sub

Információk, érdekességek

Több tucat kórház kér segítséget

2006. augusztus 23.

Több tíz, becslések szerint 20-30 kórház fordult már az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ), mert a jelenlegi finanszírozási szabályok miatt nem tudják biztosítani a betegellátást - tudta meg lapunk az ÁNTSZ szóvivőjétől.


Ritoók Emese pontos számot nem tudott mondani, mivel az egyes intézmények a megyei szolgálatokhoz adhatják be kérelmeiket. A kórházak három hónapra kérhetnek mentességet az ÁNTSZ-től a finanszírozási korlátok betartása alól. A kérelmeket az egészségbiztosító, a szakminisztérium és az ÁNTSZ képviselőiből álló háromtagú bizottság bírálja el, s a felmentést egyszer újabb három hónapra meghosszabbíthatja.


Elektronikus recept is írható csipkártyával

2006. augusztus 19.

Új tagsági igazolványt bocsát ki tagjai számára a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A legkorszerűbb csipet tartalmazó, elektronikus alkalmazásokra lehetőséget nyújtó plasztikkártyáról van szó, amely egyesíti magában az elegáns igazolvány és egy modern személyi informatikai eszköz tulajdonságait.

 

A T-Com és a T-Online által, a Dimenzió Egészségpénztár és a Medismart Kft. közreműködésével elkészített csipkártyák a közeljövőben alkalmassá tehetők majd aláírás kiadására is.


Zöld könyv - társadalmi álvita

2006. augusztus 17.

Frenkl Róbert orvos, egyetemi tanár szerint az egészségügyben mára megszűnt a klasszikus értelemben vett piac. Végül is kilencvennégy százalékos a parlamentben is a liberális párt egészségügyi elképzeléseit elutasítók aránya.


Zöld könyv - társadalmi álvita Ha nem menne vérre - akár szó szerint -, még mosolyogni is lehetne a folyamaton. Vagy bámulni az elképesztő hidegvért és cinizmust, ahogy az egészségügy jelenlegi - politikai értelemben - vezető személyiségei a "reformot" előkészítik. Nem az egészségügyről, politikáról és pénzről szól a történet.


Gyógyszerek: dobozdíj helyett minimáldíjat fizethetünk

2006. augusztus 15.

Az ágazatban működő kamarák úgy tudják, a Zöld könyv augusztus 31-ig meghirdetett vitája látszategyeztetés. Gőzerővel folyik ugyanis a jogszabályalkotás, a javaslatok e hónap 23-án kerülnének a kormány elé. Úgy értesültek, hogy a kabinet rá egy hétre már döntene is a reformlépésekről.

 

Pedig az érdekképviseleteknek vannak észrevételeik, például a dobozdíjat alkalmatlannak találják a gyógyszerfogyasztás visszafogására, hiszen az a drágább készítmények felé tolná el a keresletet. Van, aki minimáldíjat javasol.


Gyógyszerfronton nincs egyezség

2006. augusztus 11.

Nem közeledett a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) és az Egészségügyi Minisztérium álláspontja a patikaliberalizáció ügyében - ez derült ki a tárca és a kamara képviselőinek tegnapi találkozóján.

 

A lapzártánk után végződött egyeztetésen az MGYK ismét elvetette, hogy könnyítsenek a patikalapítás szabályain, s nem támogatta azt sem, hogy egyes, vény nélküli medicinákat ne csak gyógyszertárban, hanem például benzinkútnál is lehessen árusítani.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...211212213...224