sub

Információk, érdekességek

Gyógyító fürdőzés

2023. október 24.

Hazánk világviszonylatban is bátran nevezhető termál- és gyógyvíznagyhatalomnak, hiszen kevés olyan hely van a világon, ahol a mélyből feltörő gyógyhatású vizek ekkora gazdagságban lennének jelen.  

A gyógyvíz jótékony hatását már a kétezer évvel ezelőtt itt élő rómaiak is felfedezték és ki is élvezték, hiszen Aquincumban és a Balaton-felvidéken is létrehoztak közösségi fürdőket. Sorolhatnánk császárokat, királyokat, hódító törököket hosszasan, akik mind-mind nyomot hagytak fürdőkultúránk történelmében, a lényeg talán az, hogy a 21. század elején is elmondhatjuk: nagyobb fejtörést jelent hazánkban olyan területet találni, ahol nincs termálvíz, mint olyat, ahol van.

A termálvíz, bármenyire is azt gondoljuk, nem a bolygó mélyén, hanem az égben csapadék formában terem. Gyógyvízzé válásának legfontosabb periódusa, mikor lassan a mélyebb rétegekbe szivárog és a hosszú út során érlelődik, töltődik, telítődik. A termálvíz összetételét az határozza meg, hogy milyen kőzetekkel találkozik útja során, milyen ásványi anyagokat old ki a különböző rétegekből. A mélyben szerencsés esetben egy forró gyűjtőben koncentrálódik, ahonnan vagy egy törésvonal mentén spontán a felszínre tör, vagy ma már mesterséges fúrásokkal a felszínre segítik. De mi is a különbség termál- és gyógyvíz között? A termálvíz olyan ásványvíz, amelyben literenként 1000 milligramm ásvány található, és legalább 33 fokos hőmérsékleten tör a felszínre. Gyógyvíznek azokat a termálvizeket nevezzük, amelyek bizonyítottan rendelkeznek gyógyhatással. Fontos kiemelni, hogy miközben egy kitermelt olajmező soha nem képződik újra, addig a termálvíznél folyamatos az utánpótlás.  

A szakemberek szerint ezek a vizek nem csak a testre, a lélekre is kedvezően hatnak: Amennyiben a gyógyvízben el tudjuk engedni magunkat, tudunk önmagunkra koncentrálni, segít az önbizalom növelésében, az életcélunk meghatározásában, de az apróbb, kitűzött céljaink elérésében is. A bizalom és belső béke nem enged beférkőzést az elménkbe a negatív gondolatoknak. Egy lazító gyógyfürdő után az ember koncentráltabbnak is érzi magát. Képes a stresszes állapot megszüntetésére, és helyreállítja bennünk a belső békét.

forrás: Harmonet.hu