört burgonya
- 6 teáskanál napraforgóolaj
- 6 púpos evőkanál gluténmentes alapliszt
- 6 púpos evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt (ezt is lehet gluténmentes lisztre cserélni, hogy teljesen gluténmentes legyen a dolog)
- pici só
- kókuszreszelék, vagy zsemlemorzsa
- friss gyümölcsből sűrű turmix vagy lekvár
A burgonyát megmossuk, majd héjában megfőzzük. Amikor megfőtt, meghámozzuk, és krumplitörővel áttörjük. Még melegen hozzákeverjük az olajat. Majd amikor kihűlt akkor hozzákeverjük a lisztet. Igazából lehet tényleg bő nagy kanállal mérni a lisztet, mert inkább legyen egy kissé keményebb a tészta, mert ha véletlenül nem vesszük ki a főzővízből időben a nudlikat akkor sokkal könnyebben összeáll. Amikor összegyúrtuk a tésztát, kis hengereket formálunk belőle. Sós lobogó vízben kifőzzük. Amikor feljönnek a nudlik a víz tetejére akkor megfőttek és ki is lehet őket venni. Amíg a főzővíz felforr addig meg pirítjuk száraz serpenyőben a kókuszreszeléket, ebben fogjuk a kifőzött nudlikat megforgatni. Az eredetileg a nudlikat, olajban pirított zsemlemorzsában forgatjuk meg. Én friss fahéjas sűrű szilvaturmix-szal ettem, de lehet a hagyományokat követve lekvárral enni.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi fok: Közepes
Tápanyagtartalom(1 főre): 505,3 kcal, 87,67 g szénhidrát, 4,9 g fehérje, 16,5 g zsír
Vörösboros meleg rukkolasaláta
2017. február 25.
Az eredeti recept ha jól emlékszem Jamie Olivertől származik, kissé tovább egyszerűsítettem rajta és elérhetőbb alapanyagokat használtam fel hozzá, és nálunk ez most ilyen formában fogyasztjuk.
Könnyű mégis laktató, finom és sok íztől egész ízorgia alakul ki a szájban. Pirítóssal vagy csak magában is fogyasztható.
Hozzávalók (2 adag):
- 1/2 csomag rukkolasaláta (kb. 100 g)
- 5-6 szelet vékony császárszalonna vagy fekete erdei sonka (kb 50-70 g)
- 1 marék dió (kb. 50 g)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej lilahagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- só, bors
- parmezán forgács
A diót apróra vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. A császárszalonnából vagy nagyon vékony szeleteket vágunk vagy már leszeletelve vesszük, ugyanerre a célra jó a fekete erdei sonka is. Elvághatjuk kisebb csíkokra és egy kevés zsiradékon megpirítjuk jó ropogósra. Közben megpucoljuk a lilahagymát majd cikkekre vágjuk. Amikor a szalonna megpirult akkor kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A lilahagymát elkezdjük pirítani, majd a seprenyőbe beleöntjük a bort, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Hagyjuk hogy egy kissé besűrűsödjön. A rukkolát megmossuk és megszárítjuk, vagy eredetileg is mosottat veszünk. Kiszedjük egy tálkába. Ráöntünk a még meleg lilahagymás – vörösboros mártásból, majd teszünk rá szalonna pörcöt, pirított diót és reszelt parmezánnal vagy permezánforgáccsal és frissen őrölt fekete borssal meghintve tálaljuk még melegen.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: könnyű
Tápanyagtartalom (egy adag): 399,5 kcal; 13,6 g szénhidrát; 11,9 g fehérje; 30,5 g zsír
Ön is megfogadta, hogy lefogy?
2017. február 22.
Évkezdet a fogyókúrák árnyékában, sikertelen fogadalmak, nem működő divatdiéták, hiteltelen csodabogyók. Vajon hogyan vihetjük sikerre elhatározásunkat, hogy ne jussunk a több millió elhízott sorsára? A szakember vajon mit ajánl a hatékony fogyókúrához? Hogyan vészelhetjük át a holtpontokat? Írásunk ezekről a kérdésekről és arról a szomorú tényről szól, hogy ma már a túlsúly az ötödik helyen áll a vezető halálokok között világszerte.
Az évkezdet általában a fogadalmakról szól! Egy tavalyi online felmérés szerint az emberek többsége (60%) fogadkozik ilyenkor, közülük pedig minden harmadik egészségesebben szeretne élni (táplálkozás és sport). Tény, hogy a január a fogyókúrák kezdetének az időszaka, és az is tény, hogy a fogadalmakat és a diétákat nem sikerül maradéktalanul betartanunk. Holott a karcsúság nemcsak egy divatos elvárás, de fontos lenne az egészségünk megőrzése szempontjából is.
A világ belehal a hájba!
Az egészségügy a 25-ös BMI (Body Mass Index, Testtömeg Index) feletti értékkel rendelkező embereket tartja túlsúlyosnak. De mi is ez a BMI, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is használ? A BMI = testtömeg osztva a testmagasság méterben kifejezett négyzetével. Például egy 60 kg súlyú és 160 cm magas nő BMI-je 23,43 az alábbi képlet alapján: BMI = 60 kg / 1,6 m * 1,6m, azaz BMI = 23,43
Öreglebbencs
2017. február 21.
Ez egy igazi magyar egytálétel, jó pár neve ismert (öhöm, slambuc stb.).
Nagypapám csinálja a legfinomabbat, de én is főztem már egy pár adagot, igaz nem lett papám minőségű, de igazán ízletes lett és mind egy szálig elfogyott. Nyáron bográcsban is elkészíthető, úgy még finomabb. Nagyon hasonlít a paprikás krumplira, de a különbség mégis markáns, a pirított tészta miatt.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 közepes fej vöröshagyma
- húsos szalonna kb. 3 szelet
- kb. 25 dkg lebbencs tészta (vagy lasagne tészta)
- 3 közepes méretű burgonya
- pirospaprika, só, erős paprika
A húsos szalonnát, amit apró kockákra vágtunk megpirítjuk egy lábos aljában, majd miután szép aranybarnára pirult, kivesszük az edényből és beletesszük a tésztát. A zsiradékon megpirítjuk a tésztát , majd mikor már majdnem kész hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és az egészet tovább pirítjuk. Amikor szép aranybarna és hólyagos a lebbencs, akkor lehúzzuk a tűzről, és megsózzuk, szórunk rá pirospaprikát, majd a tűzre visszahelyezve felöntjük vízzel, belehelyezzük, az előzőleg megtisztított és felkarikázott krumplit, és annyi vizet adunk még hozzá hogy ellepje.
Tehetünk bele erőspaprikát is, majd készre főzzük, amikor már majdnem kész akkor visszahelyezzük a megpirított szalonnát. Tálalásra kész. A legjobb hozzá egy kis hideg kovászos uborka.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi fok: Közepes
Tápanyagtartalom (1 főre): 399,5 kcal, 82,8 g szénhidrát, 11,6 g fehérje, 12,7 g zsír
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...155156157...302