sub

Információk, érdekességek

Így sportoljunk a lelki egyensúly érdekében

2023. március 24.

A stresszlevezetés, a lelki egyensúlyunk kialakítása kiemelten fontos a mindennapjainkban. A bennünk felgyülemlett energia által romlik a koncentrációs és teljesítőképességünk, feszültebbek leszünk, továbbá a motivációnk is csökkenhet bizonyos dolgok iránt. A sport egy remek eszköze annak, hogy stresszmentesek és kiegyensúlyozottak legyünk. Lássuk is, hogy miért!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mentális egészség és testmozgás – egy szoros kapcsolat
Mára már orvosok és tudósok által bizonyított tény, hogy az aktív életmódot követők boldogabb életet is élnek! Ennek több oka is van:

  • már heti 2-3 óra sportolással is erősíthetjük immunrendszerünket,
  • megelőzhetünk és kezelhetünk vele bizonyos betegségeket, mint például a cukorbetegséget, vagy a magas vérnyomást,
  • jobb állóképességet ad, javul a fizikumunk,
  • elkerülhetjük a túlsúlyt, javít a megjelenésünkön, például a testtartásunkon,
  • növeli az önbizalmunkat, javítja az énképünket,
  • növeli a koncentrációs képességünket,
  • nemcsak levezeti a stresszt, de fokozza is a stressztűrő-képességet,
  • segítségével megnövelhetjük a várható élettartamunkat.

Ez csak néhány példa a sok közül, de már ezekből is egyértelműen kiderül, hogy az életünk minden területére jótékony hatással van a testmozgás. Akár úgy is mondhatnánk, hogy testünk és lelkünk jótündére.

Így sportoljunk, ha a lelki egyensúly a célunk
Ha felismertük annak tényét, hogy egy kis mozgás segítségével drasztikusan javíthatunk az életminőségünkön, akkor már csak egy dolog van hátra – megvalósítani a változást! Mivel nem az a célunk, hogy az olimpián részt vegyünk, hanem az, hogy saját magunknak örömet szerezzünk, ezért mielőtt nekiveselkednénk a konditermek világának, érdemes figyelembe vennünk néhány igen fontos tényezőt.

Egyéni preferenciák
Ne divatból válasszunk magunknak sportot! Tegyük fel magunknak a kérdést: mi az, amit szívesen csinálnánk? Keressünk olyan mozgásformát, ami örömmel tölt el minket, hiszen az a célunk, hogy boldogabbak legyünk! Hiába vezetjük be a mindennapjainkba például a reggeli futást, ha nem érezzük jól magunkat közben. Nyugodtan próbáljuk ki magunkat több területen is, ha nem tudjuk, hogy mi az, ami kedvünkre lehet. Amit túlságosan erőltetni kell, azzal nem leszünk előrébb és nem is lesz bennünk elég motiváció, hogy rendszeresen csináljuk.

Betegségek
Köztudott tény, hogy például influenza, nátha, emésztési zavarok, vagy bármilyen lázzal társuló betegség esetén egyáltalán nem ajánlott a sportolás. De vajon mi a helyzet abban az esetben, ha valamilyen folyamatosan fennálló betegséggel küzdünk? Számos ilyen szóba jöhet, mint például a szívbetegségek, vagy akár az allergia is. Ezekben az esetekben mindenféleképpen ajánlott kikérni az orvosunk véleményét még a számunkra szimpatikus testmozgás megkezdése előtt!

Ahogy már korábban is említettük, akadnak azonban olyan betegségek is, amelyeknek kifejezetten jót tesznek bizonyos edzésformák – ilyen például a cukorbetegség. Érdemes lehet ezt a témát is alaposabban körbejárni, hátha mi is érintettek vagyunk, és ezzel is tehetünk még valami jót önmagunkért.

Kondíció
Ha kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb edzésformát, akkor tanácsos figyelembe venni az aktuális kondíciónkat is. A mozgásszegény életmódot követően alaposan át kell gondolni, hogy heti hány alkalommal, milyen hosszan végezzünk gyakorlatokat! Kérhetjük ezen a téren akár személyi edző segítségét is, de a fokozatosság elvét követve saját magunk is megtervezhetjük a heti mozgásunkat.

De vigyázzunk! Az eddig elhanyagolt izmaink túlterhelése nemcsak kellemetlen izomlázzal járhat, hanem komolyabb sérüléseket is szerezhetünk, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Természetes étrend-kiegészítők, például a kreatinkészítmények is hasznunkra lehetnek izmaink egészségének megőrzésében és a gyorsabb regenerálódásukban. Fokozhatják a teljesítőképességünket is, ezáltal tovább bírhatjuk a napi edzéseket. Persze csodát nem szabad várnunk, szuperhőssé nem változtatnak, testünknek azonban kiváló támogatást nyújtanak!

Társaság
Ha jobban kedveljük a társaságot, akkor válasszunk olyan sportot, ahol csapatmunkára van szükség, vagy éppen csoportos foglalkozásra is van lehetőség. A lényeg, hogy érezzük jól magunkat közben! Ilyen lehet például a foci, a boksz, az aerobik edzések, vagy a vízisportok közül a vízilabda, de válogathatunk még sok-sok más társas mozgás közül is.

Mit tehetünk még?
Sajnos minden ember életében eljöhetnek olyan időszakok, amikor az aktív életmód sem hozza el a pozitív változást. Amikor a sport önmagában már nem segít, akkor a teljes életmódváltás lehet a megoldás. Ilyenkor érdemes lehet szakember, például pszichológus vagy életmódtanácsadó segítségét is igénybe venni, akik hasznos tanácsokkal láthatnak el minket.

Az aktív életmód kiválóan alkalmas arra, hogy nagyszerű és látványos változásokat érjünk el akár a külső megjelenésünkben, akár a lelkünket érintő problémák terén. Ha a saját igényeink szerint, valamint egy kis odafigyeléssel, például kreatinkészítmények alkalmazásával kombináljuk az edzéseinket, akkor szinte újjászülethetünk, kiegyensúlyozott és boldog életet élhetünk.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu