Információk, érdekességek
Mitől különleges az arabica kávé?
2022. szeptember 29.
Az arabica kávészemek illata pörkölés után rendkívül intenzív és egyedülállóan aromás. A belőle készített ital gyümölcsös íze sokáig érezhető a szájban, és jól felismerhetőek benne az egyes termőterületek jellegzetességei.
Az, hogy valaki az arabica vagy a robusta kávét részesíti előnyben, országonként és egyénenként változó, azonban a gourmand-ok egyértelműen az arabica mellé teszik le a voksukat.
Évszázadok óta két fő kávéfajta magjából készítenek kávét, ezek az arabica és a robusta
Kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, hosszabb érési időszakot igényel, és lassabban növekszik, mint a robusta cserjék.
A robusta főként a trópusi síkságokon terem, és jóval nagyobb terméshozamú, de némileg gyengébb minőségű kávé.
Érzékenysége miatt az arabica termesztése nagyobb szakértelmet és több türelmet is igényel. Azonban a jól gondozott növény bőségesen meghálálja az odafigyelést: az arabica szemekből készített kávé jellemzője a finom savak és a különleges, harmonikus aroma. Nem véletlen tehát, hogy a világ összes kávétermésének 60 százalékát az arabica kávé teszi ki.
Kényszeres vagy? 10 jel, amiből megtudhatod!
2022. szeptember 25.
Mindennapi szokásaink hozzátartoznak az életünkhöz, hiszen mindannyian kialakítunk magunknak bizonyos rituálékat, amelyek nélkül nem érezzük magunkat jól. Gyermekkorban a nélkülözhetetlen alvómackó vagy a textil pelenka jelenti azt a biztonságot, amit önmagunknak teremthetünk meg.
Felnőttként, pedig kényszer érezhetünk például arra, hogy példás rendben tartsuk a háztartásunkat. Ilyenkor a könyvek meghatározott sorrendben állnak a polcokon, az evőeszközök, pedig katonásan sorakoznak a fiókban. A gond akkor van, amikor ezek a szokások annyira uralkodóvá válnak, hogy már zavarják életvitelünket, vagy a kapcsolatainkat. Ilyenkor nem tudunk lemondani az immár kényszerré vált szokásról, például indulás után akkor is háromszor vissza kell mennünk, ellenőrizi, hogy bezártuk-e az ajtót, ha egyébként nagyon sietünk.
A kényszer biztos fogódzót jelent, de ilyenkor már azt mutatja, hogy valami nincs rendben. Felhívja a figyelmet, hogy nem találjuk meg a biztonságot önmagunkban, a kapcsolatainkban és a világban.
A tünetek olyan témák köré csoportosulnak, mint például a halál, vagy a vallás, vagy éppen az étkezés.
- A haláltól való félelem az egyik ősi rettegés, s amikor ez nagyobb jelentőséget kap, mint kellene, akkor gyakran és nagy intenzitással jönnek a negatív gondolatok. Ilyenkor a kényszeres gondolatokkal küzdő ember rettegni kezd, s többször is eszébe jut, hogy mi lenne, ha Ő maga meghalna, vagy valamelyik családtagját veszítené el. A kínzó gondolatok a legváratlanabb pillanatokban bukkannak fel, s tönkreteszik az életminőséget. Nagyon gyakran valamiféle rituálé követi a gondolatokat. Pl. „ha háromszor pislogok, akkor elhárul a veszély”. Ha, pedig nem végzi el a rituálét, akkor a hiedelme szerint óhatatlanul bekövetkezik a rossz.
- A vallásos kényszerek mindig a jó és a rossz éles elhatárolásán alapulnak. Isten tökéletesen jó, a Sátán, pedig a megtestesült rossz kifejezője. Akik szót fogadnak Istennek, biztosan a mennyekbe jutnak, míg a gonoszak a pokolba. Ez a hiedelem segít abban, hogy a megingott világképet megtámogassa, bár túlságosan nagy benne a hasítás, a követendő és a megvetendő nagyon élesen elválik egymástól. Ebben az esetben a bűntudat lesz a legkínzóbb, hiszen senki sem tökéletes, s a legjobb igyekezettel sem tudja maradéktalanul betartani a vallási előírásokat. Így a kényszeresen vallásos emberek hajlamosak nagyon keményen büntetni magukat.
- Az étkezés körüli kényszeres tünetek igen sokszínűek lehetnek. Alapvetően a megfelelési kényszer generálja a problémát. „Csak akkor vagyok szép, ha vékony vagyok”, „Nem lehetek elég vékony”. Nagyon gyakran kapcsolódik a tisztálkodási kényszerrel, hiszen itt a cél valójában az, hogy minden szennyező anyagtól megszabaduljon a kényszeres, mielőtt asztalhoz ül. Ez később az élet minden területén megjelenhet, ilyenkor, pedig szinte állandósul a kézmosási vágy. Itt az alapfélelem abban rejlik, hogy attól fél, hogy valamilyen ártó, kontrollálhatatlan kártevő, vagy fertőző anyag jut be a szervezetébe, ami aztán eluralja, elpusztítja Őt.
Mi az a 10 dolog, amit másképpen csinálnak a sikeres és boldog emberek?
2022. szeptember 24.
Népszerű "a pohár félig tele van", vagy éppen fordítva nézőpont kérdése. De vajon miért gondolja másképpen ezt egy sikeres és boldog ember, de legfőképpen hogyan képes másképpen gondolni ugyanazt a dolgot? Egy titok lenne ez csupán vagy a világ legegyszerűbb dolga, amit a lehető legbonyolultabban szeretünk látni? Mi a különbség tehát a boldog és a boldogtalan ember között?
A gin rövid története
2022. szeptember 19.
Nem kell ismernie a történelmet ahhoz, hogy élvezze a mi kis történetünket. Miután elolvasta, talán egy kicsit jobban fogja értékelni a modern gin-tonikot - amelyet nem egy nyomornegyedben, hanem egy szép, tiszta lepárlóüzemben készítettek kénsav hozzáadása nélkül! Igyunk a ginre - és arra, hogy milyen messzire jutott 300 éves történelme során.
Holland eredet
A "gin" szó a holland "jenever" szóból származik, ami borókát jelent. A hollandok már a középkorban borókabogyóból készítettek szeszes italt, így eléggé biztos alapon állíthatjuk, hogy a gin onnan származik.
A középkorban úgy gondolták, hogy a borókabogyó olyan dolgok ellen védelmet nyújt, mint a fekete halál. A bubópestis Európa lakosságának egyharmadát kiirtotta.
Végül az emberek rájöttek, hogy a szeszes italok inkább azért jók, mert leitatják az embert, mintsem azért, hogy elhárítsák a fertőző és halálos betegségeket. A harmincéves háborúban Hollandiában harcoló 17. századi angol katonák a jenevert "holland bátorságnak" nevezték, mert például segített megacélozni őket a csata előtt.
A túlélő katonák elvitték az italt Angliába - és ebből alakult ki az, amit mi gin néven ismerünk.
A gin azonban csak az 1688-as "dicsőséges forradalom" után kezdett igazán népszerűvé válni Angliában, amikor Vilmos és Mary átvette a hatalmat.
Népszerűségének egyik oka az volt, hogy Vilmos holland volt, és a felsőbb osztályok egy holland szeszesital fogyasztásával akarták kifejezni támogatásukat iránta. Emellett blokádot vezetett be a francia importra - köztük a brandyre is. A sört is súlyosan megadóztatták. Így az árérzékeny városi szegények áttértek a ginre.
Amikor Anna királynő (aki 1702-től 1707-ig uralkodott) feloldotta a gin lepárlására vonatkozó korlátozást Londonban, elszabadult a pokol, és több száz lepárlóüzem jelent meg. Ezek nem rendelkeztek engedéllyel - és nagyon kétes minőségű gint készítettek. Valószínű, hogy "Mother’s Ruin"-t ittak - még a mai legcukrosabb és legszörnyűbb "ginlikőröknek" sem olyan rossz az ízük, mint a 18. századi ginnek.
A 18. században az egymást követő kormányok pánikba estek, hogy a ginőrület kezd kicsúszni a kezükből, ezért megpróbálták megadóztatni és korlátozni a lepárlását - változó sikerrel.
A gin történetének korai évszázadaiban az egyik kissé aggasztó kérdés, hogy gyakran terpentinnel és kénsavval párolták. Örömmel jelentjük, hogy ez ma már nem így van. A 19. század közepéig a gin édesebb volt, mint amit ma megszoktunk - a cukrot azért használták, hogy elfedjék a tényleges gin borzalmas ízét. Az Old Tom gin egy példa erre. A mai Old Tom ginek messze elmaradnak 19. századi elődeiktől (hála az égnek).
A 19. századi lepárlási technológia segítette a London Dry gin - a leghíresebb ginfajta - kifejlesztését.
A gin akkor vált népszerűvé a britek körében a birodalom trópusi területein, amikor a malária elleni kinint tartalmazó tonikvízhez adták. A kinin rendkívül keserű volt, ezért a gin segített a torkon való lejutásában. A birodalom unatkozó, stresszes és izzadt adminisztrátorai most már örömmel vártak egy G&T-t (vagy több G&T-t) a napi imperializmus után és minden este vacsora előtt.
Egy apró hálószoba berendezése: tippek és ötletek
2022. szeptember 16.
Bármilyen helyiségről legyen szó, a berendezés fontos, hogy átgondolt legyen. Funkcionális- és költségvetési szempontból egyaránt. Megbízhatunk lakberendezőt is, de megálmodatjuk mi magunk is egy apró hálószoba berendezését. Ebben a cikkben megfogalmaztuk, mire érdemes figyelni a tervezés során. Bízunk benne, hogy aprócska ötletekkel mindenki számára megkönnyíthetjük a feladatot.
Legfontosabb a fekhely
Amire még szükség lehet…
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...464748...464