sub

Információk, érdekességek

Cukor - az édes gyógyszer

2007. július 27.

Cukor - az édes gyógyszerValószínûleg sok gyermek látott álmában olyan erdõt, melyben minden fa cukorból van. Nos, ez az erdõ a valóságban is létezik, méghozzá mindannyiunkban. És nem is egy, hanem sok milliárd, pontosan annyi, ahány sejtünk van - magyarázza Werner Reutter professzor, a Berlini Szabadegyetem kutatója. Akár a cukorerdõk erdészének is nevezhetnénk, olyan jól kiismeri magát ezekben az erdõkben. A munkanapja ugyanakkor nem a ligetekben és berkekben kezdõdik. Ez lehetetlen, mert a szóban forgó fák aztán végképp nem nõnek az égig: magasságuk csupán néhány nanométernyi (a méter egymilliárdnyi része). Olyan aprócskák, hogy egy átlagos fénymikroszkóppal nem is lehet látni õket - teszi hozzá Werner Reutter. Ám valóban szénhidrátokból állnak, azaz ugyanazon molekulákból, mint amilyenek a tésztában vagy a kandiscukorban található. Ugyanakkor ezt a cukrot nem lehet megenni - ám az egészségünk szempontjából igen jelentõs szerepet játszik.

Vissza a gyógyszer árát, ha nem gyógyul a beteg?

2007. július 20.

Ezzel az úttörõ javaslattal fordult nemrég a brit nemzeti egészségügyi szolgálathoz a Johnson and Johnson cég. A fejenként évi 48 ezer dolláros árat a cég minden olyan beteg után visszatérítené, akinél a kezelés után nem lett kisebb a tumor, írja a The New York Times.


Az amerikai gyógyszermulti kezdeményezése arra utalhat, hogy a gyógyszeriparban is bevezethetik a teljesítménnyel arányos árazási gyakorlatot. Ez akár olyan rugalmas is lehet, hogy a hatékonyságra vonatkozó kutatási eredmények alapján le- vagy felfelé is elmozdulhat.


Hogy vásárolunk gyógyszert?

2007. július 05.

Hogy vásárolunk gyógyszert?A hatásosság és a biztonság a legfontosabb tényezõ. 

 

A gyógyszerek kapcsán leggyakrabban arról hallhatunk, hogy azok túl drágák, s e vélekedés elterjedtségének okát a GfK Hungária alábbi felmérésének számos adata is mutatja.


A lakosság mintegy egytizede nem tud minden felírt gyógyszert kiváltani a patikában a fizetendõ összeg miatt. A megkérdezettek további 46 százaléka gondolja úgy, hogy a gyógyszerekre kifizetett összeg jelentõs teher a család költségvetésére. A felmérés eredményei alapján azonban érdemes alaposabban megvizsgálni a gyógyszerek árának kérdéskörét.


Tabletta, drazsé, pezsgõtabletta - melyiket válasszam?

2007. május 16.

Napról napra nõ a gyógyszerválaszték, gyarapszik a gyógyszerkincs. Íme egy kis segítség a tájékozódásban! 

 

Tabletták, kapszulák

 

Napról napra nõ a gyógyszerválaszték, gyarapszik a gyógyszerkincs, sokasodnak a különbözõ hatóanyagokat tartalmazó készítmények, illetve az azonos hatóanyagot tartalmazó különbözõ nevû gyógyszercsaládok.


Gyógyszer lesz a curry alkotóelemébõl?

2007. április 09.

Amerikai kutatók szerint egy szintetikus anyag, ami a kurkuma – a curryben megtalálható anyag – távoli kémiai rokona, ígéretes fegyver lehet egy öröklött neurodegeneratív betegséggel, az ún. Kennedy-kórral szemben.

 

A kór, amely csak férfiakat támad meg, olyan, mint a Lou Gehrig-betegség lassan progresszív formája. A Kennedy-kórra, amelyet egy mutáns gén okoz, nincs gyógymód.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...727374...78