sub

Információk, érdekességek

Melyek a legjobb megvilágítási módok otthonunk különböző helyiségeihez?

2022. március 15.

Otthonunk minden helyisége más és más célt szolgál, amit tükröznie kell a világításnak is. Egyes részek - például a konyha vagy a mosókonyha - feladatorientált fényforrást igényelnek, míg másoknál - pl. nappali - tökéletesen elegendő egy közvetett, általános megvilágítás.  

Vagyis a lámpatestek típusa, a fény intenzitása és elhelyezkedése térrészenként különbözik. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan érdemes felszerelni az egyes helyiségeket az optimális világítás érdekében.

Konyha megvilágítása 

A legtöbb konyhában, különösen a nagyobbakban többféle megvilágításra is szükség van. A környezeti vagy általános világításhoz használjunk mennyezeti lámpatestet vagy süllyesztett lámpákat, amelyek egyenletesen elosztják a fényt a térben. Ezután következhet a munkavilágítás meghatározása – erre a célra a legideálisabbnak a LED szalagok bizonyulnak, mivel gyakorlatilag bárhova fel tudjuk ragasztani. A konyhapult megvilágításához csak helyezzük el a fényforrást a konyhai felsőszekrény aljára, és máris elegendő, minőségi fényt biztosítottunk a munkához.

Igyekezzünk a munkaterülethez erősebb fényerejű világítást használni – körülbelül 700-800 lumen négyzetméterenként egy jó hüvelykujjszabály, amit érdemes figyelembe venni fényforrás vásárlásakor. A konyha azon részeihez, ahol nem szoktak ételt készíteni, 300-400 lumen/m2 fényerő tökéletesen elegendő.

Nappali megvilágítása 

A nappalik többféle célt szolgálnak, ezért olyan megvilágításra van szükség, amely könnyen alkalmazkodik a hétköznapi szórakozásokhoz, hangulatos filmezésekhez és egyéb tevékenységekhez. A nagy állólámpák okos választásnak bizonyulnak ezen lakóterülethez, mivel környezeti-, feladat- és kiemelővilágításként is remekül megállják a helyüket. A mozgatásukkal/forgatásukkal bármikor módosíthatjuk a világítási struktúrát a nappaliban.
 
Ha a nappaliban van a TV, moziszerű hangulatot varázsolhatunk a már említett LED szalagokkal, vagy olyan lámpákkal, amelyek nem okoznak tükröződést. A lelógó lámpatestek tökéletes világítást adnak a helyiségben, miközben nem vonják el a figyelmet a cselekvésekről. A nappaliba általában 100-200 Lumen/m2 ideális szokott lenni.

Fürdőszoba megvilágítása 

A nem megfelelő fürdőszoba világítás egyrészt egyáltalán nem hízelgő, másrészt nem is biztonságos. Kerüljük a tükörre lefelé mutató fényeket, mivel ezek nemkívánatos árnyékokat vetnek. Ehelyett helyezzünk el lámpatesteket a tükrök mindkét oldalára a kiegyensúlyozottabb fényekért. Ha többen is használják a fürdőt, érdemes elgondolkozni állítható lámpákon, hogy mindenki a saját igényeihez igazíthassa a világítást.
 
A legfontosabb, hogy a fürdőszobába mindenképp erős fényeket igyekezzünk felszerelni. Négyzetméterenként ez körülbelül 700-800 Lumen fényerőnek felel meg. Tipp: Az ANRO webshop kínálatában több ezer kiváló minőségű fényforrás közül válogathatunk, amelyek segítségével mind a három helyiség számára megbízható és dekoratív fényforrást biztosíthatunk.

Folyosó megvilágítása 

A folyosók a szobák közötti átmeneti területek, így szerencsére nem jelentenek annyi gondot világítástechnika tekintetében, mint a már említett helyiségek. Választhatunk süllyesztett mennyezeti lámpatesteket, amelyek nem feltűnő, mégis elegendő fényt biztosítanak. Ha néhány lámpatestet a fal mentén elhelyezünk, máris egy esztétikus és közvetett világítást sikerült kreálnunk a folyosóra. Általában nincs szükség nagy fényerőre ezen térrészen, így egy 50-100 Lumen/m2 világítás tökéletesen megfelelhet a célnak.
forrás: Harmonet.hu