Információk, érdekességek
Mitől különleges az arabica kávé?
2022. szeptember 29.
Az arabica kávészemek illata pörkölés után rendkívül intenzív és egyedülállóan aromás. A belőle készített ital gyümölcsös íze sokáig érezhető a szájban, és jól felismerhetőek benne az egyes termőterületek jellegzetességei.
Az, hogy valaki az arabica vagy a robusta kávét részesíti előnyben, országonként és egyénenként változó, azonban a gourmand-ok egyértelműen az arabica mellé teszik le a voksukat.
Évszázadok óta két fő kávéfajta magjából készítenek kávét, ezek az arabica és a robusta
Kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, hosszabb érési időszakot igényel, és lassabban növekszik, mint a robusta cserjék.
A robusta főként a trópusi síkságokon terem, és jóval nagyobb terméshozamú, de némileg gyengébb minőségű kávé.
Érzékenysége miatt az arabica termesztése nagyobb szakértelmet és több türelmet is igényel. Azonban a jól gondozott növény bőségesen meghálálja az odafigyelést: az arabica szemekből készített kávé jellemzője a finom savak és a különleges, harmonikus aroma. Nem véletlen tehát, hogy a világ összes kávétermésének 60 százalékát az arabica kávé teszi ki.
Andreas Christmann, kávészakértő szerint úgy érhető el az igazán telt, arabica íz, hogy az egyes kávéfajtákat külön-külön pörköli meg a és csak a pörkölést követően keverik azokat össze.