sub

Információk, érdekességek

A coeliakiáról (lisztérzékenységről)

2019. május 12.

A coeliakia/lisztérzékenység egy örökletes, genetikailag meghatározott autoimmun betegség.

 

Top view studio shot of gluten-free word with flour and bread on wooden tableEzen betegeknél a táplálkozással bevitt glutén kölcsön hatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával, melynek következtében ellenanyag-termelődés indul meg a saját szövetek ellen. Ez a folyamat a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi, ami felszívódási, illetve egyéb, emésztőrendszeren kívüli problémákat, zavarokat is okoz.

Milyen jellemző tünetekkel jár a lisztérzékenység?
• (hosszú ideig tartó) hasmenés, haspuffadás
• zsírfényű széklet
• étvágytalanság, akaratlan, kóros fogyás (gyermekeknél fejlődésben való elmaradás)

Milyen módon diagnosztizálható?
• Vérvizsgálattal – coeliakiaspecifikus ellenanyag-vizsgálat: a szöveti transzglutamináz IgA és IgG elleni antitestek koncentrációjának mérése.
• Vékonybél-biopszia: szájon keresztül a vékonybélbe vezetett endoszkópos vizsgálattal a nyálkahártyából szövetmintákat vesznek. A beteg egyénnél a nyálkahártya le – lapult, a bélbolyhok rövidek, a normálisnál szélesebbek vagy hiányoznak.

Milyen kezelési lehetőség létezik?
A coeliakia nem gyógyítható, de szigorú gluténmentes diéta betartásával jól kezelhető. A garantáltan gluténmentes termékek csomagolásán szöveggel és áthúzott búzakalász piktogrammal jelölik a gluténmentességet.

A bélflóra helyreállítására több törzset tartalmazó probiotikum szedése is javasolt. Amint felmerül a betegség gyanúja, javasolt szakorvoshoz fordulni. A vizsgálatok megkezdése előtt gluténmentes diétába kezdeni nem szabad (ez akadályozhatja a megfelelő diagnózis felállítását)!

Dr. Gellér-Papp Anett
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin