sub

Információk, érdekességek

Hogyan gyógyít a jóga?

2021. október 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A jóga jóval több egyszerű testmozgásnál, jelentős hatással van a Lélekre és a finom energiáinkra is. Hogyan befolyásolható a testünk energetikai állapota a csakrákon keresztül jógával és meditációval?  

Mi a prána?

A jóga teremtési elméletében a lét kialakulásának egyik szintjén lép be a prána fogalma. A prána ugyanakkor maga az egyetemes energia is. A jógában viszont a fizikai testhez legközelebb álló pránatestet is ezen jelzővel illetik, ami a fizikai testetöltés során előbb jelenik meg, mint a fizikai érzékszerveinkkel felfogható test. Mivel ilyen szorosan összefügg a fizikai testtel, ez a legjobban kimutatható és érzékelhető finomtestünk is.

A nádikban, vagyis energiavezetékekben áramló pránát a kínai hagyományokban chinek  nevezik, a nádikat pedig meridiánoknak. Ezekből a vezetékekből több ezer van a testünkben, bár a kínai hagyományban elsősorban a 12 fő meridánnak szentelnek figyelmet. A több ezer kis vezeték, energiacsatorna a csakráknak nevezett energiaközpontokban találkozik. Legtöbbször 7 fő csakrát említenek a különböző irányzatok, de tudjuk, hogy ennél sokkal több van, melyekre marma pontokként is utalnak.

Hogyan működnek a csakrák?

A csakrákban ezek a folyamok találkoznak és átalakítódnak, örvénylenek, mint a hullám. A csakrák transzformátornak is nevezhetők. De kérdezhetnénk, mit és hova transzformálnak? A jóga tanításai szerint az 5 elem tana vegyül bele a rendszerbe ezen értelmezésnél.

A jóga tisztító és gyógyító hatása a rendszeres gyakorlással érvényesül. Az egyre inkább elmélyülő légzéssel összhangba hozott elme irányításával végzett mozdulatban rejlik.

A légzés jelentősége a jógában

A légzésünk az az erő, ami összeköt a fizikai testtel és ezen keresztül a létezésünk egyik fő  irányítója, az elmével egyetemben, mely szintén a létezésünk kulcsa, ugyanakkor finomabb szinten kapcsolódik testünkhöz. A légzésnek a jógában is kiemelt szerepe van, az ászanákat vagyis testtartásokat az egyes légzésformákkal kombinálva érünk el különböző hatásokat.

A prána és a további testek kapcsolata a jógában

Az ászanákat, tehát az egyes jógatartásokat összekötjük a légzéssel. Ahogy egyre jobban képesek leszünk ellazulni, úgy egyre inkább fogjuk tudni érzékelni a finom energiaáramlásokat, illetve a különböző testeket. A mestertudású jógik képesek arra, hogy ezekben a testekben az adott mentális vagy érzelmi szinten dolgozva a légzéssel összhangban, fizikai szinten is meg tudják változtatni, illetve gyógyítani a testet, vagy például oldani az izomgörcsöket (amelyek évtizedekig fennállva komoly betegségeket okozhatnak). Ugyanakkor számos hormon létrehozásában is szerepük van, így a depresszió és más pszichés vagy pszichoszomatikus betegségek is jól gyógyulnak jógával.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu