sub

Információk, érdekességek

Higiénia a konyhában

2006. július 05.

Akad néhány rutinná szerveződött tudás, amelyet a meleg, a nyár aktivizál a konyhában: mindennapossá válik a jégkockatároló, primőráruval telik meg a gyümölcskosár, fontosabbá válik a szavatossági idő, és rövidül a tej, a joghurt és a sütemények élettartama. A megszokottnál kicsivel több figyelem nemcsak egészségesebbé teszi a mindennapi menüt, de megóvhat olyan kellemetlenségektől is, mint a szalmonella vagy más ételfertőzések.

 

A gyorsan romló élelmiszerek nemcsak apró kellemetlenséget jelentenek: a lazán kezelt higiéniai szabályok nyáron komoly fertőzéseket, mérgezéseket is okozhatnak. A szalmonella, a legismertebb ételfertőzés persze nem a nyári meleg kiváltsága, vendéglátóhelyen, esetleg otthon, a kézről, de szennyezett eszközökről is kerülhet szalmonella az ételekbe. Nagy ellenálló képessége miatt széles körben elterjedt.


Vitaminokkal a hólyagok ellen

2006. június 29.

Vannak, akik csak hírből ismerik a herpeszt, de nagyon sok ember gyakran, visszatérően szenved a kellemetlen, égő kis hólyagoktól. A herpesz rendkívül fájdalmas, napokig, hetekig sok kellemetlenséget okozó bőrelváltozás, amely nemcsak az arcon, hanem a női nemi szerven is rendszeresen megjelenhet, főként a menzesz időszakában. A kellemetlen betegség kiújulását meg lehet előzni, a már kifejlődött betegséget pedig megfelelő kezeléssel karban lehet tartani.

Gyakori tavaszi "vendég"

2006. június 10.

A természet tavaszi megújhodása csak fokozza vágyunkat, hogy kimenjünk a szabadba. Ez a szabadidős tevékenység azonban jelentős kockázattal járhat mindazok számára, akik hajlamosak a pollenallergiára.


Néhány egyszerű óvintézkedés azért segíthet az ilyen jellegű bajok elkerülésében. De mit is tehetünk annak érdekében, hogy mind kevesebb kellemetlenséggel járjon számunkra a várva várt jó idő?


Anyajegy tanácsadás

2006. június 05.

Anyajegy tanácsadás volt a Magyar Dermatológiai Társulat onkodermatológiai szekció szervezésében a La Roche-Posay támogatásával.

Új védőoltás időseknek

2006. június 04.

Az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA 2006. május 26-án új védőoltás forgalomba hozatalát engedélyezte. A Zostavax egy rendkívül fájdalmas, elsősorban az időseket érintő népbetegség, az övsömör (herpes zooster) ellen nyújthat védelmet.

 

A vakcina legyengített élő vírusokat tartalmaz, amelyekkel az időseket beoltva váltható ki ellenanyag képzése anélkül, hogy a beoltott személy megbetegedne a fertőzésben. A vakcina alkalmazását 60 éves kor fölött engedélyezte az FDA, mert alacsonyabb életkorban nincs elegendő tapasztalat az alkalmazásával.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...151152153...158