sub

Információk, érdekességek

Veszélyes az időskori dehidratáció

2022. április 26.

Fotó: gettyimages.com

A 85-99 éves kor közötti idősek hatszor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba dehidratáció miatt, mint a 65-69 év közöttiek. Az időskori kiszáradás gyakran súlyos, esetenként életveszélyes lehet.

Az időskori dehidratáció rengeteg veszéllyel jár. Súlyos, sokszor életveszélyes sérüléseket okozhat egy-egy kiszáradás miatti esés. Emellett a dehidratáció húgyúti fertőzéseket, tüdő- és fogproblémákat, vesekövet, székrekedést eredményez, illetve csökkenti az agyműködést.

Időskorban, elviekben ugyanúgy kb. napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a szervezetnek, mint egy átlagos felnőttnek, mégis, néhány, a korral járó változás miatt sokkal gyakrabban lép fel náluk kiszáradás.

  • Az idősek több gyógyszert szednek, ami növelheti a vizelettel távozó folyadék mennyiségét a szervezetből, blokkolhatja a szomjúságérzetet és egyéb módokon is befolyásolhatja a hidratáltságot.
  • Sok idős valamilyen formában akadályoztatva van a mozgásban, ezért szándékosan korlátozza a vizelési gyakoriságot és kevesebb folyadékot iszik.
  • A vese folyadékmegtartó képessége csökken, így a vizelettel több víz ürül ki.
  • Mivel az idősek memóriája is általában romlik, gyakran megfeledkeznek az ivásról.

Mit tehetünk idős családtagjaink megfelelő folyadékbevitele érdekében?

  1. Sok időskori betegség és állapot speciális étrendet igényel – mint a cukorbetegség, emésztési problémák, nyelési nehézségek – fontos, hogy ehhez is igazítsuk a napi folyadékbevitel mennyiségét és milyenségét.
  2. Az időseknek sokszor nehezükre esik az ivás, a nagyobb víztartalmú ételeket – levest, főzeléket, joghurtot – viszont szívesebben fogyasztják.
    Fotó: gettyimages.com
  3. Ha rágási-, nyelési nehézségek miatt nem tudnak megbirkózni a nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, készítsük el ezeket párolva, rakott vagy töltött formában; áttörve-pürésítve mártásnak, levesnek vagy turmixnak.
  4. A hőség többlet vízveszteséggel jár, ezért figyeljünk arra, hogy a szobában mindig megfelelő hőmérséklet legyen.
forrás: Patika Magazin