sub

Információk, érdekességek

Sült csirke - szójaszósszal és gyömbérrel

2018. február 25.

Isteni és egyszerű, akár ünnepi ételként is ajánlom!  

Sült csirke - szójaszósszal és gyömbérrel

Hozzávalók:

1 egész csirke, 3-3 ek. szójaszósz és olivaolaj, 4 nagy gerezd fokhagyma, 1 kk. gyömbér (nálam szárított), ízlés szerint só.

A szószhoz összekeverem az alapanyagokat, a fokhagymát apróra vágva. Ezután a megmosott csirkét bekenem a mázzal, a belsejébe is és egy tűzálló tálba fektetem. Letakarva 200 fokon 1 óráig sütöm, ezután fólia nélkül még pirítom egy kicsit.

Rizzsel, salátával isteni finom, akár ünnepi alkalmakra is!


Hamis gesztenyepüré

2018. február 25.

Kölessel bolondított gesztenyepüré az egészségesség jegyében.  

Recept:

50 g köles
1 marék dió
fél cukrozatlan gesztenyemassza
édesítő

Vízbe megfőztem a kölest, 1 marék darált diót kevés vízzel turmixoltam, beletettem 1/2 gesztenyemassza, és édesítőt, hogy joghurtszerű legyen.

Jó étvágyat az egészséghez!


Egyen rendszeresen a gyerek! - Miért is olyan fontos ez?

2018. február 22.

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk jól teljesítsen a suliban, fontos, hogy ne csak a tanulásra gondoljunk. A táplálkozásnak is hatalmas szerepe van ebben.Ha a gyermek nem kapja meg fizikálisan a megfelelő tápanyagokat, akkor az agya sem képes a megfelelő működésre.  

"Bizonyított, hogy az iskolás gyerekek vércukorszint-ingadozása közvetlenül hiperaktivitást, koncentrációs és tanulási zavart, agressziót és más viselkedési zavarokat vált ki."
(Dr. Natasha Campbell-McBride MD: Gap szindróma című könyvéből)

Abban a szakaszban, amikor a vércukorszint hirtelen megnövekszik, a gyerek "feldobott" állapotba kerül, ami hiperaktivitást válthat ki.
Amikor pedig a vércukorszint túl alacsony lesz, a gyerek rosszul érzi magát, ami gyakran fejfájással, rosszkedvvel, agresszív viselkedéssel jár.

Kimondottan ennek a veszélynek vannak kitéve a válogatós gyerekek, akik csak bizonyos ételeket hajlandóak enni. Nap közben inkább koplalnak ha olyan ételt kapnak amit nem szeretnek.  Valamint azok a gyerekek, akik szinte csak olyan ételeket fogyasztanak amiben sok a finomított szénhidrát (pl.: péksütemény, kekszek, gumicukrok, ízesített üdítők).


A gluténmentes étkezés buktatói

2018. február 20.

Egy autoimmun gluténérzékenységgel rendelkező esetében élethosszig gluténmentes étkezést kell tartani, ezért a bevásárlás, főzés, a konyha eszközök használata és az alapanyagok tárolása során is több mindenre oda kell figyelni. Ezeket foglalta össze Varga Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.

A búza minden formája tilos!

A gluténmentes étkezésben nem megengedett a búza, az árpa és a rozs fogyasztása. Gyakran felmerülő téma, hogy például bizonyos ősgabonák, a tönkölybúza vagy a durum esetleg a teljes kiőrlésű változat fogyaszthatók-e. A válasz egyértelműen nem, nincs olyan formája a búzának mely egy cöliákiás étrendjébe beleférne. Ami búza, árpa vagy rozs, az egyértelműen tiltólistás összetevő.

Mi a helyzet a zabbal?

A zabot sok cöliákiás jól tolerálja, számos kedvező tulajdonsága miatt én mindenképp javasolni szoktam, hogy próbálják meg, először csak kis mennyiségben bevezetni az étrendbe – mondja a Budai Allergiaközpont dietetikusa. A gluténmentes étkezés gyakran rostszegény, ha csak a hagyományos gluténmentes liszteket (kukorica, rizs, burgonyakeményítő stb) használjuk, ezért előnyös lehet a magasabb rosttartalmú zab rendszeres fogyasztása. Arra fontos figyelni, hogy garantáltan gluténmentes zabot, zablisztet vagy zabpelyhet vásároljunk, hiszen ezen cereália esetében minden normál termék esetében fennáll a keresztszennyeződés lehetősége!


Egy könnyű saláta ebédre?

2018. január 29.

A káposztához nagyon illik az avokádó, mert az egyik friss-roppanós, a másik puha, lágy, krémes. Nagy előnye, hogy pillanatok alatt készen van!  

1 adaghoz:

1/4 káposzta
1 kisebb sárgarépa
pár levél petrezselyemzöld
1/2 avokádó,
citromlé, só, bors 

A káposztát a petrezselyem zölddel konyhai robotgépben morzsásra aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük (de az is mehet az aprítóba), összekeverjük citromlével, sóval.
Az avokádót kockákra vágjuk. 
Tányérra tesszük a zöldségeket, tetejére halmozzuk a kockára vágott avokádót, kis citrom gerezdeket, és meghintjük finomra őrölt borssal.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...142143144...302