sub

Információk, érdekességek

Így ellenőrizheted le, hogy bejelentette-e a munkáltatód a munkaviszonyodat

2022. április 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Rengeteg rémtörténetet lehet arról hallani, hogy egy munkáltató hogyan használt ki egy ártatlan, védtelen munkavállalót, és alkalmazta törvénytelenül akár éveken át. Annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen helyzetek, érdemes alaposan utánajárni egy potenciális vagy leendő munkáltatónak, hogy megbizonyosodjunk, minden a törvényi előírások szerint halad, és élhetünk munkavállalói jogainkkal. Ennek az egyik legalapvetőbb lépése hogy leellenőrizzük, bejelentett-e a minket a főnökünk.  

Melyek a megbízható munkáltató ismérvei?

Egy törvényesen és etikusan működő munkáltató esetében átlátható a működési rendszer, szabályosak a kifizetések, és egyeznek a bejelentett adatok a nyilvántartásokban szereplő információkkal. Fontos, hogy egy munkavállaló akkor élhet a törvényi jogaival, amennyiben a munkaviszonyt írásban, közös megegyezéssel egy szerződés keretein belül aláírja. Ugyanez vonatkozik a munkáltató követeléseire is, például a felmondási idő meghatározásával. Ezért nagyon fontos, ha egy állásajánlatot kapunk, töviről-hegyire olvassuk el a munkaszerződést. Szükség esetén jogi segítséget is kérhetünk az értelmezés kapcsán, emellett a szerződést módosításáról is érdemes tájékozódni.

Egy megbízható munkáltatóról interneten tájékozódva is elérhetünk nyilvános adatokat, például tájékozódhatunk arról, hogy legális-e a működésük, rendelkeznek-e szükséges engedélyekkel és bejegyzett cégjegyzékszámmal. Amennyiben ilyen adatokat nem találunk róluk, felmerülhet a gyanú, hogy „feketén”, azaz illegálisan foglalkoztatnának.

Így ellenőrizheted le, hogy bejelentette-e a munkáltatód a munkaviszonyodat

Azt, hogy a munkáltató törvényes keretek között bejelentette-e a munkaviszonyt, az Ügyfélkapu segítségével ellenőrizhetjük. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a munkáltató illegális foglalkoztatásban részesítené a munkáltatót, ez a lépés nagyon fontos az igazság kiderítése érdekében. Amennyiben túl későn derül ki a nem legális munkaviszony, már nagy tartozások halmozódhatnak fel a be nem fizetett egészségügyi biztosítás miatt.

Kattintsunk a https://magyarorszag.hu oldalra, majd az „Összes ügyleírás” menüpont után a „Biztosított jogviszony lekérdezés” gombra kattintsunk. A gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes lehet a jobb felső sarokban található keresőt használni! Ezt követően a rendszer átirányít az Ügyfélkapu oldalára, ahol a lekérdezés során megtekinthetőek a korábbi bejelentett biztosítási jogviszonyok, valamint ellenőrizhetőek a munkáltató adatai is. Ilyenek adatok lehetnek cégnév, nyilvántartási szám, munkaviszony fennállásának időtartama, és a FEOR szám.

Ezeket az adatokat lementhetjük fájl formátumban, és szükség esetén bizonyító erejűek lehetnek az ilyen lekérdezések, például munkaügyi per esetében. Amennyiben a lekérdezés során biztossá vált, hogy a munkaviszony nem került bejelentésre, írásban vagy személyesen szükséges bejelentést tenni a foglalkoztatás helye szerinti Kormányhivatalnál.

Miért probléma, ha nem jelentenek be?

Az illegális munkát a törvény bünteti, és számos egyéb hátránya is van annak, ha egy munkáltató nem jelenti be a munkavállalók alkalmazottként. Az egészségbiztosítás (TB) hozzájárulást teljes, bejelentett állás esetén a munkáltatónak szükséges átvállalni. Amennyiben ez a foglalkoztatás illegális, a munkavállaló egészségügyi biztosítása nem él, azaz állami egészségügyi intézményben vizsgálatokat csak a tartozás befizetése után lehet elvégezni. Sürgősségi esetben ellátást biztosít az intézmény, de a költségét utólag meg kell fizetni.

Emellett a munkáltató nyugdíjjárulékot is levon a havi bérből, amely nem bejelentett, illegális munkavégzés esetén szerencsétlen körülmény. Az öregségi nyugdíjat több összetevő alapján, bonyolult módon számítják ki, melynek nagyon fontos része a bejelentett munkaviszony éveinek száma. Ez ugyanis meghatározó tényező annak tekintetében, hogy mekkora mennyiségű nyugdíjra számíthat majd a munkavállaló.

A gyermekgondozási díjra is csak az a szülő lehet jogosult, aki a gyermek születését megelőzően 365 napon át biztosított munkaviszonnyal rendelkezett. Ez az összeg a bevallott, munkáltató által kifizetett és leadózott jövedelem által kerül megállapításra. Illegális munkaviszony esetében ezzel a díjjal sajnos nem lehet számolni, és másfajta gyermekgondozási támogatáshoz, például segélyhez szükséges folyamodni.

Legyünk résen!

Érdemes hát új munkaviszony megléte esetén résen lenni, és minden szükség információnak utánajárni, hogy elkerülhetőek legyenek a nem bejelentett jogviszonnyal kapcsolatos kellemetlenségek. Minden esetben szükséges élni munkavállalói jogainkkal, betartani az előírásokat, és bízni a törvényekben, melyek társadalmunk alapját képezik.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu