sub

Információk, érdekességek

A rendszeres masszázs jótékony hatásai: íme 4 egészségügyi indok

2022. október 30.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A masszázs testre és lélekre gyakorolt pozitív előnyeivel már az ókorban is tisztában voltak. Napjainkban modern kori életvitele - ülőmunka, kevés mozgás, helytelen testtartás, mindennapi stressz - miatt pedig még inkább szüksége van a ma emberének ezen terápia egészségügyi előnyeire. Íme 4 fantasztikus egészségügyi érv, amelyek miatt érdemes rendszeresen masszíroztatni.  

Relaxál és oldja a stresszt

Testünk a stressz hatására kortizolt, hétköznapi nevén stresszhormont termel. A szervezet magas kortizolszintjének számos negatív egészségügyi vonzata van, pl. fáradékonyság, elhízás, fejfájás vagy emésztési zavarok. A masszázs során a test egy ellazult állapotba kerül, amelynek köszönhetően egyensúlyba kerül hormonháztartásunk.

A masszázs emellett aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert is, amely a testünk stresszre gyakorolt válaszreakcióját hatékonyan képes ellensúlyozni. Már egy alkalom után javul a kedélyállapotunk, és úgy érezzük, mintha kicseréltek volna minket. Akik rendszeresen részt vesznek masszázson, szinte kivétel nélkül megnövekedett energiaszintről számolnak be.

Enyhíti az izomfeszültséget

A masszázsterápia különféle gyúró- és nyomómozdulatokkal csökkenti a szervezetben a felgyülemlett feszültséget – emellett jótékonyan hat az izmok egészségére is. A hatására csökken az izomtónus, a fáradt izmok gyorsabban regenerálódnak és javul azok állóképessége.

Az izomfeszültség csökkenése mellett a masszázsnak van egy másik pozitív vonzata is: nevezetesen segít a fájdalmak enyhítésében. A kezelés során endorfin termelődik a testünkben, ami bizonyítottan fájdalomcsökkentő hatással bír, így sérülés vagy krónikus fájdalom esetén is remek megoldás lehet elmenni masszíroztatni.

Helyreállítja a vér- és nyirokkeringést

A masszázs gyakorlatilag egy mechanikai inger a bőrre és az alatta lévő szövetekre. Testünkben ilyenkor megjelennek a különböző vegyi anyagok, aminek következtében az erek kitágulnak, a kezelt területen helyi vérbőséget idézve elő. Így szervezetünkben a bomlástermékek és tápanyagok cseréje felgyorsul a sejtek, rostok pedig megújulnak. Emellett csakúgy, mint testünk véráramlása esetében, a felszíni nyirokerek keringése is fokozódik.

Feszesebbé teszi a bőrt

A kevés és rossz minőségű alvás, a kiegyensúlyozatlan étrend, a kevés vízfogyasztás és a mozgásszegény életmód mind-mind negatív hatással vannak bőrünk öregedéséhez és ráncosodásához. Masszázs alkalmával kitágulnak a kapilláris erek, így a sejtek oxigénfelvétele megnő, a méreganyagok pedig gyorsabban tudnak távozni szervezetünkből. Bőrünk így láthatóan feszesebb és hidratáltabb lesz – ráadásul a kezelés bizonyítottan segít a narancsbőr ellen is.

Az emberek többsége csak akkor szokott masszőrhöz fordulni, amikor már a probléma felütötte a fejét, pl. beállt a nyaka vagy a hátfájdalom elviselhetetlenné válik. Ha azonban rendszeresen eljárunk masszíroztatni, számos későbbi bajtól megkímélhetjük magunkat. Tipp: Budapest szívében a Central Harmony Massage Stúdió rengeteg fajta masszázstípust kínál, amiket szakképzett terapeutáik minden vendég esetében személyre szabnak, legyen szó akár regenerációról, akár lazításról.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu