sub

Információk, érdekességek

Zöld tea

2005. december 31.

5000 évvel ezelõtt a kínai császár egy teabokor alatt üldögélt egy csésze forró vízzel a kezében. Amikor a bokorról a csészéjébe hullott egy levél, örömmel tapasztalhatta, hogy a keletkezett ital így sokkal kellemesebb. Hamarosan termeszteni kezdték és elindulhatott hódító útján a tea.

Manapság három teafûfélét ismerünk, melyek feldolgozási módja eltér egymástól. A legfõbb különbség az, hogy a zöld tea leveleinél gõzöléssel akadályozzák meg az erjedési folyamatok megindulását.

 

Az erjedés kiiktatása azért nagyon fontos, mert ennek köszönheti a tea jellegzetes ízét, és ami még lényegesebb, így maradnak meg benne az antioxidáns hatású anyagok, a polifenolok. Ezek vírus- és baktériumölõ hatásúak és csökkentik a rák kialakulásának esélyét. A polifenolok a daganatképzõdés és -fejlõdés, valamint az áttét kialakulásra is gátló hatással vannak. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedõknek is hasznos a zöld tea fogyasztása, mivel csersavtartalma gátolja a zsírsavak és a koleszterin felszívódását. A zöld tea antioxidáns tulajdonságai meggátolják, hogy a koleszterin lerakódjék az érfalakra. A védõmechanizmus alapja, hogy az EGCG blokkolja a Stat1 nevû fehérje mûködését. A Stat1 az infarktus vagy a stroke után aktiválódik, és hozzájárul a sejthalálhoz.

 

Az EGCG, úgy tûnik, a szívizomsejtek regenerálódását is elõsegíti.
A zöld tea hatóanyagai közé tartozik a fluor, ami védi a fogzománcot. A teában levõ katechin jelentõs mértékben gátolja a szájban található baktériumok cukorátalakító tevékenységét, megelõzve ezzel a fogszuvasodást.

A tea koffeinje hörgõtágító hatású, ezért az asztmában szenvedõknek ajánlható. Húgyhajtó hatása is van, növeli a vese vizeletkiválasztását.

Mindezen pozitív tulajdonságai ellenére a zöld tea nem csodaszer, hatását hosszú idõ alatt fejti ki, ezért rendszeresen kell fogyasztani.

forrás: