sub

Információk, érdekességek

Hogyan hat a szervezetre a masszázs? 4 típus, amit érdemes kipróbálni

2024. május 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A masszázs bizonyítottan jótékony hatással bír a szervezetre, hiszen segít ellazítani és megerősíteni a fáradt izmokat és ízületeket is. Melyek a legnépszerűbb masszázsfajták? Miért érdemes korosztálytól függetlenül rendszeresen masszázsra járni? Alábbi cikkünkben mutatjuk a pontos válaszokat!  

A masszázs szó jelentése gyúrás, a gyógyító tevékenység pedig már az időszámításunk előtti évezredekben is kifejezetten közkedvelt volt a lakosság körében. Nem véletlenül, hiszen a masszázs hatása nemcsak testileg, hanem szellemileg is pozitív változásokat hozhat az életünkbe. Napjainkban fizioterapeuták és gyógymasszőrök végzik, gyakran más kezelésekkel párhuzamosan.

Indiában a masszázsra spirituális megtisztulásként is tekintenek, hiszen a gyógyító mozdulatokkal az ízületi- és izompanaszok mellett a negatív energiákat is elűzik. A masszázs tehát tökéletes program mindazok számára, akik fizikai és lelki felfrissülésre egyaránt vágynak.

Az alábbi 4 masszázstípussal mindenképp érdemes egy próbát tenni
Nézzük, melyek a legnépszerűbbek manapság!

1. Thai masszázs

Ha masszázsra gondolunk, gyakran a thai masszázs jut elsőre az eszünkbe. Különlegessége abban rejlik, hogy a letapadt izmokat nem ellazítják, hanem kisebb nyomást helyeznek rájuk. Így remekül oldható az izomzat merevsége, azonban a gerinc rugalmassága is kitűnően növelhető. Sportolók számára is kifejezetten ajánlott a fájdalomcsillapító hatása miatt.

A terápia mindig egy zajmentes és zavaró fényektől óvott helyiségben történik, hogy a páciensek kényelmesen kikapcsolódhassanak. Masszázs közben egy puha tapintású ruhát szükséges viselni, amely csak a lábfejeket és a felső végtagokat hagyja szabadon.

2. Svédmasszázs

A masszázst egy komfortos széken vagy ágyon végzik, jellemzően heti két alkalommal. A svédmasszázs változatos fogásokat alkalmaz, hiszen a gyúró és finom ütögető, illetve simító mozdulatok is helyet kapnak a terápiában. Európában az egyik legnépszerűbb masszázsfajta, amely számos mozgásszervi panasz ellen hatékony megoldást jelent.

Nagyszerűen javítja a vérkeringést, illetve az általános teljesítőképességet is fokozza. Kiválóan csökkenti a stresszt, ráadásul görcsoldó hatással is bír. Egyetlen alkalom során szinte az összes izomcsoport kellő mértékben stimulálható, a masszázst követően pedig kellemes fáradtság tapasztalható.

3. Gyógymasszázs

Orvosi masszázsként is ismerhetjük, amelyet csakis szakképzett gyógymasszőrök végezhetnek. Ezen masszázs hatásai között a fájdalom enyhülése és a legyengült izomcsoportok megerősítése egyaránt megtalálható. Testtartási problémák és derékfájdalom, lumbágó esetén kifejezetten hasznos szerepet játszik a mihamarabbi felépülésben.

Végül a mozgás dinamikusabbá és rugalmasabbá válhat, így a páciens visszatérhet korábbi munkájához és akár a sportoláshoz is. Első lépésként a terapeuta pontosan megismeri a panaszokat, majd a vizsgálatokat követően egyénre szabott terápiás tervet készít, amelyben konkrétan meghatározza a masszázs során használatos fogások listáját.

4. Yumeiho masszázs

Hazánkban ugyan kevesen ismerik, de a Yumeiho masszázs az egyik legnépszerűbb keleti terápia. A masszázs akupresszúrás technikákra épít, amelyek a gerincben található asszimetriákat hivatottak helyreállítani. Tökéletes relaxációs programként funkcionál, ezért ha a Yumeiho mellett döntünk, biztosan nem egy unalmas és kötelező kezelésre számíthatunk.

A masszőr a saját testsúlyát felhasználva veti be a különböző fogásokat, de mindezt természetesen a legnagyobb óvatossággal teszi. A feszült, görcsös izmokat gyengéden a csontokhoz nyomja, ezután pedig gyúró mozdulatsorokkal gondoskodik az ellazításukról.

Miért ajánlott minden korosztálynak a rendszeres masszázs?

A masszázs a gyógytornához és a manuálterápiához hasonlóan azok számára is rendkívül jótékony, akik még semmilyen mozgásszervi betegségben nem szenvednek. Ugyanis a masszázs megelőzheti a gerincproblémák és ízületi panaszok kialakulását, ezért akár irodai vagy éppen nehéz fizikai munkát végzünk, heti 1-2 alkalom biztosan jót fog tenni a testünknek és a lelkünknek is.

 

A fenti 4 masszázsfajta segítségével rengeteget tehetünk az egészségünkért. Válasszunk az igényeinkhez igazodva, és akár tegyünk egy próbát mindegyikkel, hogy minél hamarabb megtaláljuk az igazit. Persze ha inkább a változatosság mellett döntenénk, akkor akár minden héten másfajta masszázson is részt vehetünk. Tegyünk meg mindent a testi és szellemi jóllétünkért, hogy a mindennapjaink valóban kiegyensúlyozottak és kényelmesek legyenek!
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu