sub

Információk, érdekességek

Sötét foltok és barna csík – Fokozott pigmentáció a terhesség alatt

2022. november 14.

A terhesség kilenc hónapja számos változással jár együtt: előbb-utóbb a bőrön is látható jelei lesznek a várandósságnak.

Fotó: gettyimages.comAmellett, hogy a kismamák arca sugárzik a boldogságtól, a homlokon, a halántékon, az orrháton, a szemek környékén és a dekoltázs területén nagyobb kiterjedésű sárgás, sárgásbarna foltok jelenhetnek meg, ezek a májfoltok, amit terhességi maszknak is neveznek. A kismamák mintegy háromnegyedét érintő problémáról van szó, ami bár zavaró, kezelésre nem szorul.

Annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon, a babavárás hónapjai alatt ajánlott kerülni az intenzív napozást és tiltólistán van a szolárium, mivel UV-fény hatására az előbbi barnás elszíneződések intenzívebbekké válhatnak. Napon tartózkodás esetén gondolni kell a megfelelő fényvédelemre, magas fényvédő faktorral rendelkező készítményt kell használni! A szülést követően általában a májfoltok maguktól eltűnnek.

Ha ez mégsem következne be, léteznek különféle, hámlasztáson vagy kémiai reakción alapuló halványító kezelések,- a megfelelő megoldás kiválasztását célszerű bőrgyógyász szakemberre bízni.

„Linea nigra” a hasunkon

Körülbelül a terhesség fele táján sokaknál megjelenik a barna csík, vagy sötét csík, az úgynevezett „Linea nigra”, ami a köldöktől a szeméremívig húzódik. Ártalmatlan pigmentfelhalmozódás eredményeképpen jelenik meg a bőrön az egyre nagyobbodó hasat függőlegesen mintegy kettéosztó vonal.

A vonal szélessége általában csak néhány milliméter, maximum egy centiméter. Egyeseknél a vonal megjelenése a 18. hét körül tapasztalható, másoknál csak a 22. héten jelenik meg. Néhány kismama arról számol be, hogy nála a terhesség vége felé közeledve sem jelent meg láthatóan a „Linea nigra”.

Az sem kóros, ha valakinél a terhességi hetek előrehaladtával a vonal elkezd felfelé kúszni, és a köldöktől a mellek magasságáig is megjelenik a barna csík folytatása.

Mi az oka a barna csíknak?

A barna csík megjelenése hormonális okokra vezethető vissza: a hormonális hatásra bekövetkező fokozott pigmentanyag- (melanin) termelés eredményeként a feszülő bőrben pigmentfelhalmozódás következik be. A sötétebb bőrű kismamáknál a „Linea nigra” megjelenése intenzívebb, láthatóbb; míg a világos bőrűeknél, a szőkéknél általában kevésbé sötét a barna csík. Aggodalomra nincs ok, a terhességet követően a barna csík néhány hónap alatt nyomtalanul eltűnik.

Pigmantáció is előfordulhat

Terhesség alatt nemcsak a „Linea nigra” területén, hanem például a mellbimbók környékén is tapasztalható a fokozott pigmentáció.

Megfigyelhető, hogy a várandósság hónapjai alatt a kismama korábbi anyajegyei és szemölcsei is sötétebbekké válnak, esetleg újak jelennek meg. Mivel a szemölcsök és anyajegyek elváltozása nem csak a terhesség alatt megváltozott hormonszintekre vezethető vissza, a hirtelen növekedésnek indult, fájdalmas, vörösödő, vérző, érzékeny szemölcsök és anyajegyek esetén indokolt orvoshoz fordulni.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu