sub

Információk, érdekességek

Kérdések és válaszok a máriatövissel kapcsolatban

2021. február 17.

Fotó: pixabay.com

A 2013-as Év Gyógynövényének választott máriatövist sokan ismerik és sokan fogyasztják, de a növénnyel és a belőle készült termékek használatával kapcsolatban sok kérdés hangzik el a gyógyszertárakban. Ezek közül válogattunk néhányat, s természetesen a válaszokkal együtt adjuk közre a kérdéseket.

Mire való a máriatövis?

A máriatövis (latin nevén Silybum marianum) különböző eredetű májkárosodások megelőzésére és mérséklésére használható gyógynövény. Alkalmazói közé tartozhatnak azok, akik valamilyen fertőzés vagy mérgezés miatt májkárosodást szenvedhettek, vagy akiknél ez a veszély fennáll. Bizonyos betegcsoportok (pl. májcirrózisban szenvedők) kezelésének alapvető része a máriatövis termékeinek használata.

Teljes védelmet ad a májnak?

Nem, így az, aki máriatövis-terméket fogyaszt, nem terhelheti, mérgezheti büntetlenül a máját (pl. fokozott alkoholfogyasztással). A máriatövis összetevői bizonyos típusú károsodások ellen jól védenek, de ez a védelem nem 100%-os.

Regenerálja-e a károsodott májat?

Vannak olyan hatásai, amelyek eredményeként a májsejtek működése javul, de súlyosabb májkárosodás esetén nem lehet reális cél az eredeti állapot visszaállítása; ilyenkor a további károsodás meggátlása, mérséklése érhető el.

Van-e méregtelenítő hatása?

Igen és nem. Abban az értelemben, amit manapság a méregtelenítés sokak számára jelent (eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, megtisztítja a testet a salakanyagoktól), nincs. Bizonyos, a szervezet számára idegen anyagok kiürítését ugyanakkor segíti, mivel meggátolja felszívódásukat a bélből – de ez a hatás csak mérsékelt és csak egyes vegyületekre vonatkozik.

A növénynek melyik része használható fel gyógyászati céllal?
Gyógyászati céllal a máriatövis termését, jellemzően annak száraz kivonatát használják.

Mi az a szilimarin?

A szilimarin névvel a máriatövis hatóanyagainak koncentrátumát tartalmazó száraz máriatövistermés-kivonatot illetik. Ebben a hatóanyagok pontos mennyisége ismert, ami megkönnyíti a pontos adagolást.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

A legfontosabb, hogy megfelelő adagolású és minőségű terméket válasszunk. A várt hatás napi 150-420 mg szilimarinnal érhető el. Olyan terméket válasszunk tehát lehetőleg, amelyen a szilimarin dózisa fel van tüntetve, s amelynek napi adagjában a szilimarin mennyisége a fenti határok között van.

Fogyasztható-e a máriatövis teaként?

Fogyasztható, ilyen módon alkalmazva nem veszélyes, ám a máriatövistea-ivás gyakorlati haszna kérdéses. A teafőzésre használt víz ugyanis nagyon rosszul oldja s emiatt csak nagyon kis mennyiségben vonja ki a szilimarint a termésből. Így a máriatövistea májvédő hatása igen csekély, elhanyagolható.

Egészséges-e a máriatövis-olaj?

Egészséges, ugyanis a termés nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat (köztük omega-3 zsírsavakat), azonban szilimarint alig, így májvédőként nem alkalmazható.

Mire jó a máriatövisméz?

Édesítésre, és minden másra is, amire bármely más méz használható. Májvédelemre azonban nem, mivel szilimarint nem tartalmaz.

Hosszú távon is biztonságos?

Igen. Az eddigi vizgsálatok és tapasztalatok szerint hosszú távon alkalmazva is biztonságos, mellékhatásainak (amelyek ritkák, jellemzően hasmenésként jelentkeznek) gyakorisága nem nő a terápia előrehaladtával.

Lehetünk-e allergiásak a máriatövisre?

Elvileg igen, de a gyakorlatban nem jellemző. A szakirodalomban keresztallergiás esetekről sem számoltak be.

Várandós és szoptató nők szedhetik-e?

Nincsenek arra utaló eredmények, hogy a magzatot vagy a csecsemőt károsító hatása lenne. Az említett két, fokozottan sérülékeny betegcsoport esetén azonban csak a haszon-kockázat értékelése után kezdhető meg bármilyen kezelés. A döntés így a máriatövis esetén is az orvos feladata.

Jobbak-e a máriatövist tartalmazó gyógyszerek, mint az étrend-kiegészítők?

A máriatövist tartalmazó gyógyszerek mindegyike és az étrend-kiegészítők zöme jó minőségű. A fő különbség, hogy az étrend-kiegészítők esetén a minőség, megfelelő adagolás törvényi garanciája gyengébb, így ezeknél oda kell figyelmi, hogy megbízható gyártó megfelelő dozírozású termékét válasszuk – ehhez nyugodtan kérjük gyógyszerészünk tanácsát.

Dr. Csupor Dezső
egyetemi adjunktus

forrás: Patika Magazin