sub

Információk, érdekességek

Hozd be a nyarat otthonodba! Apró trükkök, ötletek a csodás nyári otthonért

2024. július 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Otthonunk díszítése nem csak ünnepek közeledtével fontos, hanem a nyári időszakban is, amikor időnk nagy részét lehetőleg azért szabadban töltjük. Azonban a forróság után jó megpihenni, és nem árt, ha ekkor békés, nyárias otthonba érkezünk. Nagyon jó, ha behozod a nyarat lakásodba, és ezzel készülsz lélekben a nyaralásra, vagy éppen ezzel őrzöd meg emlékét egészen a hűvös őszi napokig, akár a tél eljöveteléig, de ha nincs időd, módod nyaralni, akkor is feldobhatod a hangulatot egy kis nyári dekorációval.  

Egy békés, és a természetet, annak állapotát őrző otthon felforralja a véred, jót tesz párkapcsolatodnak és lelkesíti gyermekeidet is, akár egészen észrevétlenül.

Alapanyagok

Gyűjthetsz folyó- vagy tengerparton, vagy vehetsz hobbiboltban apró kagylókat, csigákat, néhány centiseket. Boltokban átfúrt is kapható, ha magad szedted, meg kell birkózz az átfúrásával, egy kézi fúróval, vagy hegyes körömollóval. Ezeket a kagylókat szélcsengőnek összekötheted. Két keresztben rögzített, ragasztott, vagy kötött, vagy csak egy hurkapálcikára, fűzd fel a madzagokra őket. Kösd rá, vagy ragaszd rá a pálcára a madzagot, de kis mélyedéseket is készíthetsz neki a pálcikába késsel. Egy zsinóron több tengeri tünemény is legyen. Gyöngyökkel tarkíthatod, s ha szeretnéd, vásárolhatsz mellé az aljára fém rudakat rendesen csilingelő szélcsenegő készítéséhez. A madzag színei idézzék a nyarat, jó ha a tengerre emlékeztet, habjaival, kéklő hullámaival.

Szintén nem nagy befektetés, ha régi textíliákat, vagy agyonmosott lepedőket bebatikolsz. Vegyél többféle kék ruhafestéket, akár batikfestéket, és kötözéssel együtt dobd a textilt a vízbe. Az előírt módon fesd be, és utána ecetes, vagy sós vízzel tárold el benne a színt. Ha bőrüléses a széked, kanapéd, vagy ha csak egy nyári ágyterítőt szeretnél a lakásba, ez a legjobb alkalom. Az is csodás, ha fehér gyertyaviasszal kagylókat, vagy csigákat rajzolsz a lepedőre, és utána batikolod, így a tengert sokkal jobban idézed majd.
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Egyszerűbb megoldások

Szintén csodás átmenti megoldás, ha fürdőcsempére vízzel nem, csak acetonnal lemosható üvegfestékkel virágokat festesz, vagy akár faleveleket nyomkodva a festékbe, a csempére bélyegzel vele.

Ugyanígy, kartonból vághatsz tengeri csillagot, kagylót és csigákat, s körbefújhatod spray-vel őket, lehet ez csempére vagy falra, ha később tervezed átfesteni.
A nyáron nagyon fontos a gyümölcskosár. A tetejére, vagy mellé krepp papírból érdemes virágokat készítened, ha ügyes vagy, akár Salamon-szigeteki hibiszkuszkoszorút is készíthetsz, amit érdemes valami jól látható helyre kiakasztani, girlandként elhelyezni az ebédlőben, vagy akár gyermekek szobájában.

Szintén csodás, ha mécseseket készítesz. Nem muszáj drága zselégyertyákat vásárolnod. Gyújtsd meg a mécsest, hagyd égni, a megpuhult viaszba, felső részébe helyezz pár apró csigát és szórj bele kék, vagy akár lila, ezüst, bordó csillámport. Ha nagy gyertyát díszítenél azt tűzhely felett másik gyertya felett, fel kell hevíteni, puhává kell tenni, de ne csöpögjön még! Majd egy újságpapírba hengeredve, bele kell tapasztani a díszítő elemeket, akár fűszereket és csillámokat.

A lurkókat is díszítsd fel!

A gyerekeknek a nyárra ugyancsak készíthetsz csodás ruhákat, a tengert idéző mintákat, régi maradék anyagból kivágva varrd a kicsi ruhájára az elemet. Érdemes ezt varrógéppel csinálni, de apró mintáknál, kicsi ruháknál kézzel sem kivitelezhetetlen. Szintén jó móka, ha régi klaviatúrádat kifested temperával a tenger színeire, vagy ha monitorodra kétoldalú ragasztóval, gipszből készült, kifestett virág és egyéb mintás elemeket ragasztasz.

A konyhaajtóra pedig akassz óriás posztert. Fogj egy hatalmas hófehér lapot. Vágj egy nagy kartonból kicsi méretű pálmafát egy szigeten, tedd a kartont a poszterlap elé, majd kevert, zöldeskék temperával, körkörös mozdulatokkal, dolgozd körbe a sablont, ezáltal mesés, antikolt hatású képet kapsz, igazi nyári hangulattal. Bármely két szín kombinációjával megismételhető!
 

forrás: Harmonet.hu