sub

Információk, érdekességek

Meleg színek hideg napokra

2007. március 24.

A szín hatással van az emberi lélekre, s rajta keresztül a test állapotára. A fény és a szín hatékony terápiás eszköz. Ez akkor is mûködik, ha nem tudatosul bennünk, hiszen jelzés értékû lakásunk színvilága. Mindenkinek az a megfelelõ színkombináció, amiben jól érzi magát. Persze vannak törvényszerûségek, mint például a hideg színek hatása, amelyek mindenkire egyformán hatnak. 
Tesztek eredményei bizonyítják, hogy négy fokkal érezhetjük hûvösebbnek környezetünket, ha hideg színek árnyalataira festjük lakásunk bútorait, tárgyait. A hideg színek (zöld, kék, ibolya) frissítõleg hatnak. Nyilván nem véletlen, ha a meleg éghajlatú görög szigetvilág vakítóan fehér-kék színvilágba öltözteti házait, bútorait. A mi éghajlati viszonyainknál csak a déli fekvésû, napos és világos lakásokba ajánlatosak a hideg színek kombinációi, hogy a téli hónapokban is gyõzzük fûtéssel.

Tesztoszteron - az örök fiatalság szere?

2007. március 17.

A tesztoszteront mint öregedés elleni csodaszert gyakran emlegetik a férfiak körében. Már az orvosok is egyre többet írják fel. Lássuk, hogyan hat ez a hormon.

 

A 30. életévtõl csökken a szervezet tesztoszteron-szintje – évente egy százalékkal

 

Mi is a tesztoszteron?
A testnek kétféle rendszere van az információátvitelre: az egyik az idegrendszer a gyors, a másik a hormonrendszer a lassabb, de hosszabb ideig tartó vezérlésre. Míg az idegrendszer elektromos impulzusok átalakításával „dolgozik”, a hormonrendszer ingerületátvivõ anyagokat használ. Ezeket az anyagokat a szervezet maga termeli, és az érpályákon, a véráramlattal juttatja a célállomásra. Azokat a hormonokat, amelyek a nemi szerveket irányítják, szexuál (vagy nemi-) hormonoknak nevezzük. A férfiak számára a tesztoszteron a legfontosabb nemi hormon.


Lelki problémákat jelez a fejfájás

2007. március 12.

Van egy fájdalomcsillapítód? – kérdezik munkatársaiktól halántékukat masszírozva a dolgozók, aztán bekapnak egy pirulát, s már rohannak is tovább.

 

Ezzel azonban csak ártanak szervezetüknek, hiszen a fejfájás általában azért jelentkezik, mert más problémákra hívja fel a figyelmet.

 

Ha elnyomja teste vészjelzéseit, attól a problémát még nem oldotta meg, érdemes tehát utánajárni annak, mi okozza a kínzó fájdalmat.


A szex

2007. március 11.

A szex, az utódnemzésen felül, pezsgõ örömforrás. Jutalomjáték és varázslat. A legteljesebb önátadás, a megszerezni vágyás izgalmas tere mindannyiunk számára. A szex jól áll és jár mindenkinek, a negyven felettieknek is. Annál is inkább, mert erre az életkorra egy sor olyan feladaton már túl vannak a nõk, melyek hosszú ideig a nap nagy részében lekötötték minden erejüket: vagyis a várandósság, a szülés, na és persze a gyermeknevelés. Ráadásul a partnerek tudják, hogy a másik mit szeret, hogyan, mennyi ideig és milyen intenzitással. De hogy a szexualitás megõrizze jótékony hatásait, és mindkét nem képes maradjon a változó korban is a szerelem mûvészetére, érdemes néhány gondolat erejéig kitérni arra, hogy milyen veszélyek fenyegetik vágyaik beteljesedését.

A kialvatlanság beárnyékolja döntéseinket

2007. március 09.

Egy új tanulmány szerint, a keveset alvóknak a nehéz morális döntések még nehezebbé válnak. Mindez annak a következménye, hogy az éjszakázó emberek döntéshozatala nehézkesebb.


A Walter Reed Katonai Kutatóintézet vizsgálata szerint a kevés alvás lassabb döntéshozatalhoz vezet. Különösen igaz ez a személyes erkölcsi problémákkal kapcsolatban - nyilatkozta a tanulmány szerzõje William D.S. Kilgore.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a kialvatlanság rossz hatással van az ember egészségére és érzelmi egyensúlyára. Ez a tanulmány - ami a Sleep címû lap márciusi számában jelenik meg - kiegészíti a korábbi ismereteket azzal, hogy a túl keveset alvó emberek nem tudják kellõképpen összekapcsolni az érzelmeket és a tényeket egy morális döntéshozatalban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...203204205...220