sub

Információk, érdekességek

Az uborka jó rovarcsípésre - és még erre a 7 dologra!

2022. július 14.

Az uborka egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Különösen magas a víztartalma ( 96 % ), emellett káliumban, kálciumban, foszforban, vasban, szénhidrátokban és vitaminokban ( A1, B1, B2, B6, C ) gazdag. Bevált arcpakolási szer, üdítő és bőrtisztító hatású.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Történelem és uborka 

Az uborkát már az indiánok is kedvelték, salátának, vagy körítésnek használták fő ételhez, és olyan ételekhez amelyeknek erős íze van. Salátaként, savanyúságként is mindenképpen jó az emésztésnek.

Az uborka tápértéke

Az uborka nemcsak az emésztő szervekre hat hűsítőleg, de a légzőszervekre, és a gyulladásos bőrre is. Leginkább a bőrelváltozásra használják, és úgy külsőleg, mint belsőleg jó méregoldó tulajdonsága van.

Az uborka gyógyhatása

Ha belsőleg használjuk, kellemes üdítőhöz jutunk, különösen más zöldségfélével keverve. Vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a kellemes közérzetet. Alapjában véve jellegtelen íze és illata következtében jól megfelel más zöldség lé dúsítására is. Ha belsőleg használjuk üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk, kellemesebbé válhat egész megjelenésünk. Nem hiába használják a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét.

1. Rovarcsípés ellen is uborka 

A rovarcsípés általában fájdalommal, daganattal, később pedig viszketéssel jár. Ha azonnal intézkedünk, megelőzhetjük a sok kellemetlenséget. Az uborka lé, vagy uborka pép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhecske csípésre is. Ugyancsak kellemetlen lehet a homoklégy csípés is, ami akkora lehet, mint egy bolha. Ha érezzük a csípést, szét is morzsoljuk a kicsi fekete rovart, de már késő. A bőrbe juttatott méreg másnap, vagy harmadnap olyan erős viszketést okoz, hogy folyton vakarásra késztet. Az uborka lé azonban csodákra képes.

Sérült, vörös bőr

Ha a napsütéstől vörös lesz a bőrünk, a legjobb ha borogatást teszünk lemezvágóval pépesített uborkából egy két órára. Így bőrünk nem hólyagosodik fel.

2. Bőrkiütés

Előfordul, hogy kirándulás folytán kivörösödik bőrünk, és kiütések keletkeznek. Az okát nem tudjuk fölfedni, csak gyanítjuk, hogy a természetet járva, utunk során valamilyen mérgező növénnyel akadtunk össze. Elég egy érintés a bőrre, hogy kiütések jelenjenek meg, amelyek viszketnek, végül vizes pattanásba fejlődnek, aminek elkaparás a végső sorsa. A kellemetlen vakaródzás napokig is eltarthat, akár ki is sebesedhet. Mindezt megelőzhetjük, ha a kezdet kezdetén uborkalét, vagy pépet teszünk a kipirosodott bőrre.

3. Nyári hűsítő: Kovászos uborka

A 10-15 cm hosszú, testesebb és hibátlan uborkákat alaposan mosd meg (jó, ha előbb áznak egy fél órát, hogy semmi szennyeződés ne maradjon rajtuk), majd vágd le a két végüket. Ezután minden uborkát vágj majdnem a teljes hosszában ketté, majd ismételd meg rajtuk ezt a metszést az ellenkező irányból, de a korábbira merőleges síkban. Egy 2-5 literes üvegbe helyezd el az uborkákat szorosan egymás mellé, tégy közéjük tisztára mosott kaprot és egy-két gerezd fokhagymát is. A tetejére tegyél (lehetőleg tüllzacskóban) egy szelet kenyeret. A felöntő levet úgy készítsd, hogy minden liter vízhez adj 3-4 dkg sót, forrald fel, majd amikor visszahűlt 40-50 fokosra, akkor öntsd az uborkára (a lé a kenyeret is lepje el, de hagyj helyet a folyadék erjedés miatti "futásának" is).
Az üveget takard le egy tiszta tányérral, és tedd ki a napra. A kovászos uborka nem szereti a túl nagy hőmérsékletingadozást, ezért éjszakára vidd fedett helyre. Általában 3-4 nap alatt már ehetővé válik, ilyenkor szedd ki az uborkát, szűrd le a levét, s abba visszatéve rakd a jégszekrénybe. Így még 10-20 napig eheted.
Kiválóan hat a vércukorszintre, segít szinten tartani, harmonizálni azt. A gluténérzékenyek figyeljenek, hogy csak burgonyával és kenyér nélkül készólt kovászos uborkát fogyasszanak. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

4. Emésztési zavarokra: Joghurtos uborka

Hozzávalók:

1 nagy kígyóuborka
1 pohár kefir vagy joghurt
1 gerezd fokhagyma
só, szárított mentalevél
Elkészítése: Reszeljük le az uborkát, kicsit sózzuk meg, majd tegyük félre. A joghurtba (kefirbe) keverjük bele a zúzott fokhagymát és a szárított mentalevelet. Végül adjuk hozzá az uborkát. Azonnal tálalhatjuk!

5. Uborkás arcpakolás - másnaposságra 

Arconként (vagyis fejenként) fél kígyóuborkát használunk hozzá, vagy 3 szem kovászolni való uborkával is beérhetjük, még natúr állapotban. Átnyomjuk gyümölcsprésen, egy zellerszárat nyomunk bele levéllel együtt, negyed citrom levét is hozzáadagoljuk, hozzá teszünk még kevés gyömbért (ez picit csíp, de így az igazi), reszelt, nyers gyömbért használj (!), kb. 1 hüvelyk körömnyi mennyiséget, ezt össze kell dolgozni egy turmixgépben, vagy kézi botturmixxal készítve.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

6. Uborkás limonádé - izzadás és gyomorgondok ellen 

A klasszikus limonádéba a citrom helyett tehetünk uborka szeleteket. Különösen jól mutat, ha a kígyóuborkát nem karikára, hanem burgonyahámozóval hosszában szeleteljük, úgy hajtogatjuk a kancsőba és menta, citromfű levelekkel ízesítjük. 
Jó hatással van belső fogyasztása az emésztőrendszerre, hűt és megnyugatja, erősíti a gyomrot.

7. Uborkaleves a háborgó gyomor barátja

Kiváló a nyári bulik után, másnaposság ellen, valamint a háborgó gyomor erősítésére, csillapítására.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu