sub

Információk, érdekességek

Forró orosz Bánya - gőzölik és vesszőzik a pucér embereket!

2022. szeptember 27.

Bánya. Talán a balneum szóra vezethető vissza a szó eredete. Nekünk fura, de az oroszok így hívják a saját gőzfürdőjüket: Bánya! Különleges szokás ez az oroszoknál, mert ők mindent egész máshogy csinálnak, mint a többi ember. Ősi, jótékony és szélsőséges - az oroszok szaunája is olyan, mint a nép maga. Az orosz gőzfürdők különleges világát ismerhetjük meg.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Én még nem voltam bányában, de a bátyám igen – ezt azért tartom fontosnak, mert kicsit nehéz írni arról, amit csak beszámoló alapján ismer az ember. Ennek ellenére próbálok objektív lenni. Ez nem könnyű olyan dologgal, ami igazából orosz. Először ennyit tudtam róla: - Az egy hely, ahol örülnek, kiabálnak, sírnak, isznak és közben vesszőnyalábokkal ütik egymást a gőzben. Rossz film-élmények jutottak eszembe, ahol a KGB ügynökök a gőzben egyezkedtek a maffiavezérrel… megvallom, ennek alapján nem kaptam hozzá kedvet. De várjuk ki a végét!

Az eredeti orosz bánya: Könnyű gőzzel!

A gőzfürdőzés szokása az északi népeknél nagyon is érthető. Már Lenin is megmondta annak idején: „K.rv. hideg van elvtársak!” Ez a tény előtte is, azóta is tény volt és maradt, csak Lenin óta tudjuk ezt mi is. A hidegben jó érzés melegbe bújni. A meleg, párás gőz az oroszoknál más, mint a finnek szaunája. Itt a főszerep a gőzé –a finnek inkább a száraz melegben vannak. Míg a finnek 100 fok körül, addig az orosz bányában 65-70 fok körüli meleg van, s kb. ugyanekkora százalékos a páratartalom is. Az alacsony hőfokon „nehezebb”, vagyis nagyobb szemcséjű a vízpára; nemhiába szól az oroszok kimondottan erre a helyre szóló köszöntése: „Könnyű gőzzel!”

Gyógyfürdés - gyógygőzölés 

Már a 10. század körül említik, és elsődlegesen tisztálkodásra és gyógyulásra (régebben e kettő nem vált el szervesen egymástól) használták. Általában rituális használata mellett (betegségek ellen, esküvő előtt és után) rendszeresen is használták ezt a kis fa építményt a ház mellett. Gyakran itt mostak, vagy szárítottak bizonyos terméseket, például itt szárították a nyáron előkészített vesszőnyalábokat is, (oroszul venyik), melyet a bányában használtak. Régen nem vezették el a füstöt sem – akkoriban a „fekete gőzre” vagyis a füstös gőzre esküdtek. Ma már a füstöt kivezetik. A füst egyébként növényi eredetű volt, és valószínűleg pontosan tudták, mit jó égetni itt – ma már tudjuk, hogy a növényi füst erős baktérium ölő hatású lehet!

Az eredeti orosz bányában, az urbanizált és alkoholba fojtott időszak előtt főleg gyógyteákat szürcsöltek az oroszok. (A rossznyelvek azt mondják, hogy azt is vodkával … és nem baj, ha hiszünk nekik.)

Rituálé  a gőzben – orosz módra

A pucér emberek bementek a bányába. A forró gőzben először lent, a talaj szinten, majd kicsit feljebb, magasabb padokon ücsörögtek, úgy negyedórácskát, vagy többet. Fejüket erre a célra készült sapkácskával védték (gutaütés ellen, ahogy ők mondták). Ha úgy érezték, hogy elég, akkor kiugrottak kicsinykét a lékbe mártózni, vagy hemperegni az orosz hómezőben. (Esetleg merülni egyet a hideg vizes dézsában) Ez mindössze néhány másodpercig tartott, aztán irány vissza a bányába. Itt a visszamelegedést követően „megvesszőzték” a betérőt. A venyik, vagyis a vesszőköteg szolgált erre. Ezek leveles ágak, melyet nyáron leszedtek, szárítottak, télen pedig vízben áztatva „életre keltettek” és az orosz szaunában használtak. Alaposan átcsapkodták egymást (úribb helyen a személyzet csapkodta a betérőket) lepedőbe burkolták magukat, elszürcsölték teájukat (vodkájukat vagy sörüket) aztán felfrissülve távoztak. Általában heti egy napot – a tradíció szerint a szombatot – töltötték ezzel a programmal.

 Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Mire jó  a bánya?

A bánya elsődlegesen és leginkább társasági hely, ahol felmelegszik az ember. Kisimítja testét-lelkét. Az orosz nem „gyógyulni” megy be, bár tudatában van néhány alapvető dolognak. Tudják például, hogy a gyógytea fogyasztása a gőzben jótékony, hogy egyes problémákra más és más venyik csokréta jó.

A nyírfa gallyak a legelterjedtebbek – nem csak azért, mert ebből van rengeteg, hanem azért mert ennek jótékony tisztító hatása a legkívánatosabb. De használnak fenyőtűs csokrot, vegyes csokrétát, tölgyet is.

Orvosi hatások – igazoltan:
A gőzben a kitágult pórusokon át megindul a méreganyagok távoznak, az izomrostok pedig a fáradtságérzetért jócskán felelős tejsavaktól szabadulnak meg. A növényi hatóanyagok segítik a bőr megtisztulását, a sejtanyagcserét. A bőr simább, üdébb, a lélek pedig ellenállóbb lesz az „élet hidege” ellen.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu