sub

Információk, érdekességek

Szemjóga: próbáljuk ki!

2022. november 17.

A hagyományos indiai jóga kevéssé ismert ága, a szemjóga túlmutat az egyszerű szemtornán. Segíthet nyugtatni, erősíteni a szemet és megvédeni a modern világ vagy az életkor káros hatásaitól. Napjaink egyik gyakori problémája pl. a digitális eszközök hosszas használata okozta szemfáradtság, mely ellen is hatékonyak lehetnek a rendszeres szemjóga gyakorlatok.

Fotó: gettyimages.comMiért próbáljuk ki?

Főképpen a szemfáradtság enyhítésére, a szem védelmére, izmai erősítésére… Hiszen a szemünk „szenved” pl. a rendszeres képernyő-használattól, vagy egyéb okokból is lehet túlerőltetett. Felmérések során nem kevesen számoltak be arról, hogy naponta a képernyők előtt eltöltött, hosszú idő miatt szemszárazságot, olykor látászavarokat észlelnek.

bben nincs semmi meglepő, mert a képernyőre szegezve tekintetünket kevesebbet pislogunk, és akár 60 százalékkal csökkenhet a pislogások száma, ami mérsékli a szem hidratáltságát. De a szemhéjak becsukása által előidézett sötétség rövid ideig pihentető hatása is rövidül. Azáltal, hogy a szemet másképp működtetjük, és pihenőidőket kínálunk neki, a szemjóga csökkenti a fáradtságot és a különféle kényelmetlenségeket (száraz vagy könnyező szem, viszkető, vörös szem, stb.).

Kényeztessük a szemet

A szemünknek oxigénre, természetes fényre és stimulálásra van szüksége.  Bebizonyosodott, hogy pl. a gyermekek gyakori rövidlátása azzal is összefügg, hogy kevesebbet tartózkodnak a szabadban (nem eleget profitálnak a nappali fényből), nagyon közelről olvasnak, és túl sokáig nézik a képernyőket. A korrekciós szemüveg enyhíthet a bajon, és segíthet a mindennapi életben, de a szem hajlamos lustává válni… Eredmény: egyre kevésbé tudjuk a szemüveget nélkülözni. A szemjóga lehetővé teszi, hogy gyengéden törődjünk a szemünkkel. (a gyakorlatokat soha nem szabad túl gyorsan végezni, vagy úgy, hogy fájjanak). 

De akárcsak a tradicionális jóga, ez sem egyszerű szemtorna. És hozzáadódnak hasznos tanácsok az életmódról, a természetes szemápolásról, az étkezésről, a légzésről is, amelyek hasznosak lehetnek a szemjóga szempontjából is. Ha ugyan ezt a fajta alternatív szemerősítő módot, mint Dr. William Bates amerikai szemész módszerét, vagy mint szem csikung (qi gong) gyakorlatot a hagyományos orvoslás nem ismeri el, kényeztetjük vele a szemet, miáltal dolgoztatjuk, javítjuk a komfortérzetét, enyhítjük a szemfáradtságot, de bizonyos esetekben stabilizáljuk is a látást a gyakorlatokkal.

Enyhe kezdés javasolt

– Szemellazító, relaxációs gyakorlat

A „tenyerezés” (palming, szemtakarás) technika lényege, hogy néhány percre pihentetjük a szemünket, majd ellazítjuk.

A gyakorlat: dörzsöljük össze a két tenyerünket, hogy felmelegedjenek, majd összezárt ujjakkal tegyük a bal kéz tenyerét a bal szemünk fölé (anélkül, hogy hozzáérnénk a szemgolyóhoz vagy az orrunkhoz), és a jobb kézzel tegyük ugyanezt a jobb oldalon. Teljes sötétségben kell lennünk, zárjuk ki a legtöbb fényt (nyitott szemmel ellenőrizzük). Azután csukjuk be a szemünket, és maradjunk így 30-45 másodpercig… nem tovább! Ha fárasztó munkát végzünk, ismételjük a gyakorlatot 45 percenként vagy óránként.

– Akkomodációs izomerősítés

  1. Az akkomodáció (alkalmazkodás) a szem fókuszálása, amely lehetővé teszi többek közt a tisztánlátást közelről, hajlamos az életkorral gyengülni. A szemlencse izmai elveszítik rugalmasságukat, megmerevednek. Az alkalmazkodáshoz szükséges izomrendszer erősítését célozza a gyakorlat.

Kényelmesen ülve nyújtsuk ki az egyik karunkat magunk elé, hüvelykujjunkat felfelé tartva, amelyre egyúttal fókuszáljunk. Anélkül, hogy levennénk a hüvelykujjról a tekintetünket (közben belégzést végezve), vigyük közelebb a hüvelykujjat az orrhoz (anélkül, hogy azt megérintenénk), majd húzzuk vissza karnyújtásnyira.

Ismételjük lassan a gyakorlatot, 5-ször. Ha még van időnk, kezdjük újra lassan, 3-szor úgy, hogy közbeiktatunk egy palming gyakorlatot.

Fotó: 123rf.com

– A mobilitás erősítése

Kint a szabadban messzebbre látunk, és a szemünk azonnal mozgékonyabb lesz, izmai működnek, amitől erősödnek. Ideális esetben a szabadban (ha az nem áll módunkban, pl. az ablak előtt) végezzük ezt az egyensúlyozó gyakorlatot, amely fokozza a szem mobilitását.

Terpeszállásban (50 cm) egyensúlyozzuk a testünket egyik lábról a másikra állva. Végezzünk belégzést, mikor középen állunk, és kilégzést, amikor oldalra dőlünk. Kezdjük lassan, csukott szemmel, majd nyitott szemmel ismételjük a gyakorlatot. Ne egy helyre szegezzük a tekintetünket, hanem kövesszük szemmel a mozgásokat.

– A testtartás javítása nyújtással

A nyakcsigolyákat (különösen az akkomodációban részt vevő C1, C2 és D2 csigolyát) és a szemet idegek kötik össze, a nyak és a tarkó merevsége így ronthatja a látásminőséget. Végezzünk nyújtógyakorlatokat naponta legalább egyszer.

A gyakorlat: tartsuk a hátunkat és a fejünket egyenesen, a szem nyitva vagy csukva legyen. Döntsük a fejet előre, majd hátra (3-szor), majd jobbra és balra (3-szor), azután végezzünk félkörzést a fejjel mindkét oldalon (3-szor). Lassan, kíméletesen hajtsuk végre a gyakorlatot.

forrás: Patika Magazin