sub

Információk, érdekességek

Ha nem megy... - A székrekedés okairól és kezeléséről

2006. április 06.

A székrekedést előfordulási gyakorisága miatt népbetegségnek nevezzük. Inkább a nőket, semmint a férfiakat érinti. Az életkor előrehaladtával előfordulása nő: a 60 év feletti lakosságból minden ötödik ember érintett.

 

Ennek számos élettani, illetve a szervezet öregedéséből eredő oka van.


Rosszul alvóknak

2006. március 25.

Altatót, nyugtatót szedő ország vagyunk. Háziorvosok tapasztalata szerint minden harmadik-negyedik beteg szenved valamilyenfajta alvászavarban, s szed rendszeresen vagy alkalomszerűen altatót, nyugtatót.Pedig a legtöbb altató megzavarja az alvás természetes ciklusait, s hiába aludtunk egész éjjel mélyen, reggel mégis fáradtan, elgyötörten ébredünk, mint akit fejbe ütöttek. 
Az alvás többé-kevésbé rendszeres ciklusokban zajlik. Ezek a ciklusok az alvás mélységében különbözők. Egy éjszaka négy-öt olyan alvási fázison esünk keresztül, amely a mély álomból a "könnyű álomba" vezet, és viszont. Az egyik mély álomtól a másikig terjedő ciklus körülbelül egy-másfél óráig tart.

Érzékeny ön az időjárásra?

2006. március 23.

Kiújuló fájdalmak testünk különböző részein, változó kedélyállapot, álmatlanság… Lehet, hogy a hideg idő okozza ezeket a panaszokat? Mind több szakember foglalkozik az időjárás egészségre gyakorolt hatásaival, de mi magunk is szeretnénk tájékozottabbak lenni. Különösen vonatkozik ez a téli hónapokra, amikor tanácsos tudnunk, mit kell tennünk a fagyos idő okozta bajok kivédése érdekében.

Ha hívják, menjen el!

2006. február 28.

A rák legyőzése nem csak orvosi feladat! Fel kell ismernünk saját felelősségünket egészségünk megőrzésében és a rákos betegségek megelőzésében! 
 
Mit tehet ennek érdekében?

  • Ne dohányozzon!
  • Indokolatlanul ne szedjen gyógyszert!
  • Kerülje a mértéktelen italozást!
  • Táplálkozzon egészségesen!
  • Mozogjon és pihenjen, aludjon eleget!
  • Teremtse meg a testi és lelki harmóniát!
  • Ismerje meg testét!

  • Havonta végezze el az emlő/here és a bőr önvizsgálatát!
  • Ha lakossági szűrésre hívják, menjen el!


A kis felfedező - és a lakás

2006. február 28.

Szeretné megtudni, hogyan látja gyermeke a nagyvilágot? Akkor próbálja az ő szemszögéből megvizsgálni a dolgokat. Nem kell mást tennie, csupán négykézlábra ereszkedni. Ez az a helyzet, amiben ön képet kap azokról a veszedelmekről, amelyek egy csöppségre leselkedhetnek.


A túra során olyan dolgokkal találkozik majd, mint fedetlen konnektorok, elhullajtott aprópénzek, műanyag zacskók, biztosító- és egyéb tűk, egy doboz altató, a videó izgalmas, hívogató nyílása, szabadon lógó elektromos kábelek...


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...151152153...154