sub

Információk, érdekességek

Biztonságos-e az EU-n kívüli gyógyszer?

2007. január 30.

Európai parlamenti képviselõk az unióba gyógyászati hatóanyagot szállító cégek szigorúbb ellenõrzését követelik.
Az Európai Parlament csaknem négyszáz tagja írta alá azt a dokumentumot, melyben szorgalmazzák, hogy a gyártók ellenõriztessék üzemeiket az EU szakembereivel, majd ezután be kellene szerezniük az uniós minõségbiztosítási tanúsítványokat. A kezdeményezés elsõsorban a kínai és az indiai export ellen irányul, mivel az EU-tagállamokban a gyártók maguk is minõsíthetik magukat anélkül, hogy a hatóanyagokat külön ellenõriznék. A minõségi tanúsítványt nemcsak a gyártóknak, hanem az importõröknek is meg kellene szerezniük. A kezdeményezés ellen tiltakozók szerint hamis a felvetés, hogy az EU-n kívülrõl érkezõ hatóanyagok kevésbé biztonságosak, mint a helyben gyártottak.

Figyelem, gyógyszerkölcsönhatás!

2007. január 29.

Súlyos következményei lehetnek, ha a beteg egyidejûleg egymás hatását befolyásoló gyógyszereket szed.
Emberek százai halnak meg évente a gyógyszerezés nem kívánt következményei miatt. Igaz ugyan, hogy nincs pontos adat a gyógyszer-gyógyszer interakciókról (kölcsönhatásokról), ám egyvalamiben a szakemberek egyetértenek: egyetlen gyógyszerkölcsönhatás okozta haláleset is túl sok.


Az effajta tragédiák hátterében elsõsorban a testnek bizonyos hatóanyagra adott nem várt reakciója áll, vagy ha a beteg egyidejûleg két vagy több olyan gyógyszert szed, melyek felerõsítik egymás hatását, avagy ellenkezõleg: semlegesítik egymást.


Ez utóbbi általában idõsebb páciensek esetében fordul elõ gyakorta, õk szednek ugyanis rendszerint többfajta készítményt egyszerre.


Gyógyszerformák - Kenõcsök, krémek, balzsamok

2007. január 29.

A kenõcsök, a krémek és a balzsamok a testfelületen, a bõrön vagy a nyálkahártyán alkalmazott szerek. A nyálkahártyákra való kenõcsöknek, krémeknek a neve az alkalmazás helyét is jelöli egyben, pl. orrkenõcs, szemkenõcs stb.

 

Mind a három gyógyszerformára jellemzõ, hogy nemcsak felületi, a bõr vagy a nyálkahártya kezelésére alkalmasak, hanem más testrészek gyógyítására is használhatók. A gyulladáscsökkentõ kenõcs az ízületek betegségének enyhítése miatt hasznos, más kenõcs a bekent bõrfelület alatt a vérkeringést serkenti. A kenõcsöket a felhasználás során tapasztalható tulajdonságaikkal szokták jellemezni, pl. jól kenhetõ, vízzel lemosható, filmbevonatot képez stb. A krémek abban különböznek a kenõcsöktõl, hogy sokkal puhábbak, lágyabbak, könnyebben kenhetõk. A kenõcsök különleges formája a paszta, ami keményebb, nehezen kenhetõ, sok szilárd anyagot tartalmaz. Az elõbbiektõl különbözik, de felhasználásában hasonló a gél, aminek jellemzõje, hogy átlátszó, könnyen kenhetõ, vízzel lemosható. Vannak készítmények, amik vérömlenyek, véraláfutások felszívódását segítik elõ, kenõcs és gél formában is kaphatók.


Indiai, kínai gyógyszerdömping fenyeget

2007. január 28.

A gyártók szerint "névtelen", de nagyon olcsón elõállító ázsiai gyártóknak és készítményeknek kedvezne az egészségügyi tárca új gyógyszer-támogatási eljárási szabályozása.


Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) és a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete csütörtökön közleményben tiltakozott az Egészségügyi Minisztérium (EüM) újabb terve ellen, amely szerintük veszélyeztetné a betegellátás biztonságát.


Átgondolják az Algopyrin vénykötelességét?

2007. január 26.

Vojnik Mária szocialista országgyûlési képviselõ a parlament egészségügyi szakbizottságának január 24-i ülésén megállapította, nem javította a betegellátást, hogy több készítmény, köztük az Algopyrin, néhány hét múlva vénykötelessé válhat – értesült a Népszabadság. A képviselõ hozzátette, a szaktárca alaposabban megfontolhatná ezt a lépést, annak ellenére, hogy maga a gyártó is kérte terméke vénykötelessé tételét. Horváth Ágnes, a tárca politikai államtitkára Vojnik felvetésére nem reagált, de több mint egy órán át ismertette a bizottság tagjai elõtt az egészségügyi reformtörvényeket.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...747576...78