sub

Információk, érdekességek

A kínai dietetika és tradicionális „energia-étrend” jótéteményei

2022. május 10.

A kínai dietetika alapja a szerveztünk működéséhez szükséges energia, amely az elfogyasztott élelmiszerekből ered, és kering a szervezetünkben. Az ezzel összefüggésben alkalmazott, tradicionális, gyógyító étrend célja, hogy megelőzzük vele testünk vitalitásának csökkenését és a súlygyarapodásból eredő, különféle egészségi bajokat. Fedezzük fel az energiát adó, egészséges táplálkozás fő elveit és gyakorlatát, hogy profitáljunk belőle.

Fotó: gettyimages.comA dietetika a hagyományos kínai orvoslás (Traditional Chinese Medicine -TCM) egyik pillére, több más olyan talpköve mellett, mint pl. az akupunktúra, az akupresszúra, a kínai gyógyszerkönyv (pharmacopoea), a masszázs, a csikung mozgásforma és meditáció vagy a mozgás- és légzésterápiát egyesítő tajcsi.

A kínai energia diéta nem a legismertebb terápiás módszer, mégis, a kínai gyógyszerkönyvben az egyik legfontosabb tétel, mivel az esetek többségében segít megoldani az egészségi gondokat. A kínai dietetika célja mindenekelőtt a megelőzés,, és a törekvés arra, hogy a lehető leghosszabb ideig, jó egészségben éljünk. A gyógyítás is célkitűzése, amihez ismerni kell az élelmiszerek terápiás értékeit. Ha egészségügyi problémáik vannak, a tradíciót követő kínaiak általában a vitalitást elősegítő, energiát adó élelmiszereket és növényeket, szezonális, individulaizált  étrendet  iktatnak be táplálkozásukba.

A fő elvek

A kínai gondolkodás egyik alapfogalma, a jin és jang két ellentétes, egymást kiegészítő princípiuma (mint az árnyék és a fény), melyek mindig mozgásban vanank, továbbá ciklikus módon kölcsönösen előidézik egymást. Élelmiszer tekintetében a jin a friss, a hideg, a keserű, a savas, a sós, a lágy és a nedvesítő, míg a jang a langyos, a meleg/forró, az édes, a csípős, a kemény, a szárító. A meglehetősen jin alkatú embereknek (hideg, sápadt, nyugodt jelleg, puha széklet, túlsúlyra való hajlam) jót tesz a jang típusú étrend. Míg azoknak a személyeknek, akik inkább jangnak érzik magukat (hőérzet, izgatottság, zárkózottságra való hajlam, szájszárazság, székrekedés), inkább a jin élelmiszerek ajánlottak.

Az emésztés tüze 

A lép és a gyomor központi szerepet játszik a kínai dietetika megközelítésben, mivel az emésztőrendszer meghatározó szervei. A tradicionális kínai dietetika szerint a gyomor olyan, mint egy üst, amely befogadja az ételt, ami a lép jang jellegének köszönhetően péppé válik – mindez olyan, mint a tűz az üst alatt. A lép felfelé mozgatja a tápanyagokat a szervezetben, a gyomor lefelé, a belekbe továbbítja a salakanyagokat a bélben. A két mozgás összekapcsolódik és kiegyensúlyozza egymást. Ha az egyikben zavar keletkezik, akkor a másikban hasonlóképpen probléma lép fel az emésztésben. A lép a szárazságot, a gyomor a nedvességet részesíti előnyben, ami azt jelenti, hogy étrendünkben mindig a helyes mértéket kell tartani, és kerülni a túl szárazat, meleget, nedveset, vagy a túl hideget.

A vitalitást elősegítő élelmiszerek

Az „energetikai diétához” elengedhetetlen paraméter az élelmiszer jó minősége, friss állapota, az általa közvetített vitalitás. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy az elfogyasztott élelmiszer legyen olyan, mint egy éretten szedett, színes, lédús gyümölcs, éppen leszedett zöldség vagy kifogott hal….

Ahhoz, hogy élvezhessük egy élelmiszer előnyeit, fontos, hogy helyi és szezonális, továbbá minél kevésbé feldolgozott legyen. A szezonon kívüli termesztés élettelen talajon, a besugárzás, a túlzott finomítás, a mikrohullámú főzés stb. csökkenti az élelmiszerek vitalitás- értékét. A föld nyugati féltekén ezt a paramétert nem vesszük eléggé figyelembe. Hiszen a feldolgozott élelmiszerek kevés energiát adnak, és több evésre késztetnek, hogy ugyanannyi energiához jussunk.

ÉTRENDI ÖSSZETEVŐK

Az energiát „ébresztő” reggeli

Nem kérdéses, hogy kihagyjuk-e ezt az étkezést, mivel elengedhetetlen a szervezetünk működésének az éjszakai pihenés utáni energikus indításához. A megfelelő táplálkozás reggel: meleg ital (kávé, tea, gyógynövény forrázat…) cukor nélkül, ami elősegíti az emésztést;   alacsony glikémiás indexű gabonafélék (kovászos kenyér, gabonapehely), amelyek egész délelőttre energiát adnak; tojás, sonka mértékkel, melyek „felébresztik” a vesét, energiaszervünket, amely a lépet és a gyomrot „janggal” látja el. 

Kerülendő hibák: a reggeli pl. fehér kenyérrel, péksüteménnyel, lekvárral, narancslével. Túl sok cukrot és feldolgozott élelmiszert tartalmaz, amelyek nem táplálóak, és reggelente az édes utáni vágyhoz vezetnek.

Ebéd, a nap fő étkezése

Javasolható, hogy kövessük a kínai konyhát pl. abban, hogy fogadjuk el az egy fogás elvét. Az előételeket kerülni kell, mert gyakran majonézes hidegkonyhai, szószos (túl zsíros) készítményekből vagy nyers zöldségekből állnak, amelyek „hideg természetüknél” fogva már az étkezés kezdetétől gyengítik a lép energiáját.

A kiegyensúlyozottság érdekében az egytálételnek, egy fogásnak 50% főtt zöldséget, 30% gabonaféléket és/vagy hüvelyeseket, valamint 20% húst vagy halat kell tartalmaznia. Ázsiában a hús kíséri a zöldségeket, és nem fordítva.

Kerülendő hibák: ha kevés időnk van enni, az ebédet gyakran kapkodva, stresszes állapotban fogyasztjuk, ami fáradtsághoz és délutáni nassoláshoz vezet. De rossz emésztést, refluxot és puffadást is eredményezhet. Az étkezés töltsük nyugalomban, kellő időt hagyva rá. Nem ajánlott továbbá hideg élelmiszert ebédelni (pl. szendvicset, salátát, tejterméket…), ami nehezíti az emésztőrendszer tüzének működését, és hosszú távon fáradtságot és súlyproblémákat okozhat.

A könnyű és zöldségekben gazdag vacsora

A vacsora készítésekor bőven hagyjunk helyet a párolt és főtt zöldségeknek, leveseknek. Ekkor is elfogadhatjuk, hogy egy fogást fogyasszunk, mely 60%-ban főtt zöldségeket és 40%-ban gabonaféléket és/vagy hüvelyeseket tartalmazzon. Este kerülni kell a  jang típusú (forró energiát adó) élelmiszereket (pl. a húsos ételeket).

Kerülendő hibák: sokunk sietve fogyasztja a reggelit, nem szán időt egy igazi ebédszünetre, és ennek eredményeként éhesen érkezik a vacsorára. Így az ebéd helyett a vacsora válik nap fő étkezésévé. Ez jelentős hiba, mert estére gyenge az emésztés tüze, és korlátozottak az energia igényeink, hiszen lefekvésre készülünk. Amellett egy túl kiadós vacsora azzal a kockázattal is járhat, hogy csökken az étvágy a reggelinél, és ezáltal kiegyensúlyozatlanná válik  egész másnapi táplálkozásunk.

forrás: Patika Magazin