sub

Információk, érdekességek

Edd magad gondtalanra - 8 stresszűző étel

2023. március 13.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Több fronton is helyt kell állnunk nap mint nap, a munkában, a családban, a kapcsolatainkban, menedzselnünk kell a pénzügyeinket, és joggal szeretnénk, ha még magunkra is maradna némi időnk. Mindez együtt sokszor vezet az idővel való versenyfutáshoz, ami akár folyamatosan fokozott stresszben tarthat. Jó ötlet lehet az ételeket úgy összeválogatni, hogy tápanyagaik, értékes összetevőik révén csökkentsék a lelkünkre nehezedő nyomást és jókedvre hangoljanak. A megfelelő ételek fogyasztása révén elkerülhetjük az étel utáni sóvárgást, a kielégítetlen éhségérzetet és a nassolási kényszert is.  

A megfelelően összeválogatott, egészséges ételeket tartalmazó étrend segíthet megállítani a tudattalan majszolást és az étel utáni sóvárgást, és ami még jobb, csökkenteni a szorongást és tüneteit.

A 8 legjobb stresszűző étel:

1. Keserű csokoládé

Nyugtató hatású flavonoidokban és öregedésgátló antioxidánsokban is gazdag, a csokoládé, emellett feniletilamint is tartalmaz, egy olyan kémiai anyagot, mely javítja a hangulatot. Minél sötétebb a csokoládé, annál egészségesebb, ezért válasszuk a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládékat!

2. Tej
Egy pohárnyi meleg tej nyugtató hatású lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik 4 vagy több adag alacsony zsírtartalmú vagy sovány tejet fogyasztanak el minden nap, fele akkora részben tapasztaltak a PMS tüneteivel összefüggő stresszt azokhoz képest, akik kevesebb mint 1 adagot isznak hetente.

3. Zabkása
A szénhidrátok segítenek egy nyugtató hatású hormon, a szerotonin termelésében. Ez segít felvenni a harcot a szorongás negatív hatásaival szemben, valószínűleg ezért kívánjuk annyira a szénhidrátdús ételeket, ha stresszesek vagyunk. Válasszunk egészséges forrásokat, vagyis teljes kiőrlésű gabonaféléket és az ezekből készült termékeket. A zabkása rostban gazdag, így a szervezetünk lassan, fokozatosan fogja feldolgozni.  Meghosszabíthatjuk a szerotoninszint emelkedését, kevesebbel is tovább érezzük magunkat jóllakottnak és tudjuk, hogy a vércukorszintünk is rendben van.

4. Kékáfonya
A benne található antioxidánsok ellensúlyozzák a stresszhormonok, például a kortizol szervezetre gyakorolt hatásait.

5. Dió
Kimutatták, hogy a dió segíthet a vérnyomás csökkentésében, mely kritikus azoknál, akiknek a szive már a maximumon dolgozik a magas adrenalinszintnek köszönhetően. Valójában a kutatás annyira alátámasztja egészséges hatásukat, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) már napi két deka fogyasztását ajánlja.

6. Napraforgómag
Kiváló folsavforrás, mely segít az örömérzetet kiváltó agyi vegyület, a dopamin termelésében.

7. Spenót
A tanulmányok szerint a főként leveles zöldségekben, például a spenótban megtalálható magnézium javítja a szervezet stresszre adott reakcióját.

8. Lazac
Egy kutatás kimutatta, hogy az omega-3 zsírsavak segíthetnek visszafordítani a stressz tüneteit a szerotoninszint növelésével, továbbá az omega-3-ban gazdag étrend gátolhatja a stresszhormonok (kortizol, adrenalin) termelődését.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu