sub

Információk, érdekességek

Tudod mitől lesz szép magas a kenyér, a muffin vagy a kuglóf?

2018. augusztus 20.

Sokszor bosszúságot okoz, hogy hiába tesz meg mindent az ember lánya, mégsem lesz szép magas az élesztővel, vagy szódabikarbónával készült sütemény, házi kenyér. Mit szólnál hozzá, ha ezen túl szép magasra sikeredne minden? És csak egyféle dologra van szükség, hogy mindez valóban így legyen. Olvass tovább, hogy megtudd, mi a megoldás.

A szőlőmagból kétféle dolog készül: szőlőmagolaj és szőlőmagőrlemény. Mivel az őrlemény, az élesztő munkáját segíti, valamint nagyon jó színezőanyag, így kenyérfélékhez és egyéb tésztákhoz is bátran adhatod. A lisztek kb. 3-5%-kát helyettesítheted vele

A görög a legjobb? De a magyart is imádjuk ...

2018. augusztus 19.

Zamatos íze, édes illata, sokoldalú felhasználási lehetősége és számtalan jótékony hatása mellett nem véletlen, hogy egész évben az egyik legkedveltebb gyümölcs. Kiváló választás, akár önmagában, akár salátába darabolva vagy pikáns kiegészítőjeként a főfogásnak. A hűvösebb idő beköszöntével is - befőttként, kompótként - bármikor élvezhetjük az őszibarack jótékony hatásait.  

Őszibarack a szépség és az egészség megőrzéséért
Azt már kevesen tudják, hogy ez a gyümölcs nemcsak finom, de hihetetlenül értékes anyagokat rejt magában: rendkívül magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de hidratálja a bőrt és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben. A hölgyek örömére a finom íz mellett kitűnő arcpakolás, gazdag alfa-hidroxi gyümölcssav tartalmának köszönhetően igazi csodafegyver a bőr fiatalságának és rugalmasságának megőrzésében. Kitisztítja a pórusokat és segít az elhalt hámsejtek eltávolításában.  A szépségápolás mellett pedig a fogyókúra kitűnő kiegészítője is lehet: az őszibarack 80-90%-a víz, így kiváló folyadékpótlásra, és energiatartalma is alacsony, 100 g gyümölcshús csupán 38 kalóriát tartalmaz.

Nem utolsó sorban pedig rendkívül értékes vitamin- és tápanyagforrás. Sárga antioxidáns xantofill színanyagainak köszönhetően rákellenes hatást fejt ki, magas kalcium és magnézium tartalmának köszönhetően pedig kiváló hatással van a csontjaink erősségének megőrzésében és a csontok regenerálódásának elősegítésében. További előnye, hogy jelentős magnézium-, és káliumforrás a szervezet számára.  A nyári forróságban, illetve a stresszes időszakban különösen ajánlott napi 2-3 barack elfogyasztása, különösen a szívbetegek számára. Magas magnézium tartalmának köszönhetően pedig javítja a közérzetet és segít enyhíteni a feszültséget. Rendszeres fogyasztása segít, hogy megőrizzük szívünk egészségét és kiegyensúlyozottabbak legyünk.

Egy könnyű saláta ebédre?

2018. augusztus 18.

A káposztához nagyon illik az avokádó, mert az egyik friss-roppanós, a másik puha, lágy, krémes. Nagy előnye, hogy pillanatok alatt készen van!  

1 adaghoz:

1/4 káposzta
1 kisebb sárgarépa
pár levél petrezselyemzöld
1/2 avokádó,
citromlé, só, bors

A káposztát a petrezselyem zölddel konyhai robotgépben morzsásra aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük (de az is mehet az aprítóba), összekeverjük citromlével, sóval.
Az avokádót kockákra vágjuk.
Tányérra tesszük a zöldségeket, tetejére halmozzuk a kockára vágott avokádót, kis citrom gerezdeket, és meghintjük finomra őrölt borssal.


Cukkini fasírt nyersen

2018. augusztus 16.

kép: lenartgitta.huA nyár slágere a cukkini, aminek ezerféle feldolgozási lehetősége van. Lénárt Gitta nyers cukkini fasírt receptje igaz egy a sok közül, de az egyik legfincsibb és legegészségesebb. Főleg, ha egy nagy tál salátával fogyasztod!  

Hozzávalók: (8 fasírt lesz belőle, ez elég 2 személyre)

2 csészényi reszelt cukkíni

1 kanál őrölt sárga lenmag
2 kanál őrölt tökmag
2 gerezd fokhagyma szétnyomva
pár szál petrezselyem apróra vágva
őrölt bors

kép: lenartgitta.hu


Gyümölcsfogyasztási kisokos cukorbetegeknek

2018. augusztus 01.

A nyári szezonban az egyik legjobb, hogy a gyümölcsök és a zöldségek sokkal nagyobb választékban, ráadásul frissen állnak rendelkezésre. A nagy kánikulában az ember ki is van éhezve ezen lédús ételekre, így nem is csoda, hogy a melegebb hónapokban nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. Azonban ha valaki cukorbetegséggel küzd, mindenképpen be kell tartania néhány fontos szabályt, ha gond nélkül szeretné élvezni a nyár ízeit! A témával kapcsolatban felmerülő kérdéskeben Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa igazítja el olvasóinkat.

Kerti vetemények és cukorbetegség

Azok, akik kénytelenek együtt élni a cukorbetegség valamelyik típusával, pontosan tudják azt, hogy nem mindegy, mikor, mennyi szénhidrátot is juttatnak be a szervezetükbe. A szénhidrátok szervezetünk egyik legfontosabb energiaszolgáltatói, ám mivel az emésztés során minden szénhidrátot egyszerű cukorrá bomlik le, egyáltalán nem mindegy, mennyit is fogyaszt belőlük a cukorbeteg!

Fontos tudni, hogy a gyümölcsök, de bizonyos szénhidrát-tartalom felett zöldségek esetén is számolni kell szénhidrát-tartalommal, ráadásul előbbiek a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjához tartoznak. Ez azt jelenti, hogy bár nagy a csábítás, mégsem lehet ezeket a nyári, lédús finomságokat egyszerre nagy mennyiségben fogyasztani, sőt, arra is figyelni kell, mikor falatozunk belőlük!

A cukorbetegek számára is mérvadó az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már közel három évtizede közzétett ajánlása, amely napi ötadagnyi, összesen mintegy 40 dekányi zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolja. A WHO szerint ilyen mennyiségű zöldség és gyümölcs elfogyasztásával már jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, az elhízás kockázata. A tudományos társaságok ajánlásai azóta is ezt, vagy ennél egy kissé nagyobb napi mennyiséget javasolnak fogyasztani. Cukorbetegeknek azonban ezt a mennyiséget úgy el kell osztani, hogy arányaiban több legyen a zöldség, mint a gyümölcs, illetve ne egyszerre fogyassza el az ajánlott mennyiséget, hanem széthúzva azt az étkezések között (a reggeli, kora délelőtti órákban és késő este lehetőleg kerülje a gyümölcsöket).


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...134135136...302