sub

Információk, érdekességek

10 tipp az inkontinencia megoldására

2022. október 21.

Fotó: 123rf.com

Az inkontinencia olyan akaratlan vizelet- és/vagy székletvesztés, amely rossz helyen és rossz időben következik be. A mennyiség az egészen csekélytől a jelentősig változhat.

1. Fogyasszunk elegendő folyadékot! A folyadékfogyasztás csökkentése nem megoldás a vizelettartási panaszokra, sőt ettől a vizelet töményebb lesz, és ez további megbetegedéseket idézhet elő.

2. Az idült székrekedéssel együtt járó, erőltetett hasi préselés, erőlködés a medencefenék izmait is megterheli, és évek múltával a vizelettartási képességet is veszélyezteti.

3. A dohányzás kedvezőtlen mellékhatása többek között a rendszeres krákogás, köhögés, amely rontja a medencefenék izmainak állapotát, és enyhe vizeletvesztéssel járhat.

4. Egyen rendszeresen főtt ételt, és ne hűtse le nagyon elfogyasztandó italait. Megfigyelések alapján ez ugyanis keményíti a székletet.

5. A tartósan viselt súlyfelesleg és a hirtelen elhízás is komoly veszélyeztető tényező, gyakori velejárója a vizelettartási panasz.

6. A túl feszes öltözet (szoros nadrág, alsónemű), nem csupán a külső nemi szervek, hanem a vizelet-visszatartási képességünkért felelős gátizmok vérkeringését is korlátozhatja.

7. A nehéz fizikai munka, a divatos erőgépek, az ugrálós aerobik, a túlzott sportolás a medencefenék izomzatát károsan megterhelheti.

8. A medencefenék-izmok erősítéséhez mindenkinek ajánlott a rendszeres gátizomtorna.

9. Testtartásunkra figyeléssel elősegíthetjük vizelettartási képességünk tartós megőrzését, ráadásul gerincünk, nyakunk, vállaink és derekunk fájdalmait is elkerülhetjük.

10. Az ún. stresszinkontinencia gáti tornával megfelelően kezelhető.

forrás: Patika Magazin