sub

Információk, érdekességek

Télen is friss táplálékunk: a káposzta

2022. november 16.

A káposzta az egyik leggyakoribb zöldségünk. Kétéves növény, a második évben palántálják és növesztik fejekbe. Több fajtája ismert, színben, nagyságban, stb. A leggyakoribb a zöld-fehér káposzta, mely nyár végétől, késő őszig tart. A kései fajtáját télire savanyítják, amelynek szintén megvan a kitűnő tápértéke.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A káposzta vad fajtáját már az ókorban is ismerték és nagyon nagyra tartották. Egyes kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk.                 

Tápértéke: Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint. Ezeket az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi tagja is tartalmazza. S mivel mind jobb eredmények fűződnek ezekhez a táplálékainkhoz, a tudósok komolyabban kezdtek velük foglalkozni. Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.

Gyógyhatása: A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Nyersen, főve vagy savanyítva hat a szervezetünk gyógyítására. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.

Tisztító hatású: A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, ha a káposztalét fele-fele arányban sárgarépa lével fogyasztjuk. A nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. Mint ismeretes, ha megengedjük, ezeknek a baktériumoknak az elszaporodást, annak súlyos következményei lehetnek. Később okozhatja az önpusztító betegségek kialakulását. Ha ezt tapasztaljuk, legjobb, ha rátérünk azonnal a kitakarításra, amely célra szintén megvannak a megfelelő zöldséglék. (Lásd alma, spenót.)

Bőrkiütésre: A legtöbb esetben a bőrkiütés közvetett jele a máj gyengülő működésének, illetve a székrekedés következménye. Ha a vastagbélben felszaporodó anyag sokáig nem távozik, bőrkiütést észlelünk testünkön. Ez hamar megszűnik, ha rendszeressé válik a széklet.

Feloldja a mérgeket: Említettük, hogy közvetetten hat a máj munkájára a káposzta. Azt tudjuk, hogy környezetünkből, vagy táplálékunk által nagy mennyiségű méreg jut a szervezetbe. A máj feladata, hogy ezt kiszűrje. Ha erre nem képes, súlyos helyzet állhat elő. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. Ugyanezt a munkát még a fokhagyma és a vöröshagyma is elvégezi.

Szabályozza a vércukrot: A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. Ugyanezt a munkát elvégezi a zeller és a salátalé is. Ezek a zöldségfélék tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek hatnak a vércukor szabályozására.

Koleszterin-csökkentő: A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminosav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.

Rákellenes: A káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol legjobb eredményt biztosítja a rákellenes harcban. Szerte a világban, Európában Amerikában, Japánban stb. kísérleteztek állatokon, amelyeknek káposztát adtak. A káposzta kénes tartalma lassítja a daganatok kialakulására és fejlődésére. Az emberi gyógyításban is alkalmazzák a káposztát. A legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában értek el. Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére. Természetesen a legjobb eredményt akkor adja, ha nyersen fogyasztjuk.

Bronchitis: A fenn említett tulajdonsága következtében a népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta akár főve, akár nyersen fogyasztjuk.

A bélflóra visszaállítása: A bélflóra pusztulása igencsak gyakori jelenség egy-egy antibiotikum használata után. Mint tudjuk, a bélflóra rendkívül szükséges az emésztéshez. Ha nincs elegendő a belekben, a táplálék pang, stb. Ha a káposztát pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik, mint bármely más étel, a következménye pedig, hogy lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.

Más gyógynövények >>

Alkohol okozta májbetegség: A májcirrózis vagy májrák a rendszeresen használt, és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás következménye. Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is hozzájárul. Az alkohol romboló hatásának enyhítésére már hagyományos a káposztaleves, illetve a savanyú káposzta levének fogyasztása.

Csillapítja az idegrendszert: A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk savanyú, vagy friss káposztalevet.

Utazási és reggeli rosszullét: Ugyancsak az U vitaminos vagy a C vitaminos savanyú káposzta és friss káposzta a kismamák reggeli rosszullétének a zöldség orvossága. Használható továbbá a mozgási, utazási rosszullétek leküzdésére is.

Savanyú káposzta: Az egyik legértékesebb hatása a savanyú káposztának, a kandida elleni győzelem. A tejsavas savanyú káposzta napi 2-3 alkalommal való fogyasztása, akár egy hónap alatt legyőzheti a szervezetünkben túlzottan elszaporodott élesztőgombákat. Azt megelőzően szükséges a két heti teljes, SZIGORÚ DIÉTA. Semmi szénhidrát, vagy cukor, cukortartalmú gyümölcs. Lehetőleg hús, hal, csirke és savanyú káposzta, minden étkezéshez. Azt tudnunk kell, hogy az erjesztett táplálékok a legegészségesebbek. S kúra szerűen legalább hat hétig fogyaszthatók.

Hogyan készítsünk magunknak savanyú káposztát: Annak ellenére, hogy minden mennyiségben be lehet szerezni a savanyú káposztát, biztosabbak lehetünk abban amit saját magunk készítünk. Tekintettel ugyanis arra, hogy naponta többszörösen fogyasztjuk, vigyáznunk kell a sótartalomra. A nem túl vékonyra szelt káposztát enyhén besózzuk, és megkezdjük tölteni vele a két-három literes üveget Adunk hozzá néhány borsszemet, babérlevelet, és köménymagot, valamit 20-30 szem zöld kukoricát (fagyasztott is megfelel). Mindezt úgy nyomkodjuk bele az üvegbe, hogy levet eresszen. Vigyázzunk, hogy ne maradjon légbuborék az üvegben. Két-három nap múlva megkezdhetjük a fogyasztását, levével együtt. Hűtőben tároljuk.

A káposzta elkészítési módja: Bármennyire is kitűnő gyógyszernek bizonyult a káposzta, fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert a káposztának mellékhatása is lehet a jódtartalma következtében.
Naponta fogyaszthatjuk főve vagy nyersen salátának, de mindennapi fő eledelünket nem képezheti. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, legjobb ha keverjük zellerrel, sárgarépával, stb. kiválasztva azt a zöldséget, amely hasonló hatással van a szervezetünkre. A káposztalé nem mindenki számára kellemes, ezért igyekeznek ízét más anyaggal leplezni. Tehetjük abban az esetben, ha nem gyümölcsöt használunk.

Lehetőleg ugyanis ne keverjük a nyers gyümölcsöt a nyers zöldségfélékkel. A káposztának is a legértékesebb része a zöld levele. A régi szokásunk szerint ezt le szoktuk fejteni és eldobjuk. Ha úgy döntünk, hogy felhasználjuk, akkor legjobb ha centrifugázzuk és friss léként értékesítjük. Ezt a tanácsot különösen akkor fogadjuk meg, ha nem ismerjük az eredetét a káposztánknak. A nagyüzemi termesztésben ugyanis rengeteg vegyszert használnak a kártevőktől való megóvásra. A kicentrifugázott lé nem tartalmaz annyi vegyszert, mint a növény rostos része.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu