sub

Információk, érdekességek

6 tipp, hogy szeresd és ne feladat legyen a napi sport

2022. május 20.

A nyár közeledtével a legtöbben elkezdenek edzeni és odafigyelni a táplálkozásukra, hogy a melegebb hónapokra már magabiztosabbak lehessenek a testükben. Ezzel önmagában nincs is semmi gond, a probléma inkább ott kezdődik, hogy őszre szinte teljesen leállnak a sporttal és egy kicsit elengedik magukat az étkezések során is. Pedig az odafigyelés nemcsak a külsőnk miatt fontos, hanem az egészségünk miatt is. De mégis mit lehet tenni, hogy ne hagyjuk abba a sportot, amint vége a fürdőruhás időnek?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nos, az egyik legfontosabb dolog a kitartás mellett az, hogy igazán élvezzük is azt, amit csinálunk. Ezt persze mondani könnyű… az alábbi tippekkel viszont csinálni sem lesz nagy ördöngösség!

6 tipp, hogy megszeresd a sportolást

Sokan úgy érzik, hogy nekik egyszerűen nem megy, ők nem tudnak életmódot váltani, mert sokkal jobban szeretnek a kanapén pihenni a tévé előtt, mint mozogni valamit. Ha te is közéjük tartozol, akkor böngészd végig az alábbi tippeket, és hagyd hogy meggyőzzünk az ellenkezőjéről!
  • Ásd bele magad!

    Lehet, hogy azért gondolod, hogy nem szeretsz sportolni, mert még nem találtad meg a személyes kedvencedet. Hiába próbálkozol a futással, néhány hónap után feladod, mert nem megy? Mi lenne, ha inkább elmennél egy jógaórára vagy kipróbálnád a TRX-et, esetleg egy jó kis pörgős kick-box órát? Soha nem tudhatod, hogy melyik fog bejönni, ha nem fektetsz bele egy kis időt és energiát a tökéletes mozgásforma megtalálásába.
     
  • Tartsd a saját tempód!

    Látod, ahogyan az ismerőseid fél óra alatt simán lefutnak 5-6 kilométert? Vagy irigykedve nézed, ahogyan elképesztő súlyokat emelgetnek, amiket te megmozdítani sem tudnál? De miért is kell ezt tenned? Hiszen mindenkinek egészen más a teste és más ütemben fejlődik. Ne hasonlítsd magad másokhoz, tartsd a saját tempód, és meglátod, amint leveszed magadról ezt a súlyt, az edzés is jobban fog menni!
     
  • Ne ostorozd magad!

    Előre eltervezted, hogy hétfőn, kedden és szerdán is elmész edzeni, de szerdára bejött egy szupernek ígérkező program? Vagy egyszerűen csak olyan napod volt, hogy még felkelni is alig volt erőd? És akkor mi van?! Csak magadnak tartozol számadással, azaz: ha éppen nincs erőd vagy kedved, akkor ne erőltesd az edzést magadra, és elsősorban ne ostorozd magad, ha kihagysz egy napot! Már azzal is sokat teszel a testedért és az egészségedért, ha heti három alkalommal mozogsz valamit.
     
  • Vedd észre a különbséget!

    Sokat segíthet a lendületed megtartásában, ha rendszeresen figyeled a tested változásait. Már egy-két centi mínusz vagy egy néhány dekagrammos súlyvesztés is megdobhatja az önbizalmadat – és persze az edzéshez való kedvedet! Ha gyors eredményeket szeretnél, akkor kipróbálhatsz néhány étrend-kiegészítőt, akár zsírégető tabletták, akár aminosavak vagy fehérjeshake-ek formájában.
    Emellett a hosszú távú hatásokat se becsüld le, hiszen idővel észreveheted, hogy jobban alszol, több az energiád, de még az általános kedved és közérzeted is javulhat.
  • Találd meg a társad!

    Mindegy, hogy az egy barát, aki elmegy veled edzeni, a kutyád, vagy egy jó lejátszási lista, esetleg egy érdekes podcast. Ha találsz valamit vagy valakit, aki izgalmasabbá teszi az edzést, szinte elrepülnek majd az izzadással töltött órák. 
     
  • Keresd a változatosságot!

    Gyakran azért hagyják abba sportolást, mert egész egyszerűen unalmasnak tartják azt. Te ne ess ebbe a hibába! Ehhez érdemes többféle edzésformát kipróbálni és egyszerre űzni: ma már számtalan csapatsportot végezhetsz, aminek közösségformáló ereje is van, vagy hódolhatsz a legújabb fitnesz-trendeknek is. De az is működik, ha minden újabb és újabb helyszínekre mész futni vagy más-más helyeken teríted le a jógamatracod. Igaz a régi mondás: a változatosság gyönyörködtet! 

Egészítsd ki!

A sportolás önmagában is szuper dolog, de nem árt, ha a megfelelő eredmények eléréséhez egy kicsit segítesz a testednek. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás, azaz, hogy minél több egészséges élelmiszert – gyümölcsöket és zöldségeket, alacsony zsírtartalmú húsokat – vegyél magadhoz. Eközben kerüld a telített zsírsavakat, a feldolgozott élelmiszereket, a cukros ételeket és a szénhidrátokat. Ide kapcsolható még a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is: minimum napi 2,5 liter vizet meg kell innod!

Azok, akik ultragyorsan szeretnének eredményeket elérni, mindenképpen érdemes egy kicsit beleásni magukat a táplálékkiegészítők világába is. Legyen szó vitaminokról, aminosavakról, porcerősítőkről vagy éppen zsírégetőkről: azt add meg a testednek, amire szüksége van!

Hosszú távon egészségesen

Ahogyan említettük, sokan pusztán azért kezdenek bele az életmódváltásba, mert szeretnének jobban kinézni: jól mutatni a fürdőruhában, felvenni egy haspólót vagy egy rövidebb szoknyát. Pedig a sport és a helyes táplálkozás közel sem erről szól! Ha a fenti tippek segítségével te is megszereted a sportolást, akkor te is megláthatod majd, hogy milyen sokat hozzá tud tenni az ember életéhez – természetesen csak akkor, ha nem kötelezően elvégzendő feladatként tekintesz rá!
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu