sub

Információk, érdekességek

Egyszerûbb lesz a gyógyszer-engedélyeztetés?

2005. november 29.

Új uniós testületet dolgozik az adminisztratív akadályok lebontásán.
 
A gyógyszeripar elégedetten vette tudomásul annak a csoportnak felállítását, amelynek feladata, hogy feltárja az új gyógyszerek unió-béli engedélyeztetésének különbözõ nehézségeit – az ágazat képviselõi ugyanakkor siettek hangsúlyozni, hogy a testület közvetlen beavatkozását csak rendkívül fontos ügyekben tartják elképzelhetõnek, illetve, hogy a rendszer hatékony mûködéséhez elengedhetetlenül szükséges a meglévõ szabályokhoz való szigorú ragaszkodás.

Fejtetû - a hívatlan vendég

2005. november 29.

A fejtetvesség elõfordulása évrõl évre visszatérõ jelenség, elsõsorban az általános iskolákban, de az óvodákban és a bölcsõdékben is. Mostanában a gyermekközösségekben gyakrabban fordul elõ, mint korábban, ezért fontos áttekinteni, miként lehet felismerni, kezelni, illetve megelõzni ezt a sajnos majdnem minden gyerekközösségben elõforduló fertõzést.
A fejtetû (Pediculus humanus capitis) szabad szemmel alig látható, körülbelül 3-4 mm nagyságú, ovális alakú, szárny nélküli élõsködõ rovar, amely a test azon részein helyezkedik el, ahol szõrzet van (hónalj, szeméremtájék és a mellkas), azonban leggyakoribb megtelepedési helye a fejbõr.

Két másodperc alatt kiderül, jár-e támogatás a betegeknek

2005. november 27.

Csaknem háromszáz gyógyszertárban kezdõdik meg a közgyógyigazolványok érvényességének ellenõrzése december 2-án – mondta el a Magyar Hírlapnak Beke György, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fõosztályvezetõ-helyettese.

A természet mindig nyitva tart

2005. november 25.

Télen a sportemberek többsége síelni jár, de a november az még csak õsz. Síelni persze már ilyenkor is lehet, ha valakinek van pénze és fõleg ideje elutazni olyan égtájakra, ahol a domborzati viszonyok is kedveznek a lesiklásnak. Csúszkálni viszont már ilyenkor is lehet, hiszen október végén országszerte megnyitottak a jégpályák.

 

A fõváros például egy újabb korcsolyázási lehetõséggel is gazdagodott, mert megnyílt a jégterasz a város tetején. A Nyugatinál, a Westend tetõteraszán reggeltõl késõ estig 2200 négyzetméteres jégfelület várja a korcsolyázókat. Hétvégenként jégdiszkó és más programok segítenek megizzasztani azokat, akik a sportolást a szórakozással akarják összekötni. Mert a korcsolyázás egyszerre mindkettõnek megfelel. Az új jégteraszon kívül a klasszikusnak számító városligeti Mûjégpálya, a Pólus kisjege és az újpesti Koriközpont is arra ösztönözhet mindenkit, hogy vásároljon egy korcsolyát.


Jóindulatú polipok?

2005. november 21.

A polip – orvosi nevén polipoid képlet – mérete lehet rizsszemnyi, de dió nagyságú is. A gyomor, a végbél, a vastagbél vagy a méhszáj polipjai hosszú fennállás után egyes esetekben rosszindulatú daganatokká alakulhatnak át. Máskor csak mûködési zavarokat okoznak, így a gyomorszájon kialakuló képletek gyomorürítési, a légutakban elhelyezkedõk légzési nehézségeket. A kellemetlen nyúlványoktól könnyen meg lehet szabadulni.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...152153154...163