sub

Információk, érdekességek

A sokoldalú ana­nász

2006. február 13.

A 80-as évek végéig az ananászt Magyarországon csak konzervként ismerték, mert a friss gyümölcsöt csak a 90-es évek elején kezdték árulni a nagyobb élelmiszerüzletek.

 

Az ananászt a trópusokon szinte mindenütt termesztik. A gyümölcs mérete igen változó, az egész apró daraboktól az óriás példányokig sokféle lehet. Termése tetején kard alakú, szúrós levelek nőnek, a gyümölcs húsa pedig fehér vagy sárgás színű, édes, enyhén savanykás érzettel. Az étkezési rostokban, gyümölcssavakban és értékes ásványi anyagokban (például vasban, kalciumban) bővelkedő lédús gyümölcs csaknem 85 százalék víz.


Fitoterápia - Gyógynövényes Orvosok

2006. január 25.

A Gyógynövényes Orvosok és Alkalmazók „szellemi mûhelyként” 2005 nyara óta mûködik. Résztvevõi számára hamar világossá vált, hogy a kitûzött célokat megfelelõ szervezeti háttér nélkül képtelenség ellátni, így 2005 decemberétõl egyesületként mûködik Magyar Gyógynövényes Orvosok és Alkalmazók Közhasznú Egyesület néven (MAGYOAKE).

A kökény

0000. 00 00.

Fotó forrása: www.gyszt.hu

Egy ma már kevéssé ismert gyógynövény, amelynek terápiás tulajdonságai még nem kellően bizonyítottak.

Egy-egy hosszabb vonatút során a borongós, szürke őszi tájképet itt-ott kékre festik a kökénybokrok. Az elvadult mezőkön, az erdők szélén sorakozó tövises cserjék csak úgy vonzzák magukhoz a madársereget, amelyek lázasan lakmározzák a hamvaskék gyümölcsöket. Nemcsak a madarak kedvelik a kökényt, hanem a gasztronómiában is értékes alapanyag: többek között lekvárok, befőttek, sütemények, szörpök, mártások, alkoholos italok (gyümölcsborok, likőrök, pl. a spanyolországi Navarra környékén előállított pacharán ital) készülhet belőle. A kökény erjesztett, fermentált levét lúggal keverve régen tinta pótlására használták. Festő tulajdonságából adódóan textilfestésre is alkalmazták: az éretlen termés kékre, az érett vörösesre festette a vásznat. Használták még borok javítására, tartósítás céljából, amikor nem volt elég savas a bor, hiszen a jó eltarthatóság két alappillére a megfelelő alkoholtartalom és a savasság, kérgének fekete, lúgos ázatát sajtokhoz adták, hogy azok tovább elálljanak, így tehát a kökény az adalékanyagok ősének tekinthető. A növény leveleit – külső hasonlóságaik alapján – teahamisításra gyűjtötték.

Terápiás tulajdonságai

Bár találkozhatunk kökényből készült termékekkel, ezeknek többször a valóságosnál markánsabb hatásokat tulajdonítanak. Közép- és Kelet-Európában termését és virágát a népi gyógyászatban húgyúti betegségek és gyulladások kiegészítő kezelésére használták. Laboratóriumi tesztek során bizonyított antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása igazolhatja ezen felhasználását. A szeptemberben érni kezdő termés kifejezetten fanyar, ezért a csipkebogyóhoz hasonlóan akkor érdemes szedni, amikor a dér már megcsípte, kissé megpuhul, és savanyú ízét felváltja édes, gyümölcsös zamata. A kökénygyümölcs alkoholos kivonata jelentős antioxidáns hatással rendelkezik (vélhetően a sok fenolos komponensének köszönhetően), és az eddigi laboratóriumi kísérletek szerint csökkentheti bizonyos daganatos sejtek életképességét, ennek humán alkalmazhatóságához azonban további vizsgálatok szükségesek. A kökény azonban nem része a modern fitoterápiának, nem végeztek vele humán vizsgálatokat, és a hagyományos felhasználása sem dokumentált eléggé ahhoz, hogy hatásossága és biztonságossága igazolható legyen.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...39...40