sub

Információk, érdekességek

Ne legyen levegő szűkében, inkább forduljon orvoshoz még ma!

2023. január 20.

Fotó: 123rf.com

Világszerte több mint 210 millió ember érintett a krónikus obstruktív tüdőbetegségben, ami egy progresszív, de kezelhető megbetegedés. A tünetek még időben való felismerése és megfelelő kezelése hozzájárul a légzésfunkció hanyatlás lassításához, ezzel javítva a betegek életminőségét.

Légzőszervi panaszok esetén azonnal forduljanak orvoshoz!

Magyarországon félmillióra becsülik a COPD-ben szenvedő betegek számát, akiknek mindössze 20%-át diagnosztizálták. A többi beteg, akik egyelőre nincsenek betegségük tudatában, fokozatos légzőszervi romlást tapasztalnak, amelyet folyamatos zihálás, légszomj, sípoló vagy nehézlégzés, gyakori, meg nem szűnő köhögés, valamint fáradékonyság kísér. Sajnos a betegek gyakran addig halogatják az orvoshoz fordulást, hogy mire felismerik a COPD-t, addigra a tüdőfunkciójuk 50%-a már elvesztett. Ezért, mint a legtöbb betegség esetében itt is meghatározó fontosságú a korai felismerés illetve megfelelő fenntartó terápiás kezelés, amellyel csökkenthető a betegség progressziója és élhetőbb, hosszabb élet biztosítható a beteg számára.

A COPD jelentős fizikai és érzelmi hatással van a betegekre

Nagyon fontos, hogy az egészségügyi szakemberek, háziorvosok mellett a betegek is odafigyeljenek a korai COPD-re utaló jelekre, ezzel csökkentve a tüdőben keletkező károkat. Ez különösen igaz azokra, akik családi öröklődés, dohányzás, vagy munkahelyi környezet miatt fokozottan kitettek a COPD veszélyeinek.

A COPD jelenleg nem gyógyítható, de kezelhető betegedés, amellyel együtt lehet élni

Kezelésére ma már létezik olyan az OEP által is támogatott terápia, amely már a betegség kezdeti stádiumától sokkal jelentősebb életminőség- és légzésfunkció-javulást eredményez, mint a korábbi terápiák. A készítmény alkalmazása rendkívül egyszerű: egy speciális inhalátor segítségével finom permet formájában adagolható, így a betegnek csupán természetesen kell lélegeznie ahhoz, hogy a gyógyszer közvetlenül a tüdőbe jusson.

A COPD világszerte egyre nagyobb kihívást jelent a társadalom számára, ma már kétszer annyian haláloznak el ebben, mint a cukorbetegségben. A WHO előrejelzései szerint 2030-ra a COPD lesz a harmadik vezető halálok a világon.

forrás: Patika Magazin