sub

Információk, érdekességek

Mit árul el rólad szemszíned?

2018. augusztus 31.

A szem színe kisgyermekkorban majdnem minden gyermeknél egységesen szürkéskék, amolyan bébi-acélkék. Sok anya ilyenkor álmodozik - hátha kék marad! Ám a barna szemű szülőktől származóknál genetikai okból többnyire besötétedik. Általában már 6 hónapos korban látható a végleges szemszín.  

Másoknak tinédzserkorban, sőt akár húszas éveikben is változhat szemük árnyalata. Az európai emberekre a legjellemzőbb a (kevert árnyalatú) kék szemszín – legnagyobb százalékban az izlandiakra. Mint azt egy kísérlet tudósai nem régiben felfedezték, ezek a kék szemű egyedek szívesen választanak maguknak szintén kék szemű párt, különösen a férfiak, hiszen az apa kiléte így biztosabban megállapítható.

Az Európán kívüli népességeknél leggyakoribb a barna szem, annak azonban rengeteg különböző finom árnyalata megtalálható az egyes népeknél.

Akikben jobban megbíznak
Pszichológiai tény, hogy a világos, tiszta tekintetű egyedekben jobban megbíznak társaik, mivel szemük rostjai, s így egész belsejük áttekinthetőbbnek tűnik. A vakító kék szemű, barna hajú, fehér bőrű, igazi lovag külsejű férfiakban viszont nem mindenki képes megbízni, mivel kisugárzásuk olyannyira leveszi a legtöbb nőt lábukról, hogy az az állandó partnerekben gyakran félelmet kelt.

A legritkább szemszín
A legérdekesebb észrevétel a kutatók részéről azonban az, hogy a valódi tiszta zöld szemszín a legritkább a Földön, mindössze 2% büszkélkedhet ezzel. Gyakran zöld színű szemünk ugyanis nem tiszta, hanem barnás, ún. savószínű.

És amelyik nem is létezik…
Ma már azt is tudjuk, hogy az embernek miért nem lehet lila szivárványhártyájuk színe; egyszerűen nincs ilyen színű pigment testünkben. A szemben található melanin ugyanis egy barna festékanyag. Ha szemünk sok pigmentet tartalmaz, akkor szemünk kékes, áttetszőbb lesz, ha sokat egészen sötétbarnának fog ez hatni. Aki lila szemmel megy a buliba, annak tehát vagy bemostak egyet, vagy kontaktlencsét hord - abból ugyanis egész őrült színek kaphatók ma már - vagy egy UFO.

A zöld szeműeknél bizonyos esetekben jelen van egy másik fehérje is a szemben, ez a xantin – máskor csak szimplán közepes mennyiségű melanin-koncentrációtól jön létre - , ami sárga színű pigment, s valójában a színkeverésnek köszönhetően – kevés kéknek ható melanin – optikailag tűnik csak zöldnek.

Szemszínek sztereotípiái
A szemszínekhez rengeteg sztereotípia társul:
így például, hogy a fekete szemű férfiak egyediek, különlegesek, a sötétbarna szemű nők (mélybarna, fekete) vadak, harciasak, olykor durvák; illetve, hogy a kék szem általánosságban szépséget kölcsönöz.

Azt már tudjuk, hogy a színekért a melanin, egy fehérjetípus felel, amely a szem színe mellett hajszínünkért is felelős, s a géneken különbözőképpen öröklődik. Azt azonban még csak találgatják a sztereotípiák mi alapján, hogyan alakultak ki bennünk.

A szemszín valóban támpont lehet a jellem megismerésében, azonban ahogy minden lélek egyedi, így az általánosságok természetesen egyén specifikusan érvényesülnek minden személynél.

forrás: Harmonet