sub

Információk, érdekességek

Húsvétkor is nézze meg, milyen játékot vesz!

2022. április 10.

Húsvét előtt vásárolunk ajándékokat, játékot, de általában nem gondolunk bele, hogy akár fejlődési rendellenességet okozó anyagokat és más szempontból veszélyes tárgyakkal is megajándékozhatjuk a gyermekeket, ha csak az árra koncentrálunk. A szakértők szerint körültekintő vásárlással minden baj megelőzhető, és az is fontos, hogy mindig életkor szerint válasszunk játékot!

Fotó: gettyimages.comSzámos megdöbbentő adatot tartalmaz a gyerekjátékok biztonságával foglalkozó „Trouble in Toyland” riport: volt olyan játékpajzs, ami az egészségügyi határértéknél 29-szer több ólmot tartalmazott. Több esetben apró elemeket is voltak a kifejezetten 3 év alattiaknak árult játékokon, egy játék mobiltelefon hangereje pedig – bár ezt nagy valószínűséggel közvetlenül a füléhez tartja a gyerek – még két centiméterről is átlépte a veszélyesnek minősülő 85 decibeles küszöböt.

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálata szerint a babák fele, a lövedékes játékoknak pedig 80 százaléka tartalmazott rákkeltő, tiltott lágyítószereket, akár az uniós határértékhez képest több százszoros mennyiségben.

Egy kis odafigyeléssel sok veszélyforrás kiszűrhető

Minden játékszer csomagolásán rajta kell lennie a CE jelzésnek, ami azt mutatja, hogy megfelel a termék az uniós biztonsági előírásoknak, de kereshetjük emellett a TÜV minősítését, ami az összetevők veszélyességét is vizsgálja.

Ha gyermekeink egészségét tartjuk szem előtt, személyes és online vásárláskor egyaránt el kell olvasni a játékhoz tartozó részletes leírást, és betartani a csomagoláson feltüntetett korhatárt. Olyan játékot meg sem érdemes venni, ahol ilyen információ nem szerepel.

Mire érdemes ügyelnünk?

A szakértők a szülők számára azt ajánlják, hogy tartsanak be néhány egyszerű szabályt. Húsvétkor is érdemes megbízható helyen olyan gyártó termékeit vásárolni, amelyek már bizonyítottak – a „kínai piacokat” messzire kerüljük el, ha jót akarunk gyermekeinknek, hiszen sem az áru származása és minősége, sem pedig a kereskedők utólagos számonkérése nem biztosított. Ezzel megelőzhetjük az esetleges panaszok nehézkes ügyintézését, és persze azt is, hogy éppen a leginkább várt ünnep estéjén csalódjon szemünk fénye.

Az online rendelt játékokat megérkezéskor bontsuk ki a csomagolásból és vizsgáljuk meg. A komoly webáruházak ellenőrizhető forrásból származó termékeket árusítanak, ezért éles szélű, könnyen leváló részeket tartalmazó játékokat nem találhatunk a kínálatban.

Az végképp nem fordulhat elő, hogy „vegyszerszagú”, törékeny műanyagból készült darabokat, halláskárosodást okozó, idegesítő hangerővel szóló játékokat kapjunk. Ha mégis ilyet tapasztalunk, tudnunk kell, hogy Magyarországon az online vásárolt játékok esetében még a csomagolás felbontása után is élhetünk az úgynevezett elállási jogunkkal, azaz 8 munkanapig visszavihetjük a játékot, és a kereskedőnek vissza kell adnia a pénzünket.

Néhány hónap is sokat számít

Minél kisebb a gyermekünk, annál nagyobb méretű játékot érdemes számára vásárolni. 3 éves kor alattiaknak ne vegyünk olyat, amit lenyelhetnek, hiszen a kicsik előszeretettel vesznek mindent a szájukba. Ugyanezért nem javasolják a kicsiknek az apró mágneseket vagy gombelemeket tartalmazó játékokat sem.

A játékvásárláskor ugyanakkor a biztonsági szempontok mellett nagyon fontos, hogy az életkori sajátosságokhoz illő játékot válasszunk, különösen 3 éves kor alatt kell ügyelni. A félévesnél kisebb babák például még nem tudnak tökéletesen fogni, így a puha labdákkal, szivacskockákkal tudnak a legjobban játszani. Egyéves korban azonban már a finom mozgásokat gyakorolják, akár egyszerűbb kirakókat is megoldanak.

Óvodáskorban a különböző szerepjátékok meghatározóak a gyerekek fejlődésében, ezért egy játékkonyha vagy barkácskészlet biztosan jó választás, míg a kisiskolások akár egyszerűbb tudományos ismereteket biztosító kreatív készletekkel is ügyesen elboldogulnak. Ha a gyártó kifejezetten az adott életkorra tervezte a játékot, az plusz pontot érhet a választásnál.

Ajándékozási ötletünk!

Melegíthető plüssállatkák gyógynövényes töltettel.

A párna kellemes és nyugtató hatású levendula-illatának, valamint természetes és jó közérzetet adó melegének köszönhetően kiválóan alkalmas a hagyományos ágymelegítő palackok helyettesítésére.
Használata egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb is, hiszen ebben az esetben egyáltalán nincs szükség a forró vízzel való feltöltésre, amely okán elkerülhető az esetleges égésveszély.
A termék alkalmas az elektromos ágymelegítő helyettesítésére is, mivel nem hoz létre a test körül elektromágneses mezőt (E-szmog).

A plüssállatok közül itt válogathat és vásárolhatja meg webáruházunkban!

forrás: Bébik.hu