


Információk, érdekességek
Ezeket ne szedje!
2017. szeptember 15.

Egyre többen tapasztalnak kellemetlen tüneteket tejcukor-, vagyis laktóztartalmú ételek fogyasztása után. Ha rendszeresen hasfájás, hasmenés, puffadás jelentkezik, jobb mielőbb kivizsgáltatni a panaszokat, ám bizonyos gyógyszerek szedését rövid időre fel kell függeszteni.
A laktóz a tejtermékekben található tejcukor, amely az arra érzékenyeknél kellemetlen tüneteket okozhat. Ha valakinél a laktózt lebontó laktáz enzim valamilyen okból nem termelődik a szükséges mennyiségben, akkor a tejcukrot a szervezete nem tudja megfelelően lebontani, ez okozza a panaszokat – tudtuk meg dr. Csikós Dóra belgyógyász-gasztroenterológustól, a Budai Allergiaközpont orvosától. Az érintetteknél a tejtermékek fogyasztását követően, rövid időn belül puffadás, intenzív bélhangok jelentkezhetnek, emellett hasfájás és hasmenés a leggyakoribb panasz.
Mit mér a hidrogénkilégzéses teszt?
A laktózintolerancia hidrogénkilégzési teszttel vizsgálható. A teszt során 25 kg-os testsúly alatt a súlytól függő mennyiségű, 25 kg felett pedig 50 g laktózt kell vízben oldva meginni. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni. Laktózintolerancia esetén a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztőbaktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogéntartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.
Anyatejes babának is lehet ételallergiás tünete?
2017. augusztus 31.
Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára, ezért megdöbbentő lehet, ha anyatejes babánkról kiderül, hogy a hasfájását, vagy a kiütéseket a bőrén ételallergia okozza. Arról, hogy ez hogyan lehetséges és miként kezelhetjük, dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.
Ételallergia csecsemőkorban
Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak.
Szerteágazó tünetek
Az ételallergia tipikus tünetei az ekcéma, csalánkiütés, hasfájás, hányás, hasmenés. Ha ilyen tünetekkel érkeznek hozzám, elsőként rögtön a gyermek táplálásáról kérdezem a szülőt – magyarázza dr. Polgár Marianne. A többség meglepődik, amikor meghallja, hogy az anyatejes babánál ezek nagy valószínűséggel allergiás tünetek, hiszen az inkább közismert, hogy a tehéntejből készült tápszerek okoznak ilyen jellegű panaszokat. Amire érdemes még gyanakodni: ételallergia szempontjából a gyakori orrfolyás és középfül-gyulladás is figyelmeztető jel lehet.
A klóros uszodavíz növeli az asztma és allergia kockázatát!
2017. augusztus 28.
Léteznek olyan irányú kutatások, amelyek szerint a kisgyerekek klóros vízben történő úszóedzései növelik a légzőrendszeri fertőzések kockázatát.
A tudósok felbecsülték a klóros uszodavíz hatását a bronchiolitis (az alsóbb légutak gyulladásos megbetegedése gyermekkorban) kialakulására és későbbi következményeire nézve.
30 óvodából 430 gyereket vizsgáltak, akinél 5,7 év volt átlagéletkor és 47 % a lány. A szülőkkel előzőleg kitöltettek egy kérdőívet a gyerek kórtörténetéről, az úszási szokásaikról és a lehetséges súlyosbító tényezőkről.
Az eredmények a következőképp alakultak:
A fedett vagy nyílt klóros uszodai vízben történő edzések kétéves kor alatt összefüggésbe hozhatók a bronchiolitis nagyobb kockázatával. Az edzések száma természetesen egyenesen arányos a rizikó arányával. Az összefüggés még akkor is nyilvánvaló volt, ha más rizikótényezőket kizártak.
Azok közt a gyerekek közt, akiknek szülei nem szenvedtek atópiás betegségekben és óvodába sem jártak (tehát számos rizikótényezőtől mentesültek), 4.45-szeresére nőtt a bronchiolitis kialakulásának esélye, amennyiben a gyermekkoruk során 20 óránál többet töltöttek klóros vízben. Azoknak a gyerekeknek pedig, akiknél kialakult a bronchiolitis, a későbbi gyermekéveikben jóval nagyobb az esélyük az asztmára és a légzőrendszeri allergiákra.
Lehetek allergiás a klórra?
2017. augusztus 23.
A vízparton, vagy strandolás után több okból is megjelenhetnek rajtunk fura bőrtünetek. Napallergia, érzékenység a fényvédőkrém egy összetevőjére, de a meleg is okozhat kiütéseket. Ha azonban a panaszaink rendszerint csak a mesterséges vizekben való fürdőzés után jelentkeznek, érdemes a klórra is gyanakodni...
Ekcémaszerű tüneteket okoz
Nem valódi allergiáról, hanem fokozott érzékenységről van szó, ez okozza, hogy a vízben fürdőzés hatására az érintetteknél ekcémaszerű tünetek jelennek meg – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus. A kontakt ekcémát a bőrrel érintkező különböző anyagok váltják ki. Két formáját különítjük el: allergiás ekcéma esetén a bőrrel érintkező anyaggal szemben valódi allergia áll fenn (például fémek, kozmetikumok, illatanyagok). A másik forma az irritatív ekcéma, amikor például savak, lúgok, zsíroldó vegyületek maró hatásuk miatt okoznak ekcémát. Ez utóbbi csoportba tartoznak a magas klór koncentráció hatására megjelenő tünetek is.
A tünetek az érintkezés helyén jelentkeznek, kezdetben (akut forma) vörös, viszkető, nedvező hólyagocskák, duzzanat jelentkezik. Tartós fennállás esetén (krónikus forma) hámló, száraz plakkok, fájdalmas berepedések a vezető tünetek.
A meglévő ekcémát is súlyosbítja
A tüneteket a klór irritáló hatására felszabaduló szabad gyökök okozzák a bőrben, valódi allergia nem áll a háttérben (a „klór allergia” kifejezést ezért nem használjuk). A nagy koncentrációban jelen lévő klór, vagy a hosszú ideig tartó érintkezés váltja ki az ekcémát. Emellett az egyéni érzékenység is befolyásolja a tüneteket, például atópiás ekcéma esetén a száraz bőr sokkal érzékenyebb már kisebb mennyiségű klór jelenlétére is.
Kiviallergia gyerekeknél
2017. augusztus 23.
Tízóraira, uzsonnára is gyakran adunk gyümölcsöket a gyerekeknek, hiszen egészséges, vitaminokban, rostban gazdag alkotóelemei táplálkozásunknak. Azonban nem árt tudni, hogy a gyümölcsök allergiás reakciót is okozhatnak, az egyik legerősebb allergén pedig a kivi. Mire figyeljünk, milyen tüneteket okozhat?
Allergia bármilyen életkorban kialakulhat
A hozzátáplálás megkezdésekor a szülők a gyakori ételallergének – tej, tojás, gabonafélék – bevezetésével kapcsolatban szoktak inkább kérdéseket feltenni, ritkán találkozom csak a gyümölcsök miatti kételyekkel – meséli tapasztalatait dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus. A gyümölcsökről inkább az egészséges étkezés jut eszünkbe és ez így is van jól, ám azt is tudnunk kell, hogy a gyümölcsök is kiválthatnak allergiás reakciókat. Fontos még megjegyezni, annak ellenére, hogy gyermekeknél gyakrabban találkozhatunk vele, kivi allergia bármilyen életkorban kialakulhat, ezért nagyobbaknál is figyelni kell a gyümölcs fogyasztása után fellépő szokatlan tünetekre.
A kiviallergia tünetei
Gyermekeknél az allergia tünetei változatos formában jelentkezhetnek. Gyakoriak a különböző bőrkiütések, piros foltok, csalánkiütés. Előfordulhat nehézlégzés. A kicsi nyűgösebb, sírósabb, ingerlékenyebb lehet, ennek hátterében a gyomor- és bélrendszert érintő tünetek is állhatnak: hasfájás, puffadás, hányinger és hasmenés is jelentkezhet a kivi fogyasztását követően.
Keresztallergia jele is lehet
Különös figyelmet érdemel, ha a kivi fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás, égő, bizsergető érzés jelentkezik a szájban, ez ugyanis az orális allergia szindróma jele is lehet. Ezt az anyagok szerkezeti hasonlósága okozza, vagyis ha két anyag fehérjéi csak nagyon kis mértékben térnek el, akkor a szervezet nehezen tudja megkülönböztetni őket és gyakran mindkettő tüneteket okoz. Keresztallergia pollen-étel és étel-étel között is létrejöhet. A kivi fogyasztása például gyakran okoz szájüregi tüneteket latex és nyírfa allergiásoknál, de a kivi mellett a banán, burgonya, paradicsom, alma és őszibarack is gyakran vált ki hasonló tüneteket.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...323334...74