sub

Információk, érdekességek

Két nyári recept, amelyek igazi felfrissülést hozhatnak

2025. szeptember 12.

Fotó: 8photo | freepikHideg gyümölcsleves túrógombóccal (4 adag)

500 g vegyes gyümölcs (pl. meggy, cseresznye, eper, málna, ribizli, barack)
1,2 l víz
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál fahéj
2-3 szem szegfűszeg
cukor vagy méz ízlés szerint
1 csipet só
1 dl főzőtejszín (elhagyható)
1 evőkanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor

Hozzávalók a túrógombóchoz:

250 g túró
1 tojás
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
1 csipet só
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja (opcionális)

Gyümölcsleves elkészítése:

Az előkészített gyümölcsöket tedd egy nagy lábasba, öntsd fel a vízzel.
Add hozzá a cukrot, a citromlevet, a fahéjat, a szegfűszeget és egy csipet sót.
Forrald fel, majd főzd közepes lángon kb. 10 percig.
Egy kis tálban keverd el a keményítőt/pudingport kevés hideg vízzel vagy tejszínnel, és öntsd a leveshez, majd főzd még 1-2 percig, hogy besűrűsödjön.
Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.

Túrógombóc elkészítése:

A túrót törd össze, keverd hozzá a tojást, a búzadarát, a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
Pihentesd a masszát 20-30 percig hűtőszekrényben, hogy a búzadara megduzzadjon.
Formázz kis gombócokat.
Lobogó, enyhén sós vízben főzd őket addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (kb. 5 perc).

Maradékmentő tésztasaláta (1-2 adag)

A nyári tésztasaláta egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen maradék zöldség vagy hús felhasználható hozzá, de akkor is jó megoldás, ha túl sok tésztát főztünk.

Hozzávalók:

25 dkg főtt durumtészta
1 közepes méretű grillezett cukkini (vagy sült padlizsán, paprika)
1 marék koktélparadicsom
maradék főtt csicseriborsó vagy fehérbab-konzerv
10 dkg sült csirkemell (akár az előző napi ebédből)
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
fél citrom megmaradt leve
1 teáskanál mustár
friss petrezselyem, bazsalikom vagy snidling
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A tésztát főzzük meg, hideg vízzel öblítsük le és alaposan csepegtessük le.
A grillezett zöldségeket kockázzuk fel. Az előző napról megmaradt zöldségeket is bátran használjuk fel!
A csirkét aprítsuk fel.
Egy nagy tálban keverjük össze a hozzávalókat.
Az öntethez keverjük el az olívaolajat, a citromlevet, a mustárt, a sót és a borsot.
Öntsük a salátára, szórjuk meg friss zöldfűszerrel és alaposan forgassuk össze.
Lefedve tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy jól összeérjen.

forrás: Patika Magazin