sub

Információk, érdekességek

8 egyszerű tipp, hogyan alakítsd át az étkezési szokásaidat, hogy ne ragadjanak rád a plusz kilók

2023. április 16.

A fogyókúrák és diéták mit sem érnek, ha néhány hét múlva visszahízod a nehezen leadott kilókat. A drasztikus fogyókúrák, főleg az egyoldalú táplálkozásra épülők (pl. Atkins) általában többet ártanak, mint használnak, hiszen elhisszük, hogy a néhány hétig tartott diéta elegendő életünk átalakítására.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.De akkor mi a megoldás?  Az, hogy nem fogyókúrázni kell időről időre, amikor eszünkbe jut, hanem folyamatosan kiegyensúlyozottan táplálkozni és minden szinten egészséges életet élni. 

1. Vezess naplót!
Napi néhány percet vesz igénybe, de segítségével feltérképezheted gyenge pontjaidat, hiszen valószínűleg néhány nap múlva már nem emlékszel, mit is ebédeltél, így viszont kiderülhet, ha esetleg túl sok szénhidrátot eszel, vagy napokon át minden este nassoltál vagy alkoholt ittál, esetleg több napig nem ettél semmi igazán rostdúsat.

2. A késleltetés szabálya
Régóta tudjuk, hogy a kétharmadáig telt gyomor emészt tökéletesen, illetve, hogy az agy kb. húsz perc elteltével reagál a bevitt táplálék mennyiségére az éhségérzet megszüntetésével. Vagyis inkább kisebb adagokat egyél, soha ne edd magad degeszre, ha erre esetleg hajlamos vagy. Inkább kisebb adagokat vegyél, és később, ha tényleg éhes maradsz, még mindig repetázhatsz. 

3. Mozgás: min. minden másnap
Gyorsabban változik a tested és a hangulatodat is rendkívül pozitívan befolyásolja, ha legalább kétnaponta beiktatsz fél óra mozgást. A legoptimálisabb a futás, úszás, a torna, de bármi megteszi, még egy kiadós séta is, jóga, tánc vagy aerobik, ami igazán örömet okoz.

4. Cukormentesítés
Rengeteget számítanak a rejtett kalóriák, a felesleges cukorbevitel! Ne édesítőszereket használj, mert ezek amellett, hogy mesterséges, testidegen anyagok, némelyik rákkeltő is lehet, hanem egyszerűen iktasd ki a cukrot, vagy helyettesítsd egészségesebb mézzel, sztíviával, nádcukorral. A teát édesítés nélkül idd, így érvényesülnek igazán az aromái. A kávét is ihatod feketén, de mézzel is érdemes kipróbálni. A sütemények jóval kevesebb cukorral is finomak, főleg a teljes lisztből készültek, vagy keress olyan recepteket, amik gyümölcstartalmuk révén cukor nélkül is édesek, pl. banános muffin, vagy a klasszikus fahéjas-almás sütemény. Egy idő után megszokod az ételek természetes ízét és kevésbé fogod kívánni a cukrot.

5. Kevesebb só, különlegesebb ételek
Miért mindig csak sót használnál ízesítésre? A kevesebb sóbevitel révén a tested kevésbé tartja vissza a vizet. Só vagy a só egy része helyett használj friss vagy szárított fűszereket, fűszerkeverékeket, amelyeknek jótékony gyógyító hatása is van. A szendvicshez fogyasztott friss zöldségeket, paprikát, paradicsomot, uborkát, retket stb. sokan automatikusan sózzák, pedig só nélkül az étel természetes íze jobban érvényesül. A nyers paradicsom például sokkal finomabb friss bazsalikommal, a sült vagy főtt burgonyához kiváló az emésztésjavító köménymag vagy az antibakteriális fokhagyma, a hüvelyesekhez a tárkony, a borsikafű.

6. Nassolás – egészségesen!
Nem feltétlenül kell a nassolásról véglegesen lemondani, inkább a ropogtatnivalókat cseréld egészségesre: a mesterséges táplálékok, mint chipsek, cukrászsütemények, kekszek, zacskós rágcsálnivalók helyett inkább egyél aszalt vagy nyers gyümölcsöket, friss zöldségeket mártogatósokkal vagy olajos magvakat, esetleg teljes kiőrlésű gabonából készült süteményt vagy rágcsálnivalót.

7. Nassolás helyett fogmosás
A fogak és a szájüreg egészsége szempontjából is rendkívül fontos a rendszeres, lehetőleg minden étkezés után elvégzett fogmosás. Ha hajlamos vagy egy kiadós ebéd után még desszertet is enni, és a főétkezések után általában kívánod az édességet, rögtön evés után moss fogat. Apró, de hatásos trükk: a tiszta, friss érzést kevésbé lesz kedved elrontani további nassolással.

8. Teremts nyugodt körülményeket minden étkezéshez
Rohanó életünk közepette már rég elfelejtettük, hogy az evés egykor szent és gyakran közösségi szertartás volt, melynek során összegyűlt a törzs vagy a falu minden tagja és szeretetteljes hangulatban fogyasztották el a szokásoknak megfelelően megszentelt ételt. Ehhez nem kell semmilyen vallást követned, egyszerűen teremts harmonikus, nyugodt, rendezett környezetet az étkezések színhelyén és saját magadban egyaránt. Az étkezés legyen egy apró kis ünnep, amelynek során a testedet táplálod. Akkor is add meg az étkezés módját, ha egyedül vagy, nyugodtan gyújts meg egy gyertyát magadnak is, ez nemcsak a romantikus vacsorák kelléke. Ne engedj teret szorongásaidnak, ne nézz tévét, ne olvass újságot és ne hallgass rádiót közben, hanem figyelj az étel ízére, illatára, az evés örömére. 

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu