sub

Információk, érdekességek

Pörgesd fel az agyadat - a 15 legjobb módszer

2022. január 28.

Felpörgetnéd az agyadat, turbóznád a memóriádat, fejlesztenéd a kreativitásodat? Energikusabb, éberebb szeretnél lenni, pengeéles gondolatokkal? 15 bevált módszer az agyműködés fokozására.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.1. Mozgasd meg magad!

A testünkben keringő vér és oxigén több mint 20 %-a közvetlenül az agyba jut. A mozgás, különösen a kardióedzés remekül stimulálja ezt a folyamatot. Ha nem annyira vagy híve az izzasztó sportoknak és a megerőltető mozgásnak, válaszd a jógát! Jónéhány ászana, például az egyszerű gyertyaállás révén is sokkal több vér áramlik az agyba.

2. Hidratálj!

Ha szükséged van egy kis energialöketre, ne dobj be automatikusan egy kávét – próbálkozz egyszerű vízzel! A kávéban és a kólában található koffein rövid távon éberebbé tesz,  de hosszú távon erőteljesebben érvényesül majd a fáradtságérzés, mivel a kávé dehidratálja az izmokat és összehúzza a véredényeket. Ha azonban naponta elegendő mennyiségű vizet iszunk (1,5 -2 liter), a szervezetünk minden életfolyamatot megfelelően tud kivitelezni, köztük természetesen a kifinomult agyi működéseket is.

3. Stimuláld az érzékszerveidet!

Ez ösztönző hatással van az agyműködésre is. Például ha elhelyezel az irodában egy-két figyelemfelkeltő dekorációt, vagy időnként átváltasz valamilyen különlegesebb betűszínre a szövegszerkesztődben, plusz inspirációt adhatsz az agyadnak. A citrom, a menta és a ciprus aromaolajok párologtatása is ösztönzőleg hat az agytekervényekre.

4. Összpontosíts örömteli gondolatokra!

Az agyunk, különös tekintettel a memóriánkra, nem igazán szereti a stresszt. Ha feszült, fáradt vagy boldogtalan vagy, az agyad sem működik a maximális sebességen. Találj módot a stressz megfelelő kezelésére, átalakítására, akár a munkád, akár a magánéleted terén küzdesz épp kihívásokkal.

5. Játssz!

Elbutulásban szenvedő alanyokkal végzett kísérletekkel is sikerült igazolni, hogy a szójátékok és kirakók növelik, sőt, képesek helyreállítani is a kognitív agyi funkciókat.

6. Nézz igényes műsorokat!

A témában végzett kutatások szerint passzívan bambulni a képernyőt egyáltalán nem hat ösztönzőleg a produktivitásunkra és agyi funkcióinkra. A Legyen Ön is milliomos-típusú kvízműsorok viszont nagyon is hatékonynak bizonyultak e tekintetben:  számos új információt észrevétlenül felszív az agyunk közben. Az ehhez hasonló podcastek, vagy youtube csatornák (Tanulom magam péládul ilyen) nagyon hasznosak és követésre méltók!

7. Szörfölj a neten!

A legfrissebb amerikai tanulmányok szerint a világhálón való keresgélés, böngészés az agy döntéshozásért és komplex gondolkodásért felelős részét stimulálja – így egy egyszerű guglizás is valószínűleg elősegíti az agy finom ideghálózatának gyarapodását.

8. Egyél okosító ételeket!

Az agy számára is különösen fontos a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezés.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

  • Az A-vitamin védi az agysejtek sejtmembránját.
  • A B-vitamincsoport nélkülözhetetlen az idegsejtek növekedéséhez és fejlődéséhez.
  • A C-vitamin annyira fontos összetevő az agyműködés folyamatában, hogy 15-ször magasabb a szintje az agyban mint bárhol máshol  testben!
  • Az E-vitamin fontos az agysérülések megelőzésében és helyreállításában
  • A magnézium fontos az idegsejtek anyagcseréjéhez.
  • A cink segít a káros anyagok kiiktatásában.
  • Az aminosavak szükségesek a neurotranszmitterek megfelelő működéséhez.

9. Tankolj fel halolajból!

A halolajban taláható omega-3-zsírsavak fontosak  az agy magas dopaminszintjéhez, az idegsejtek növekedéséhez és az agyvíz megfelelő áramlásához. A krillolaj is hasonlóan jó választás!

10. Fogyassz gyógynövényeket!

Számos agypörgető gyógynövényről tudunk, de messze a két leghatékonyabb ezek közül a Ginkgo Biloba és a ginzeng – kapszula vagy kivonat formájában fogyaszd. A Ginkgo javítja a memóriát, a ginzeng pedig immunerősítő tulajdonsága révén segítséget nyújt az agyunknak a stressz leküzdésében.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

11. Tanulj valami újat!

Fejlessz ki új képességeket, sajátíts el egy új idegen nyelvet, olvass el egy könyvet valami olyasmiről, amihez lövésed sincs – pusztán kedvtelésből! Már egy új hobbi vagy akár egy új recept kipróbálása is növeli az agyat behálózó kapcsolódások számát.

12. Ne vesztegesd el az idődet!

Az elme rendszerezésének legjobb módja, ha az egész életedet sallangmentesíted! Rangsorold a számodra legfontosabb tevékenységeket, és csak ezekre szánj időt, de annyit, amennyi szükséges. Készíthetsz napi és hosszú távú prioritási listát is – ez segít a tartós összpontosításban.

13. Aktívan is fejleszd a memóriádat!

Hogyan jegyezhetünk meg legbiztosabban tényeket? Ha többszörös összefüggésekbe helyezzük őket. Például könnyebben emlékszel a fogorvossal egyeztetett időpontra, ha hozzákötöd valamihez: mondjuk, ennyi idős volt a kedvenc énekesed, amikor meghalt. És persze: az ismétlés a bevésés biztos módja.

Tipp: Sajátítsd el az agykontrollban használt memóriafogas módszerét a hatékonyabban működő memóriához! 

14. Pihenj eleget!

Semmi sem olyan életbevágóan fontos a hatékony agyműködéshez,  mint a rendszeres, jó alvás. Fordíts rá lehetőleg minden nap elegendő időt: vagyis 7-8 órát!

15. Szexelj!

A szex az a tevékenység, ami még a sportnál is több vért képes áramoltatni az agyba, stimulálva ezáltal a kognitív képességeinket. A szeretkezés során felszabaduló hormonok is drámaian megnövelik az agy kapacitását. Az oxitocin nevű hormon például segít eredeti megoldásokat kitalálnunk egy-egy problémára. A szex után termelődő szerotonin és a dopamin a kreatív gondolkodást stimulálják és egyúttal segítenek a nyugodt, logikus döntéshozásban is.

Dr. Mercola
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu