sub

Információk, érdekességek

A tartós fogatlanság a szervezetet is megviseli

2023. március 21.

Fotó: 123rf.com

Még egyetlen fog elvesztése következtében is, de különösen nagyarányú fogatlanság esetén, megkezdődnek a szájban bizonyos lebontódási folyamatok. Megváltozik a kemény és a lágyrészek aránya, helyzete, funkciója és élettani szerepe. 

Nagyfokú foghiány esetén – ha már csak két vagy három fog van a szájban, vagy ha egy sincs – a nyelv átveszi a fogak szerepét. Túlságosan megerősödik és megnagyobbodik, benyomul a hiányzó fogak helyére; elfoglalja a fogak helyét. A táplálékot a szervezet csak őrölt állapotban tudja feldolgozni, és – fogak híján – a megerősödött, megkeményedett nyelvnek kell átvennie ezt a szerepet. 

Néha a fogatlanság a felelős a rossz alvásért, vagy az elégtelen rágás következtében jelentkező gyomorpanaszokért.  

A fogatlanság másik, jellemző következménye a beszédzavar, amely az elvesztett, vagy hiányos frontfogak miatt alakul ki. A készítendő fogpótlásnál fontos szempont a jó használhatóság mellett a magas szintű esztétikai megjelenés.    

A fogatlanság következtében az állkapocsízület is átalakul, az állkapocs frontális irányba tolódik és kényszerharapásos helyzetbe kerül. Ennek eredménye lehet a különböző, traumás fogsorzáródás pl. az él- vagy buldogharapás. Ezek a problémák a legtöbb esetben egy jól elkészített fogpótlással korrigálhatók.      

A fogpótlásoknál – elsősorban az igényesen kivitelezett munkáknál – elengedhetetlen feltétel, hogy megjelenítse az arc természetes szépségét, harmóniáját, ezáltal visszaadja a páciens önbizalmát, és – nem utolsósorban – használhatóan pótolja az elvesztett fogakat.           

Pika Károly 
PIKA Fogorvosi Rendelő
www.pikafogaszat.hu

forrás: Patika Magazin