sub

Információk, érdekességek

Hogyan védekezzünk, mit tegyünk?

2022. május 04.

Elkezdődött a kullancsszezon; az apró paraziták súlyos betegségek okozói lehetnek. A kullancsok már nemcsak az erdőkben, hanem a városi zöldterületeken is megjelentek.

Fotó: pixabay.comKapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke arról beszélt, hogy zárt ruházat viselése, a patikákban kapható kullancsriasztó készítmények használata mellett fontos a test rendszeres vizsgálata is. Ha pedig valaki kullancsot találna magában, azt kullancseltávolító kanállal szedje ki, a vérszívót ne semmisítse meg, hogy kideríthető legyen, milyen betegséget adhatott át. A védőoltás-sorozatot javasolt ősszel elkezdeni, hogy tavaszra kialakuljon a védelem.

Mit tegyünk, ha megcsípett?

Ha felfedeztük a kullancsot, minél hamarabb távolítsuk el. Erre több féle módszer létezik, a legpraktikusabb, ha van kullancskiszedő-csipesz, amivel a bőrfelszínen kiemelhetjük az állatot. Ha épp nincs kéznél eszköz, akkor körömmel is ki lehet szedni, a lényeg, hogy közel a fejéhez kell megfogni.  Sokszor javasolják, hogy kenjünk be olajjal, krémmel, alkohollal és magától kifordul, de ez nem jó módszer, mert az oxigénhiánnyal küzdő állat még több vírust juttat a vérkeringésbe. Ezért nem szabad a potrohát sem erősen megnyomni, mert ennek hatására nyomja be a kórokozókat a szervezetbe.

Ha a fej bent marad a bőrben az nem probléma, egy idő után kilökődik. Miután eltávolítottuk a kullancsot kenjük be jód oldattal (Betadine) a helyét. Általában 7-10 nap alatt eltűnik a kis vörös csomó, de ha néhány hét múlva a csípés helye körül kör alakban pír jelenik meg, akkor az fertőzést jelez.

Tanácsos ilyenkor rögtön orvoshoz fordulni, mert korai stádiumban gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható a fertőzés. A kullancsokból a kórokozó átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb távolítjuk el a kis vérszívót. Az agyvelőgyulladás esetében ez 4-6 óra, a Lyme-betegségnél 24 óra számít biztonságos időnek.

A betegség jellemzői

Az esetek kétharmadában tünetmentesen zajlik, a maradék egyharmadban kialakul a betegség, a vérszívást követő 3-21. napon. Kétfázisúvá csak az érintettek további harmadában válik.

  • Az első fázis csupán néhány napig tart: influenzaszerű tünetek jellemzik: láz, hányinger, gyengeség, izomfájdalom, fejfájás. Ekkor a vírus már a szaporodást következtében  nagy mennyiségben van jelen a vérben ezt nevezik: virémiának.
  • Egy hét tünetmentes időszak, de ha átjut a kórokozó a „véragy gáton”, a betegség folytatódik.
  • Második fázis: láz, tudatzavar, aluszékonyság, fénykerülés, tarkókötöttség, izomgyengeség, bénulás, változatos idegrendszeri tünetek (agyhártyagyulladás, amely érintheti az agyvelőt is, gerincvelő gyulladás).

„A betegek 1-2%-át veszítjük el, és csaknem minden tízedik esetben maradandó károsodás alakul ki. Akik átvészelik a kórképet, azok között csaknem 30%-ban memóriazavarok, depresszió, tanulási nehézségek lehetnek jellemzőek a felépülést követően. Egy életre szóló védettség jön létre. Az 50 felettiek esetében lényegesen rosszabb lefolyásra kell számítani, és ők gyakrabban is betegednek meg. Érdekesség, hogy összességében sokkal több a férfi áldozat, mint a nő” – mondja Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa.

Fotó: pixabay.com

Hogyan védekezzünk?

Semmiféleképpen ne úgy, hogy félünk a kirándulásoktól, ne fosszuk meg magunkat a sétától, a friss levegő örömétől. Érdemes zárt, de kényelmes ruhába öltözni, de a felnőttek esetében elég az alsó testrészt védeni, ugyanis a kullancs irtózik a napfénytől. Gyermekeknél fontos az egész test védelme, sapka minden korosztálynak ajánlott. Ha fás, erdős helyre megyünk, akkor nem ajánlott a rövidnadrág, ha mégis kényelmesebb viseletet szeretnék, akkor védekezzünk kullancsriasztó szerekkel.  Ha hazaértünk a kirándulásból álljunk a zuhany alá, és vizsgáljuk át alaposan a testünket.

Tartsunk minden kirándulás után kullancsvizitet és a lehető leghamarabb távolítsuk el a betolakodót, csipesszel, a bőrhöz a lehető legközelebb megragadva, egy határozott mozdulattal felfelé húzva! Ne pánikoljon, nem szükséges orvost keresni a művelethez, ezzel is időt veszít. A pár órán belül eltávolított, még a fertőzött kullancs csípése esetén is minimális az esélye annak, hogy megbetegedünk, vagyis vírus vagy baktérium (Lyme-kór) jutott át a vérünkbe.

Fotó: pixabay.com

  • Viseljünk világos ruhát, hogy jobban észrevegyük a támadót.
  • Vizsgáljuk át öltözetünket a kirándulást követően, nehogy a lakásba bevigyük a vérszívót!
  • Legyen rajtunk hosszú nadrág, felsőruha. A zokniba tűrjük be a nadrágot, ezzel is megnehezítve az élősködő dolgát!
  • Használjunk megfelelő szúnyogriasztót, bőrre, esetleg a ruházatra is!
  • Gondoljunk a védőoltásra még időben, az alapoltások után 3-5 évente kell majd csak ismételni azokat a folyamatos védettség érdekében.
forrás: Bébik.hu