sub

Információk, érdekességek

Hogy alakul ki a tejcukor-érzékenység?

2022. szeptember 14.

Fotó illusztráció: pixabay.com

Az emberek többsége minden következmény nélkül el tud fogyasztani egy pohár (2 dl) tejet. A mennyiség növelésével azonban előbb-utóbb megjelennek a laktózérzékenység jelei.

A laktóz a tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes anyag, amely nem képes felszívódni az emésztés során. Ehhez szükség van a belekben lévő laktáz nevű enzimre, amely az szétbontja egyszerű cukrokká. Van, amikor nem termelődik a belekben megfelelő mennyiségű enzim, netán teljes enzimhiány lép fel. Az ilyenkor jelentkező emésztési zavar már komoly tünetekkel járó kellemetlenséget okozhat.

Melyek a tünetek?

Az emésztetlen tejcukor több kellemetlen tünetet okoz. Megbontja a vízfelszívódás egyensúlyát (ozmotikus hatás), ami hasmenéssel jár. A széklet rossz szagú, bűzös, csecsemőknél híg, habos, zöldes, savanyú szagú. A bélbaktériumok által bontott laktózból fejlődő gáz felfúvódást, szeleket, görcsöket eredményez. Mindezeket émelygés, hányinger, általános rossz közérzet és bőrtünetek kísérhetik. A tünetek a tejcukortartalmú élelmiszer fogyasztása után fél–két óra között jelentkeznek és – ha nem követte az említett étkezést újabb tejcukortartalmú élelmiszer fogyasztása – 24–48 óra után következmény nélkül elmúlnak.

A vastagbélből felszívódó hidrogén a vérárammal eljut a központi idegrendszer területére is, ahol fejfájásos rohamokat okozhat.

2 g tejcukorból (kevesebb mint 0,5 dl tej laktóztartalma) közel 1,5 l hidrogéngáz képződhet.

A tejcukor-érzékenység viszonylag könnyen kezelhető. Pótlólag kell bevinni a szervezetbe az enzimet.

forrás: Bébik.hu