sub

Információk, érdekességek

Gyógynövényekkel a nyugodt alvásért

2023. szeptember 17.

Fotó: 123rf.com

Sokunk küzd különféle alvászavarokkal, és ennek folytán más-más problémára panaszkodik. Nehezen alszunk el, gyakran felébredünk, hánykolódunk éjszaka, hőhullámok törnek ránk… Ez a válogatás segít megtalálni a tüneteinknek megfelelő és az azokat enyhítő gyógynövényeket – a nyugodtan átaludt éjszakák érdekében. 

Pipacs (vadmák)

Mindazoknak, akik nehezen alszanak el.

A pipacs (Papaver rhoeas) is sokféle gyógyhatással rendelkezik. Enyhén nyugtató, altató hatású, de enyhíti a köhögést, is, bronchitis vagy asztma esetén (szirupként). Ajánlott toroköblítésre, de hatékony gyermekeknél éjjeli ágybavizelés ellen is.

Figyelmeztetés: terápiás dózisban nincs ellenjavallat, de gyermekeknek csak 7 év fölött adható.

Milyen formában ajánlott?

Gyógytea: csészénként nagy kanál szárított, összetört pipacsszirmot forrázzunk le, majd hagyjuk ázni kb. 8 percig.


Sáfrány, mint afrodiziákum és a legdrágább fűszer

2023. augusztus 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Vágykeltő hatását az ókor óta számon tartják, de mitől olyan drága ez a fűszer?  

A sáfrány története

Keleten már régóta használatos növény mint fűszer, gyógyszer és színező anyag. Az ókori Egyiptomban a gazdagságot, jómódom jelképezte. Vágykeltő hatását már az ókori görögök is felfedezték! Úgy gondolták,hogy a fokozza a fiatal férfiak nemi vágyát és a nők érzékiségét is növeli. Pszichoaktív anyagokat tartalmaz, ezért úgy gondolták, hogy fogyasztásával különleges orgazmusélményt érhetnek el.
Hazánkban a második világháború után fedezték fel újra, de Spanyolországban, Dél Franciaországban már régóta nagy mennyiségben termesztik. Az igazi sáfrány napjainkban is nagyon értékes, hiszen 1 kg por alakú fűszer előállításához 150 000 bibe szükséges.

Élettani hatása

A sáfrány jótékony hatással van a szív és érrendszeri betegségekre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Görcsoldó hatása ismeretes és a köhögésnek is jó ellenszere.

Így neveld a sáfrányodat

Ablakpárkányon is nevelhető balkonládában ez az évelő növény, gumóit ősszel vagy tavasszal kell elültetni. Beéri kevés fénnyel és jól tűri a hideget is. Nagyon látványos növény fejlődik majd ki belőle, amelynek bibéit ősszel kell leszedni. Mivel érzékeny a fényre, szüretelés után sötét üvegben tartsuk őket!


Hashajtó gyógynövények

2023. augusztus 07.

A székrekedés egyike azon meglehetősen gyakori emésztőrendszeri zavaroknak, panaszoknak, melyeknek okai sokfélék lehetnek (pl. helytelen táplálkozási szokások, a mozgáshiány és a székelési inger visszatartása, egyes gyógyszerek huzamosabb ideig tartó fogyasztása, gyulladásos bélbetegségek, pszichés eredetű panaszok).

Széles körben elterjedt a székrekedés az öngyógyításban történő, de nem minden esetben eredményes kezelése. Székrekedéseknél gondolnunk kell arra, hogy a heveny székrekedés komoly betegségek (pl. bélelzáródás, bélrák) tüneteként is jelentkezhet, és a visszatérő vagy krónikus székrekedés is valamilyen szervi rendellenesség következménye lehet, ezért ilyen esetekben nem nélkülözhető a szakszerű orvosi vizsgálat és kezelés.

Széklet tömegét növelő hashajtók: folyadék nélkül nincs hatásuk

A székrekedés kezelésére használt, rostokban és/vagy nyálkaanyagokban gazdag növények közül a lenmag (Lini semen), a bolhafűmag (Psylii semen) és a bolhafűmag-korpa ún. széklettömeget növelő ártalmatlan hashajtók, melyek az esetek jelentős részében önmagukban is kiválóan alkalmasak a krónikus székrekedés kezelésére, sőt a teltségérzetet keltő hatásuk miatt fogyókúrás programokban is ajánlják használatukat (főétkezések előtt ½−1 órával).


Az univerzális gyógymód: zöldtea - Mire jó és hogyan készítsd?

2023. július 16.

Egészségmegőrző hatása jól ismert, bár csak kevesen tudják, pontosan milyen problémákkal szemben számíthatunk segítségére. Kiváló gyógyító szer a bajban, de csupán akkor, ha jól készíted. A legérzékenyebb gyógyszer, amely azonban a leghatásosabb gyógymód. Mire jó és hogyan készítsd? Hasznos tanácsok a tökéletes és valóban hatékony zöldtea előállításához!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A zöldtea Japán és Kína gyöngye. Évezredek óta legnagyobb exportcikke mindkét országnak, és gazdagságának fellendítője. Kultúrája maga nagyobb, mint ültetvényei. S nem csak hagyomány, az egészségmegőrző hatása miatt is fogyasztják, újra és újra. Japánban közel egy tucat teafajta található, ezek mind egy fajnak a különböző altípusai, s főként abban különböznek, hogy melyiket mikor szedik, szüretelik le, miként dolgoznak vele, milyen kezeléseknek teszik ki, és milyen alakzatúvá sodorják. A teafűből művészi alkotásokat készítenek, préselnek, a tea így, vákumolva készítve akár egészen sokáig eláll.

A zöldtea úgy tűnik a világon a második leggyakrabban fogyasztott ital a víz után, s csak ezután következnek az alkoholos italok. Rendkívül egészséges, élénkítő hatású, de kicsi a koffeintartalma, így akár estefelé is fogyasztható, fiatalok is ihatják, bár gyerekeknek ezt is csak mértékkel szabad adni. A benne lévő anyagok többszörösen meghaladják a C-vitamin, A-vitamin hatásait, legcsodásabb szer a rák megelőzésére, szív, keringési érrendszeri javító, roboráló, sebgyógyító és az emésztést javító, serkentő hatású, és a bélflórát is javítja.

A zöldtea elkészítése nyugaton bonyolulttá vált, keleten igazán könnyedén készítik. A megfelelő hőfokú vízbe áztatják az egész tealeveleket, vagy kis darabkákat, s leöntik a vízzel. Nyugaton sok kütyüt használnak feleslegesen. A legjobb kerámiában, porcelánban, égetett agyagban készíteni, míg fémmel hozzáérni, akár a padlizsánkrémhez, nem olyan jó.

A zöldtea forrázási hőmérséklete, 79-82 Celsius fok, ezt kb. akkor éri el a tea, amikor a víz először kezd gőzölögni. Az első gőz megjelenésekor le kell venni és önthető a tea. Ha a vizet forralni kell előbb, akkor persze nehezebb, a már forralt vizet lehűteni kell, majd újra alágyújtani, s akkor kell figyelni a gőzre. Ezt megkerülhetjük, ha forrásvizet használunk, vagy olyan ásványvizet, amit már nem kell előkészíteni, mert tiszta, egészséges. A teát elegendő 2 percig áztatni, de van, aki 4 percig hagyni szokta, ekkor már lehet kesernyés. Egyes fajtákat elég 1 percig áztatni. Egy tealevél (minőségi) háromszor is használható. Kínai fajtáknál picit emelni kell a hőfokot az újabb adagoknál, japán típusúaknál viszont csökkenteni kell, a megfelelő ízhez – mert különben megég.

A zöldtea külsőleg is kiváló, borogatásként a bőr pórusaira, finoman összehúzza és csökkenti annak zsírosságát, a gyulladásos szemekre kamillához hasonlóan, de a bőr egyenetlenségeit is eloszlatja. Hajmosáshoz fehérteás öblítés talán a leggyakrabban használt és igen kedvező alapanyag. Érdemes kúraként váltogatni egy nap söröblítést másik nap zöldteásat végezni.


Gyógynövények fejfájás ellen

2023. július 09.

Fotó: pixabay.com

Egyes gyógynövények már bizonyítottak a fejfájás kezelésében. Ismerjük meg közülük a rozmaring, ginkgo biloba, a kamilla és borsmenta jótékony hatásait.

A kék kamilla (Matricaria recutita L.) szeszkviterpén-lakton nevű vegyületeket tartalmazó gyógynövény, mely fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Szabályozza az idegrendszert, és így a fájdalomingereket továbbító idegekre is hat.Hasznosnak bizonyul a megelőzésben a különböző okokból, pl. a menstruációhoz kötődő vagy a szellemi túlterheltség miatt bekövetkező fejfájás ellen.

Alkalmazás:

Főzete: 3-5 gr szárított kamillavirágot forrázzunk le, majd hagyjuk állni kb. 10 percig. Ezután szűrjük le. Igyunk belőle 1-szer naponta, 3 hónapon át.
Friss növény: Migrén esetén 2-3 levelet rágjunk el naponta.
Illóolaj: A kamilla kevés szárrésszel gyűjtött virágjából vízgőz-desztillációval nyerik. Nyugtató hatása enyhítheti a fejfájást.

Rozmaring

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) stimulálja az agyi vérkeringést, és fájdalomcsillapító hatású kámfort tartalmaz (mely egyik biokémiai összetevője, és egyúttal erőteljes jellemző illatát is adja). A növény többek közt hat a (tavaszi) fáradtság ellen, növeli a vitalitást, és antimikrobiális, fertőzésgátló, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik. Így pl. enyhíti a télen gyakran előforduló, felső légúti fertőzések tüneteit. Közéjük tartozik, több más előidézője mellett, a fejfájás is. 

Fotó: pixabay.com

Alkalmazás, receptek
Inhalálás (pl. felső légúti fertőzés esetén): 1 marék szárított rozmaringot  tegyünk 1 liter forrásban lévő vízbe, majd törülközővel a fejünkön hajoljunk a víz fölé, és inhaláljunk 5-10 percen át.
Gyógytea: hagyjunk ázni 2 gr szárított rozmaringot 1 csésze forró vízben, szűrjük le, és igyunk belőle legfeljebb 3 csészével naponta. De még hatásosabb, ha a tea elkészítésekor a rozmaringot más gyógynövénnyel, pl. zsályával keverjük.
Tinktúra: alkoholos áztatással készül: pl. az alacsony vérnyomás okozta fejfájás ellen naponta kb. 5 ml-t fogyasszunk belőle.
Illóolaj belégzése: a fiatal ágakból gőzlepárlással nyert rozmaring illóolaj belélegzése egyebek mellett fejfájás ellen is hatásos.
Masszázsolaj: masszírozzuk a halántékot, homlokot, nyakat pár csepp rozmaring olajjal, vivőolajba (pl. kókuszolaj) csepegtetve.
Friss rozmaring: a fejfájás jelentkezésekor segíthet, ha az érintett területet bedörzsöljük friss rozmaringlevéllel, ami fokozza az agyi vérellátást.

Elővigyázatosság: a rozmaring használata terhesség idején ellenjavallt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...39