sub

Információk, érdekességek

Egy csípõs úr az ûrbõl: a borsos varjúháj

2010. július 19.

Több ezer éve sem sikerült kideríteni, hogy gyógyít, vagy mérgez inkább a sziklakertekben is feltûnõ virág, a borsos varjúháj.

 

Egyesek vehemensen tiltakoznak használata ellen, míg mások középkori szerzõkre hivatkozva mai napig veszik igénybe a magas vérnyomás vagy az aranyér kellemetlen tüneteinek enyhítésére.


A szívbetegségek megelõzése gyógynövényekkel!

2010. június 05.

A megelõzés is rendkívül fontos, mivel az infarktus az életet közvetlenül veszélyeztetõ betegség.
 


Azoknak a betegeknek, akik meghalnak infarktusban, megközelítõleg fele még az orvos kiérkezése elõtt, vagy a kórházba szállítás közben hal meg.


A vérehulló fecskefû: gyógyít vagy mérgez?

2010. június 04.

A fecskefû-lében található alkaloidok száma majdnem harminc, igaz, vannak köztük mérgezõek éppúgy, mint gyógyhatásúak.

 

 

A vérehulló fecskefû - ez a közvéleményt megosztó gyógy- és gyomnövény, - ha bárhol (szárát vagy levelét) megtörjük, sajátságos sárga nedvet bocsát ki: „vérzik". Plinius megfigyelte, hogy a növény gyógyító hatását még az állatok is ismerik. A fecskék állítólag a fû kicsorduló tejnedvével gyógyították meg vak fiókáikat. Egy másik ókori tudós, a görög Dioscorides feljegyzései szerint a fecskék a fecskefû tejnedvébõl táplálkoznak, és ez erõsíti a látásukat.


Nõket gyógyít a csalánnak látszó növény

2010. május 31.

Széleskörû gyógyító erõvel rendelkezik, de nem kell félnünk tõle, mert egyáltalán nem csíp - receptötletek és gyógyászati alkalmazás.

 

 

Valószínûleg mindannyiunk találkozott már a csaláncsípés okozta égetõ, maró érzéssel kirándulások vagy kerti munka során. Mit szólnánk hozzá, ha valaki azt mondaná nekünk, hogy ismer egy növényt, amely úgy néz ki, mint a csalán, széleskörû gyógyító erõvel rendelkezik, de nem kell félnünk tõle, mert egyáltalán nem csíp?


Gyógyteától is meghalhatunk

2010. február 20.

Sokan használnak gyógyszerek helyett természetgyógyászati készítményeket, mert azt hiszik, hogy azok hatékonyak mellékhatások nélkül.

 

 

Egy ausztrál patológus által a Journal of Forensic Sciences címû folyóiratban közölt tanulmány azonban, arra figyelmeztet, hogy a növényi gyógymódok is okozhatnak halálos mérgezést. Roger Byard, az adelaide-i orvostudományi egyetem törvényszéki kórbonctan professzora most közölt tanulmányában fölhívja a figyelmet arra, hogy igen sok, gyógyszerként is alkalmazott növény, adagtól vagy elkészítéstõl függõen mérgezõ, sõt akár halálos is lehet, miközben ezeknek rendszeres fogyasztói azt hiszik, hogy a gyógynövény mindenképp ártalmatlan.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...293031...39